Gandsfjorden (3) Mariero til Strømvik og Godalen

Sist endret 08.02.2022 | Publisert 28.11.2014Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Turen fra Mariero til Strømvik og Godalen er en svært variert by- og naturtur langs nordenden av Gandsfjorden. Vi skal følge jernbanen et stykke, krysse gjennom et industriområde og avslutte med turens høydepunkt, kolonihagen i Strømvik.

 

Introduksjon til vandreturene langs fjorden

Gandsfjorden strekker seg nordover fra Vågen i Sandnes til Stavanger. Det er mulig å gå og sykle langs store deler av strandlinjen på vestsiden. Stedvis gjør turveien omveier rundt industrianlegg eller boligområder, men framkommeligheten og skiltingen er relativt god. Den som starter ved Lura i Sandnes og slutter ved Breivik i Stavangers østlige bydel, vil ha tilbakelagt rundt 16 km. I denne artikkelserien er strekningen delt inn i fire kortere turer.

 

Ta plass ved Mariero stasjon

Vi starter turbeskrivelsen ved togstasjonen på Mariero. Ta en kikk på de gamle stasjonsbygningene og toget som står her. De holdes godt vedlike av ildsjelene i den lokale avdelingen av Norsk Jernbaneklubb. Her finner vi også godt med parkeringsplasser.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Mariero til Gauselstranda

Mariero stasjon, legg merke til desimalbruken.

 

Først et lite tilbakeblikk i tid. Gabriel Buchholm Sundt var det som i 1800 fikk skilt ut eiendommen Bruvik fra Auklend gård. Han hadde to koner som begge het Maria. Den første arvet han rikdommen fra og det var også hun som ga navnet til denne delen av Stavanger. Her var det rolig, og her var det langt på landet.

Det er et ganske rolig området også i dag, her langs stranden nordover mot byen. Eneboligene ligger fint til, men de har jo likevel et dobbeltspor med mye togtrafikk like foran seg. Derimot vil jeg tro at dagens tog- og spormateriell bråker langt mindre enn tidligere. Selv om persontrafikken har økt veldig de siste årene, har godstransporten blitt drastisk redusert.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Mariero til Gauselstranda

Denne vogna har stått her på Mariero en stund.

 

Inn i industriområdet

Nåvel, vi trasker framover rett og radig og finner fort ut at boligområdene forsvinner og industrien overtar. Dette er Hillevåg og betongkolossene dominerer totalt omgivelsene. Her går også turveien av fra jernbanesporet og vi beveger oss gatelangs (Consul Sigval Bergesens vei) framover mot Hillevågsvatnet.

Her er et noen bilder fra denne strekningen. Du finner flere nederst i artikkelen.

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Strømsbrua til Mariero - Mariero

Ved Mariero finner vi en liten båthavn like nedenfor stasjonen.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Strømsbrua til Mariero

Store deler av strekket mellom Hillevåg og Mariero er som dette. Lang, bred sykkel- og gangsti langs dobbelsporet på Jærbanen.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Strømsbrua til Mariero

Ved Solhøgda mellom Mariero og Hillevåg finner vi denne stilige gangbrua over jernbanen. Her kommer også sykler og vogner enkelt over.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Strømsbrua til Mariero

Langs Consul Sigval Bergesens vei inn mot Strømsbrua finner vi mange gamle kaianlegg og litt til. Disse gjerdestolpene var en gang pene og forsynt med lys oppå.

 

Rogaland - Stavanger - Gandsfjorden - Fra Strømsbrua til Mariero - Strømsbrua

Her er vi kommet under Strømsbrua, på innsiden mot Hillevågsvatnet. Tekstbeskrivelsen sier imidlertid at vi skal oppå brua for å komme fram til Strømvik.

 

Utover bildene over, er ikke dette strekket mye å skrive om, for vi haster videre mot rutens høydepunkt, nemlig kolonihagen i Strømvik.

 

Over Strømsbrua til kolonihagen

Før det må det nevnes at byens største båthavn ligger i et vann som ikke er et vann, men en bukt. Vi må opp på Strømsbrua for å komme til Storhaugsiden. Hold til høyre opp Østre Ring når du kommer over brua. Like før du kommer til Godalen videregående skole finner du at turveien svinger skrått ned til høyre. Vel nede har du to valg.

Du kan velge å gå turveien rett fram og følge den langs sjøkanten sørover langs kolonihagen. Dersom det er sommerstid og dagtid, vil du finne at kolonihagen er åpen for alle. Da er anbefalingen å gå gjennom den. Du finner inngangen litt lenger sørover langs bilveien.

Kos deg med denne videoen fra Strømvik kolonihage, tatt opp i en annen årstid enn januarbildene ovenfor. Les deg gjerne opp på kolonihager i Norge.

 

 

Den som vil, kan nå fortsette ferden videre fra Strømvik i retning Godalen. Vi velger imidlertid å stoppe beskrivelsen her, for omtalen av den særdeles vakre turveien mellom Godalen og Breivik er tema for neste og siste artikkel i denne serien fra Gandsfjorden.

 

Praktisk

Denne turen fra Mariero til Strømvik og Godalen er på ca. 3,8 km og passer for alle, inklusive barnevogner, fotgjengere og syklister. Ved Mariero er det parkering ved togstasjonen. I andre enden kan du finne en plass ved Godalen, nede ved Strømvik eller ved Hillevågsvatnet.

Følgende artikler inngår i denne serien fra Gandsfjordens vestlige side:

(1) Lura til Jåttå

(2) Jåttå til Mariero

(3) Mariero til Strømvik/Godalen (DENNE)

(4) Strømvik/Godalen til Breivik

 

Kartet under viser alle turene beskrevet i artikkelserien. Klikk på kartets flerfargete linjer (dvs. turene) for en kort orientering, zoom inn og ut, og åpne det eventuelt i fullt vindu. (Turen omtalt i denne artikkelen er merket med grønn farge.)

 

 

Her er noen bilder fra turveien langs Gandsfjorden fra Mariero til Strømsbrua. Gråværsbildene ligger i omvendt rekkefølge fordi turen ble gått sørover, men det bør ikke forstyrre opplevelsen av dem.