Gandsfjorden (4) Godalen til Breivik

Sist endret 08.02.2022 | Publisert 29.11.2014Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Godalen til Breivik er en av Stavangers vakreste turveier. Den slynger seg kupert og vakkert i strandsonen rundt søndre enden av Storhaug bydel. Her er det grønt og frodig, rolig, og med strålende utsikt ut over Gandsfjorden.

 

Introduksjon til vandreturene langs fjorden

Gandsfjorden strekker seg nordover fra Vågen i Sandnes til Stavanger. Det er mulig å gå og sykle langs store deler av strandlinjen på vestsiden. Stedvis gjør turveien omveier rundt industrianlegg eller boligområder, men framkommeligheten og skiltingen er relativt god. Den som starter ved Lura i Sandnes og slutter ved Breivik i Stavangers østlige bydel, vil ha tilbakelagt rundt 16 km. I denne artikkelserien er strekningen delt inn i fire kortere turer.

 

Vi starter ved Strømvik kolonihage

Vi er klare for den siste av etappene nordover Gandsfjorden. Se listen nederst i artikkelen. Den som ikke har fått med seg kolonihagen i Strømvik under forrige tur, bør unne seg den nå – for her er det rene, skjære idyllen.

 

Rogaland - Stavanger - Strømvik kolonihage

Strømvik kolonihage

 

Kolonihagen er åpen i sommerhalvåret, og om du kommer hit i den kalde årstiden er det bare å fortsette rett fram mot Godalen. Badestranda med oppsatte griller er flott, og populær, hele året rundt. Gressbakken skråner fint oppover og gir godt rom for å finne seg en soleplass når finværet byr seg fram.

 

Godalen til Ramsvik

Fra Godalen og videre mot Ramsvik er det småkupert. Den gode turveien går nedenfor de rødmalte boligene til Bergesenslekten. Det var krevende i sin tid å få anlagt denne adkomsten til sjøen for allmennheten, men jeg vil tro at resultatet er blitt bra for alle parter.

Vi kommer nå fram til Ramsvik. Her finner vi en liten båthavn, en skole for elever med adferdsvansker og et borettslag med kommunale omsorgsboliger med mer. Den eldste bygningen er staselig og var fra 1920-tallet tuberkulosehjem i regi av Stavanger Sanitetsforening. (Les mer om Ramsvik)

Rogaland - Stavanger - Ramsvik

Ramsvik med det gamle tuberkulosehjemmet

 

Når du først er her, kan du se deg om etter ramsløk. Navnet kan godt ha sammenheng med stedsnavnet.

Vi skal videre.

 

Ramsvik til Breivik

Turveien gir seg i kast med nye bakker fram til en flott, liten strand. Her kan man lufte hundene for området er inngjerdet. Når vi så kommer videre får vi øye på høyblokkene i Rosenli. De er jo synlige vidt omkring, men ettersom det er så mye vegetasjon rundt denne turveien, er de ikke så påtrengende som de kunne vært.

Vi passerer boligblokkene og runder forbi fyrlykta på Pannevigodden. Herfra er det en kort idyll videre til båthavna i Breivik.

 

Rogaland - Stavanger - Ramsvik til Breivik

Fin grusvei hele strekningen. Og et stupebrett for den som vil.

 

Enda flere opplevelser

Denne turen stopper her. Den som vil, kan fortsette videre innover Stavangers urbane sjøfront. Tou Scene er ikke langt unna, en rekke boligprosjekter er nyss ferdige eller under utvikling. Om du ønsker, kan du imidlertid fortsette tilbake mot utgangspunktet for denne turen og få med deg vaflene i Rosendal og Ramsvik kolonihage i sesongen.

Her er avslutningsvis en video fra kolonihagen.

 

 

Praktisk

Denne turen er på ca. 2,4 km og passer for alle, inklusive barnevogner, fotgjengere og syklister.

Kartet under viser alle turene beskrevet i denne artikkelserien. Klikk på kartets flerfargete linjer (dvs. turene) for en kort orientering, zoom inn og ut, og åpne det eventuelt i fullt vindu. (Turen omtalt i denne artikkelen er merket med gul farge.)

 

 

Følgende artikler inngår i denne serien fra Gandsfjordens vestlige side:

(1) Lura til Jåttå

(2) Jåttå til Mariero

(3) Mariero til Strømvik/Godalen

(4) Strømvik/Godalen til Breivik (DENNE)

 

Klikk på miniatyrene under og bla gjennom dem i full størrelse.