Forsvarsmuseet på Akershus festning

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 18.08.2016Krig og ufred, Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Det er en viktig museumsinstitusjon vi skal besøke ytterst på festningsområdet. Tidvis er det også spennende å vandre gjennom utstillingene om vår forsvarshistorie tilbake til middelalderen.

 

Opplevelser

Inne på festningsområdet på Akershus, tvers over den store Festningsplassen, finner vi landets Forsvarsmuseum. Vi har flere andre museer som drives av Forsvarsmuseet rundt om i landet, men dette er hovedmuseet. Bygningen er en gammel arsenalbygning fra 1860-tallet. Inne finner vi gjennom en serie kronologiske framstillinger, Forsvarets historiske utvikling fra 1300-tallet og fram til vår tid.

Utstillingene er nokså tradisjonelt bygget opp med plakater og gjenstander, kanoner og muskedundere, uniformer og vogner. Størst plass er viet framstillingen av Andre verdenskrig med kampene i 1940 og senere. Vi får også en stor utstilling knyttet til Forsvarets internasjonale operasjoner etter krigen, med alt fra Tysklandsbrigadene til Afghanistan. Disse siste utstillingene er helt klart barn av den moderne museumstid med utstrakt bruk av levende film og lydeffekter. Noen særlig grad av interaktivitet med besøkende er det ikke lagt opp til.

 

Oslo - Akershus festning - Forsvarsmuseet

Del av utstillingen om Andre verdenskrig.

 

Det heter seg at «Forsvarsmuseet skal formidle informasjon slik at man på historisk grunnlag skal kunne ta standpunkt i forsvarshistoriske spørsmål, og til Forsvarets rolle i dagens situasjon.» Det gir nok museet et godt grunnlag for, og slik sett bør et besøk på museet gi en god, nyttig og lærerik opplevelse for de aller fleste. Selv synes jeg likevel museet virker litt stivt og kanskje litt kjedelig. Det kan være jeg bør komme hit igjen.

Her ser du noen bilder fra Forsvarsmuseet. Klikk og bla i forstørrelsene.

 

Finn fram

Som kartet viser ligger Forsvarsmuseet nede i hjørnet av Akershus festning, mot Vippetangen. Hit kommer du til fots.

 

 

Les mer

Primærkilden til informasjon om åpningstider og innhold er Forsvarsmuseets egen nettside, men se også her. Museet holder gjennomgående åpent alle dager og er gratis.

Vi er altså på Akershus festning, med en historie helt tilbake til 1300-tallet. Lenger inne på festningsområdet finner vi Norges Hjemmefrontmuseum. I Trondheim har vi forresten Rustkammeret, også et av Forsvarets museer. Les andre artikler fra Oslo her på Sandalsand.

Les Sandalsands hovedartikkel om Festninger og fort landet rundt