Gandsfjorden (2) Jåttå til Mariero

Sist endret 08.02.2022 | Publisert 27.11.2014Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Jåttå til Mariero er en enkel og lettgått tur helt i strandkanten mot Gandsfjorden. Høydepunktet er Vaulen badeplass sånn omtrent midtveis.

 

Introduksjon til vandreturene langs fjorden

Gandsfjorden strekker seg nordover fra Vågen i Sandnes til Stavanger. Det er mulig å gå og sykle langs store deler av strandlinjen på vestsiden. Stedvis gjør turveien omveier rundt industrianlegg eller boligområder, men framkommeligheten og skiltingen er relativt god. Den som starter ved Lura i Sandnes og slutter ved Breivik i Stavangers østlige bydel, vil ha tilbakelagt rundt 16 km. I denne artikkelserien er strekningen delt inn i fire kortere turer.

 

Vi starter i Jåttåvågen

Dette er en kombinert by- og naturtur. Vi starter i det som tidligere var et svært industriområde i Jåttåvågen. De som ikke har vært her på en stund, bør ta seg en runde inn blant lavblokkene som er blitt ført opp de siste årene.

Landemerket i Jåttåvågen er det skjeve tårnet. Det står som et monument over betongbyggekunsten man utviklet her på 1970-tallet da de store Condeep-plattformene ble bygget og senere tauet ut Gandsfjorden. Unntaket var den ene som sank.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Lura til Jåttå - Jåttåvågen

Det skjeve tårn og boligblokker i Jåttåvågen

 

Turveien går rundt den resterende delen av industriområdet, i en bue langs jernbanesporet vest for sjøen. Det burde ikke være vanskelig å finne inngangen til turen, og når man så er kommet inn på turveien er det umulig å gå seg bort.

Når vi har passert industriområdet kommer vi snart framover mot Vaulen, men før det ser vi Hindal Gård til venstre. Herregårdsbygningen stammer fra 1845 og er i samme families eie som den gang. I dag finner vi hesteoppdrett og kennel på gården.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Mariero til Gauselstranda

Hindal Gård på Hinna

 

Vaulen med flott friområde og badestrand

På Vaulen kan man gjøre som man vil, avhengig av årstid. På vakre sommerdager er det yrende badeliv her i Stavangers største badeplass, og det er uansett årstid fint å ta en liten avstikker ut på neset. Vi skal imidlertid følge turveien videre nordover.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Mariero til Gauselstranda

Badeplassen på Vaulen

 

Mariero stasjon

Vi passerer gjennom et skogholt og kommer ut i åpent lende med jernbanen til venstre og stranda med sine svaberg og knatter til høyre. Herfra er det ren plankekjøring og lite opplevelser fram mot Mariero stasjon.

Stasjonsbygningene er gamle og ikke i bruk til daglig, selv om togene stopper ved stasjonen. På et skilt kan vi lese at byggeåret var 1918. Det var fast betjening for gods og reisende fra 1922 til 1957 og til dels enda litt lengre. Jærbanen som går forbi her er imidlertid enda eldre, den ble nemlig åpnet med stor festivitas i februar 1878. Det fortelles at det var mange svenske rallare som arbeidet med banebyggingen bortover stranden her.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Mariero til Gauselstranda

Det er historikk over stasjonsbygget på Mariero, men ikke akkurat et av de vakreste i landet

 

Praktisk

Denne turen mellom Jåttå til Mariero er på ca. 3,8 km og passer for alle, inklusive barnevogner, fotgjengere og syklister.

Ved Jåttå finner vi en umerket parkeringsplass i grus nesten nede i båthavna ved Boganes. Parker eventuelt på Jåttå videregående skole. Om du da ikke kommer med sykkel eller offentlig transport, vel og merke. I andre enden, ved Mariero, er det enklere. Her er det parkering ved togstasjonen.

Kartet under viser alle turene beskrevet i denne artikkelserien. Klikk på kartets flerfargete linjer (dvs. turene) for en kort orientering, zoom inn og ut, og åpne det eventuelt i fullt vindu. (Turen omtalt i denne artikkelen er merket med rød farge.)

 

 

Følgende artikler inngår i denne serien fra Gandsfjordens vestlige side:

(1) Lura til Jåttå

(2) Jåttå til Mariero (DENNE)

(3) Mariero til Strømvik/Godalen

(4) Strømvik/Godalen til Breivik

 

Klikk på miniatyrene under og bla gjennom dem i full størrelse.