Heddal stavkirke i Telemark

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 04.08.2015Religion, Telemark |

Anslått lesetid:

Det ligger en svært staselig stavkirke i Heddal like vest for Notodden. Den ble bygget en gang på begynnelsen av 1200-tallet, er landets største, og har dessuten svært vakre dekorasjoner både inne og ute.

Bakgrunn

Heddal stavkirke utgjør et populært og lett tilgjengelig stoppested langs E134. Med sine tjærebredde spon som kledning, tak over tak i flere høyder, og med dragehoder og spir, framstår stavkirken som særdeles typisk for sin art, og svært billedskjønn naturligvis.

Eksteriøret er rimelig uendret siden middelalderen, mens interiøret har gjennomgått mye. La oss ta opphavet først.

Telemark - Notodden - Heddal stavkirke
Heddal stavkirke er et imponerende skue

Kirkebygget

Kirken ble bygget på begynnelsen av 1200-tallet i et rikt sogn. De hentet gammel malmfuru fra de dype skogene på Heddal. Noe av tømmeret er enda eldre og kan ha stått i en tidligere kirke. Heddal stavkirke er en trearmet langkirke. Den ble allerede omkring 1250 utvidet med større skip og apsis (halvsirkel) i enden. De fire portalutskjæringene vi ser rundt dørene i front og på sidene, er alle originale fra middelalderen med ranker og drager.

Dette betyr at middelalder-eksteriøret er rimelig uendret.

Her er hvordan to kjente norske kunstnere så kirken i første halvdel av 1800-tallet. Bildene er på (fri) CC-BY lisens fra Nasjonalmuseet.

Interiøret

Døpefonten ble laget av to midtstolper som stod i kirken tidligere. Av andre middelalderlevninger innvendig er der en utskåret stolpestol og en kirkebenk.

Det ble ved reformasjonen midt på 1500-tallet foretatt visse interiørmessige endringer. På 1600-tallet ble veggene malt i akantusmønster og i koret også apostelfigurer. Altertavlen er fra 1667. For øvrig forfalt kirken veldig i årene etter reformasjonen, og det ble i 1849-51 gjennomført vidtgående ombygginger inne i kirkerommet slik at det fikk et moderne utseende i senempirestil.

En ny restaureringsperiode på 1950-tallet reverserte arbeidene fra hundre år før. Nå var hensikten å tilbakeføre kirken til det opphavelige uttrykket. Da fant de blant annet flere eldre veggdekorasjoner.

Noen flere opplevelser

Det må ellers nevnes at Heddal bygdetun ligger like ved, adkomst via egen avkjørsel fra E134 eller tre hundre meters gange fra stavkirken. Bygdetunet er et friluftsmuseum med bygninger fra 1930 og tilbake til middelalderen. For oss måtte et besøk dit utsettes til en annen gang. Det er Industriarbeidermuseet på Vemork som driver stedet, men de har lite informasjon på sin nettside.

Her er et utvalg av egne bilder fra stavkirken:

Finn fram til Heddal stavkirke

Vi er altså ved E134 ikke langt fra Notodden. Vi finner en stor parkeringsplass mellom hovedveien og kirken, og god skilting. Kirken ligger for enden av en stor kirkegård – det er et praktfullt bygg. Husk å løse billett om du vil inn, se åpningstider og annen informasjon på kirkens nettside.

Les mer

Gjør deg kjent med hovedartikkelen på Sandalsand om stavkirkene i Norge.

Les en god del mer om Heddal stavkirke på Lokalhistoriewiki, Kirkesøk, Stavkirke.no, Kunsthistorie.comStavkirke.info og VisitNorway.