Hamar

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 08.09.2015Innlandet, Strand og vann, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Vi skal på sykkeltur på Hamar, i det minste en runde i byens sentrumsgater og langs Mjøsa. Turen er på 9,5 km så den kan også spaseres. Underveis passerer vi en rekke av byens severdigheter. Det blir en nesten komplett byvandring.

 

Litt om Hamar

Fylkeshovedstaden i Hedmark ligger praktfullt til ved Mjøsas østre bredde med rike jord- og skogbruksarealer i ryggen. Det har bodd folk her i fire tusen år, men bystatusen kom først i 1849. Byen hadde lenge en litt inneklemt posisjon og rommet knapt mer enn tettstedet. Kommunen har knapt 30 000 innbyggere.

 

Fra Scandic til Vikingskipet

Jeg valgte å lage denne rundturen med utgangspunkt i Hotell Scandic Hamar for det var der jeg våknet en altfor tidlig morgen i august og fant ut jeg hadde et par timer til rådighet i finværet. Hotellet hadde sykkel til låns og dermed lå alt til rette for en spontan tur. Den ble lenger enn planlagt. Bli med på ferden, og gjør den gjerne etter. Kart følger nederst i artikkelen.

 

Hedmark - Hamar - Petra politibil foran politihuset

Petra politibil foran politihuset

 

Det var å ta seg opp på hovedveien og passere Briskeby stadion, et relativt sagnomsust anlegg for de som har fulgt litt med i norsk fotball gjennom årtidene. Like bortenfor ligger det et nytt politihus med en artig politibil «Petra» foran. Her svinger jeg enkelt nedover mot høyre og kommer snart fram til en verdensberømt idrettsarena.

Det karakteristiske hvelvete skroget minner om et vikingskip der det ligger ved Åkersvika. Vikingskipet har svært store dimensjoner og ble bygget til Vinter-OL i 1994. Nå drives det av kommunen til ikke bare hurtigløp på skøyter, men også som konsertarena og The Gathering.

 

Hedmark - Hamar - Vikingskipet

Vikingskipet

 

Åkersvika er et fuglefredningsområde hvor faktisk det første NM på skøyter ble avholdt i 1894. Vei- og jernbanebygging har de siste årene forvoldt store bekymringer og mye engasjement.

 

Hedmark - Hamar - Mjøsa

Utsikt over Åkersvika

 

Gjennom sentrum langs Mjøsa

Fra Vikingskipet følger vi sykkelsti ned til landets største innsjø og svinger innover mot sentrum på innsiden av jernbanelinjen.

Når vi kommer lenger bortover møter vi på et riktig klenodium av en togstasjon, nemlig den som fremdeles er i bruk. Bygget er like monumentalt på begge sider og vitner om at man i 1896 la stor vekt på estetikk og betydningen av jernbanen som kommunikasjonsmiddel i utviklingen av Norge. Fra Hamar kan man ta både Rørosbanen og Dombåsbanen nordover.

 

Hedmark - Hamar - Jernbanestasjonen

Jernbanestasjonen i Hamar

 

Vi merker oss den elegante parken foran stasjonsbygningen, men beveger oss nå ned mot Mjøsa og finner snart bilveien ut mot Skibladnerkaia. Herfra og videre utover langs vannkanten skal vi følge en turvei. Snart passerer vi en vakker sandstrand og flere monumenter. Et beryktet, overpriset stupetårn dukker også opp, men vi dveler ikke lenge ved det.

Herfra og utover er det et parkmessig anlegg vi sykler ved. Parken glir naturlig over i hagene til en rekke vakre villaer, og vi passerer et militært område bak høye nettinggjerder. Det er Vernepliktsverket som i dag holder til i det gamle ridehuset fra 1902. En gang i tiden var det rekruttskole for hester tilhørende Oplandske Dragonregiment.

 

Hedmark - Hamar - Langs Mjøsa

Langs Mjøsa like etter Skibladnerkaia

 

Domkirkeodden

Nå skal vi til denne turens vendepunkt, nemlig Domkirkeodden. Her finner vi Hedmarksmuseet med en rekke bygninger av liten og stor skala. Den største heter Storhamarlåven og like bak finner vi Domkirkeruinen med glasstak. Den kan du lese om i egen artikkel på Sandalsand. Oplandenes Folkemuseum ble opprettet i 1906, kom hit få år etter og består av bygninger fra nærliggende kommuner spredt ut på et ganske stort område langs Mjøsa.

 

Hedmark - Hamar - Hedmarksmuseet

Utsiktsbilde fra Hedmarksmuseet

 

Hele strekningen langs Mjøsa fra Skibladnerkaia og forbi Domkirkeodden er et nydelig område, og etter hva vi forstår et svært populært område for alle som kan ferdes på sykkel- og gangstien. 

Her kunne vi tatt bortom Norsk Jernbanemuseum som har hatt tilhold på Hamar helt siden 1896. Store lokomotiv- og vognhaller er tilknyttet museet, men også landets eldste stasjonsbygning. Det får bli til en annen gang.

 

Tilbake gjennom sentrumsgatene

Returen til sentrum kunne vi lagt langs strandpromenaden, men velger nærmeste bilvei gjennom boligområdet. Snart kommer vi inn i sentrum og kommer opp til de gamle, monumentale teglsteinsbygningene tilhørende Hamar bryggeri. Den delen som er avbildet under stammer fra 1856 og er nå vernet.

 

Hedmark - Hamar - Hamar bryggeri

Hamar bryggeri

 

Vi fortsetter innover og kommer snart fram til Stortorget. Landet har mange stortorg, men få må være så store som dette. Det er flankert på nordsiden av et flott, nytt kulturhus fra 2014.

Her svinger vi på skrått over plassen og inn i Torggata. Det er en gågate, men for syklister er det helt greit å komme seg framover. Nå bærer det framover mot Parkgata som går opp fra jernbanestasjonen. Vi møter på et tidligere Norges Bank bygg som er omgjort til en «kunstbank», vi svinger inn i gater som viser små parker, flere flotte villaer i tre og forseggjorte eldre murbygninger. Som kartet nederst i artikkelen viser, krysser vi oss nå oppover den slake hellingen mot det offentlige Hamar.

Her finner vi nederst en nytt, stort Tinghus, et tilsvarende Statens Hus, samt kommunens Rådhus. Det synes ikke å ha blitt spart på mye i utformingen av disse bygningene. Derimot har man spart mye penger på den ekstremt spartanske utformingen av plassen mellom byggene. Her har de en jobb å gjøre, dette var steinørken.

 

Hedmark - Hamar - Skulptur foran Fylkeskommunen

Skulptur foran Fylkeskommunens bygg – begge med et tiltalende uttrykk.

 

Turen nærmer seg en avslutning, så vi fortsetter oppover Parkgata og får opp enda et monumentalt offentlig bygg, nemlig Fylkeskommunen sitt hovedkontor. På andre siden av veien ligger Hamar park fra 1879. Den virker veldig imøtekommende.

 

Til slutt

Bebyggelsen i Hamar sentrum vitner om rollen som fylkeshovedstad med flere store offentlige bygg fra de siste 150 år, men også om privat rikdom representert av en flott villabebyggelse flere steder i byen. Hamar vil vise seg for omverdenen og har akslet den rollen lenge. Trivelig, og faktisk også meget vakker, i den strålende morgensola jeg møtte denne dagen.

 

Praktisk

Dermed er denne rundturen på sykkel over. Turen tok en drøy morgentime, men noen av bildene fra sentrum ble tatt senere på dagen. Kartet under viser ruten.

 

 

Skal du ta turen som en byvandring i Hamar, til fots altså, må du beregne bedre tid.

Det kan meget vel være at Hamar har mer å by på enn dette, men det er begrenset hva man rekker på en ledig stund på jobbreise.

Her følger bilder fra runden i Hamar sentrum.