Fridtjof-statuen på Vangsnes

Sist endret 08.07.2023 | Publisert 11.10.2021Kunst, Vestland |

Anslått lesetid:

Fridtjof-statuen på Vangsnes er Vik kommunes tusenårssted. Landets største statue er 12 meter høy og står på en 10,5 meter høy sokkel av grove steiner.

Bakgrunn

Det var den tyske keiseren Wilhelm 2 som fikk reist den enorme statuen på en høyde over Vangsnes, det tidligere Framnes, ved Sognefjorden. Kunstner var den tyske billedhuggeren Max Unger og året var 1913.

Fridtjof omtales i et islandsk sagaskrift fra 1300-tallet, men antas å ha vært fri diktning. Hans frieri på andre siden av fjorden, til kong Bale sin datter Ingebjørg, ga senere om årene utløp for flere gjendiktninger. Den mest kjente var av den svenske forfatteren Esaias Tegnér. Hans «Fridtjofs Saga» fra 1825 ble en stor suksess. En av leserne var den tyske keiseren Wilhelm II, en sann Norgesvenn og fast gjest på Vestlandet i tiårene før første verdenskrig.

Wilhelm mente definitivt at Fridtjof burde komme på sokkel. Derfor gikk han i gang med å finne flere som kunne finansiere et slikt tiltak, nemlig å skape det som skulle bli Norges største statue. Det er den til dags dato. Statuen ble støpt i Tyskland, og fraktet til Vangsnes i 15 deler. Der ble bitene som totalt veier 14 tonn, satt sammen og reist av hundre tyske marinesoldater.

Handlingen i sagnet om Fridtjof

Wikipedia beskriver handlingen slik:

«Handlingen er delt opp i tre hovedavsnitt, to som foregår i Sogn, og ett på Ringerike. I tillegg kommer hovedpersonens to utenlandsreiser: først da han blir sendt i diplomatisk oppdrag til Orknøyene, og senere i vikingferd.

Fridtjovs far Torstein Vikingson var herse på Framnes, som antas å tilsvare dagens Vangsnes i Sogn. Fridtjov blir oppfostret hos bonden Hilding, sammen med kong Beles datter Ingebjørg. Bele og hans sønner Helge og Halvdan har liten respekt for Fridtjov. Mens Fridtjov og hans venn Bjørn er på sin «dannelsesreise» hos jarlen på Orknøyene blir Ingebjørg giftet bort til den gamle kong Ring av Ringerike.

Når Fridtjov kommer hjem til Norge går han i kong Rings tjeneste, og vinner Rings respekt fortrolighet i en slik grad at han ved kongens død året etter blir betrodd å overta både riket og dronningen. Fridtjovs og Ingebjørgs trofaste kjærlighet blir derved belønnet. Når Ingebjørgs brødre går til krig mot den nye kong Fridtjov av Ringerike blir de beseiret; Helge dør, og Halvdan overgir seg og blir herse over Sogn under Fridtjovs kongemakt.»

Sandalsand får vel bare legge til at tilnavnet «den frøkne» kan misforstås. Det betyr ikke at Fridtjof var puslete eller pusete av seg, ei heller på annen måte særlig feminin. «Frøkne» betyr rett og slett modig eller tapper på norrønt. Så, da rimer vel statuens machopreg bedre med navnet.

Avdukingen

Da Fridtjof-statuen på Vangsnes skulle avdukes den siste dagen i juli 1913, var det med et stort oppbud av skuelystne og inviterte. Det sies at mellom 5000-10000 hadde tatt oppstilling på land eller i båter ute på fjorden. Skulpturen var på plass i en liten opparbeidet park med sittebenker og 140 meter langt smijernsgjerde mot fjorden. På baksiden løp et bredt steingjerde.

Alt var lagt til rette for at besøkende kunne nyte horisonten uhindret, og at ferdende på fjorden like uhindret kunne ta statuen i øyne.

Det var storfint besøk også. Keiser Wilhelm var ledsaget av kong Haakon og landets tidligere statsminister Christian Michelsen. Norske og ganske sikkert også tyske journalister var til stede med sine notatblokker og kameraer.

En allé av norske flagg var plantet fra kaien og opp til skulpturen. Keiserskipet Hohenzollern med sin lille armada av ledsagende tyske krigsskip lå ute på fjorden og salutten drønnet. Keiserens skipsorkester spilte en spesialkomponert kantate. Det var gallamiddag for de mest fornemme og folkefest for alle andre.

Ved avdukingen sa keiseren blant annet:

For at hvile efter tungt og ansvarsfuldt arbeide søker jeg herop. Jeg har nu i tyve aar paa mitt skib reist til Nordden og er blit mottatt i Norge med gammel germansk gjestfrihet. Det var mig en trang at vise et ydre tegn paa min taknemlighet mot det norske folk. Gjennem de hellige sagn fandt jeg anledning til dette. Særlig tiltalte mig sagnet om Herskeren i Balestrand, Kong Bele, Ingeborgs fader, den tapre helt. Dette staar nu formet for os, Kong Bele av Gørtz’ kyndige haand paa gravhaugen, medens Fridtjof er det mesterverk, som professor Unger har skapt. (Kilde: Lokalhistoriewiki)

Ettertiden

Det er underlig å tenke på at keiserens Norgesferie sommeren etter var det siste omtrent noen så til ham. Etter første verdenskrig abdiserte han, keiserdømmet ble avviklet, og han selv ble resten av livet boende i relativt enkle kår i Nederland.

Det framkom kritiske røster mot statuen både etter første og andre verdenskrig. Nordmenn flest har vel heller ikke veldig stor sans for slike monumentale skulpturer. Vi blir litt brydd når noe eller noen skal vise slik igjen. Men statuen på Vangsnes står. Der står den stødig, og beliggenheten er ikke mindre enn fantastisk.

For Vik er statuen med på å sette kommunen på kartet, og den er kommunens tusenårssted.

Opplevelser

Denne gang kom jeg med ferja over fjorden på en praktfull dag. Fridtjof-statuen på Vangsnes ser man svært godt fra Sognefjorden, ja faktisk helt fra Balestrand på andre siden. Det var jo der jomfruen i historien kom fra.

Bilveien opp fra kaien er skiltet. Når vi kommer opp bakkene og fram til kirken innenfor statuen, er det ingen tvil om at vi er på rett sted. Den står høy og rank med flate jordene rundt seg. Vangsnes stikker som et spiss inn i Sognefjorden, akkurat der fjorden gjør en nitti graders knekk. Den kommer opp fra sør og bryter så av i østlig retning ved neset.

Mot nordvest ser vi over til Balestrand og fjellene innenfor. Litt lengre mot nord øyner vi ferjeleiet på Hella og den mektige Kvinnefossen. Kroppen til Fridtjof har retning Balestrand, men ansiktet og blikket vender ut fjorden, mot sør.

Statuen står innenfor et høyt steingjerde og med smijernsgjerde på utsiden, akkurat som i 1913. Den som ikke liker megastrukturer som denne bør uansett ta turen opp hit for å nyte utsikten. Ellers blir det å ta en runde rundt og beskue den kraftfullheten kunstner Max Unger har fått fram.

Finn fram

Den som kommer med ferje vil se Fridtjof-statuen på Vangsnes fra fjorden. Bilister må merke seg skiltet på kaien i det man kjører i land. Det er også mulig å kjøre opp Bygdavegen dersom man kommer sørfra på Rv13.

Kartet under viser plasseringen av statuen. Der er et par parkeringsplasser ved informasjonsskiltet nær statuen. Ellers er der stor og god parkering ved kirken like bortenfor.

Les mer

Les om Fridtjof-statuen på Vangsnes i fylkeskommunens kulturhistoriske leksikon, Wikipedia, Lokalhistoriewiki, Vik kommune, Peugeot.

Sandalsand har flere artikler fra: