Frøylandsvatnet fra Klepp stasjon til Orstad (Kverneland)

Sist endret 04.02.2022 | Publisert 22.01.2017Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Det er en veldig kjekk grusvei som slynger seg langs Frøylandsvatnet fra Klepp stasjon til Orstad, noenlunde parallelt med Jærbanen. Selv på gråværsdager er det en fin opplevelse for dem som vil ta seg en tur til fots eller på sykkel.

 

Bakgrunn

Det var en gang på 90-tallet at turveien stod ferdig, og stadig er det mindre justeringer av den. Turveien er gruslagt og bred nok til fire spaserende i bredden, for å si det slik. Dette er en del av en sammenhengende turvei langs hele vestre bredde av Frøylandsvatnet på Jæren. På østsiden er man overlatt til seg selv på sykkelvei eller bilvei uten særlig sjarm for fotgjengere. Unntaket er Njåskogen som nå har fått en forbindelse mot vest med den flotte trobroen Midgardsormen.

 

Turveien

Turveien fra Klepp stasjon og nordover er på drøye 3 km. Den kan gås i begge retninger og i grunnen blir det til at man går tur-retur samme vei, for særlig alternative ruter er der ikke. Vi startet ved Klepp stasjon og gikk nordover. Enkelte falmete informasjonsskilt ga grunnleggende informasjon, men ellers er det bare å gå. Det er en relativt smal stripe mellom vann og boligbebyggelse/industriområder vi vandrer, men turveien slynger seg så flott nær vannet, gjennom flere skogholt, at vi nesten føler oss fjernet fra omverdenen. Togene er jo også etterhvert blitt ganske stillegående av seg. 

 

Rogaland - Klepp - Frøylandsvatnet - Butangen

Det er noe underlig med disse algene i Frøylandsvatnet, til og med på en januardag.

 

På vår vandring nordover langs Frøylandsvatnet fra Klepp stasjon til Orstad, kom vi over en svær rotvelt som har vært her noen år. Videre fant vi ved Butangen en bronseplakett på en stein som fortalte om de siste husmennene som holdt til her i vannkanten på slutten av 1800-tallet. Noen få hus, og en hytte passerer vi også på vår ferd. Når vi nærmer oss slutten passerer vi bueskytebanen ved Trollvika. Helt mot slutten passerer vi et speiderhus og deretter en BMX-bane. Etter det møter vi bilveien og bebyggelsen på Orstad (Klepp kommune) og Kverneland (Time kommune) like bortenfor. Utsikten mot de gamle fabrikkbygningene har fulgt oss på hele ferden.

 

Rogaland - Klepp - Frøylandsvatnet

Fra turveien langs Frøylandsvatnet innover mot Kverneland

 

Finn fram

Det er greit med parkering i begge ender. Vi planla å parkere ved turveien noen hundre meter sør for Klepp stasjon, men der var det fullt og vi måtte satte bilen fra oss på stasjonen. Det innebar at vi måtte gå et par hundre meter nordover langs boligfeltet før jernbanen kunne krysses på en bro. Der kom vi så endelig inn på turveien langs vannet. Det er forøvrig greit å parkere også ved BMX-banen i motsatt ende av turveien. Til Klepp stasjon kan man selvsagt ta toget.

GPS-en på mobiltelefonen målte turen til 3,1 km, en retning. Turen er lagt inn i kartet under. 

 

 

Les mer

I alle fall de som har sykkel, men kanskje også gående, kan nok godt tenke seg å gå hele turen mellom Orstad/Kverneland og Bryne i sør. Les da artikkelen om Frøylandsvatnet fra Bryne til Klepp stasjon. Her på Sandalsand finner du en rekke artikler fra Klepp kommune.

Til slutt følger flere bilder fra turen: