Kløgetvedt-tunet i Bjerkreim

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 03.07.2014Gårdstun, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Her er et gammelt gårdstun hvor våningshuset har skut i begge ender etter god gammel jærtradisjon, og hvor fjøset ligger i flukt med boligen. På Kløgetvedt har de klart å bevare et godt, gammelt tun.

 

Opplevelser

Kløgetvedttunet er bygdemuseum for Bjerkreim, Rogaland. Det heter seg at våningshuset er bygget i 1853 og det steinbygde kufjøset stammer helt tilbake fra 1700-tallet. Det kan så være. Jeg vil nok tro at begge har vært pusset på siden den tid. Videre finner vi her stall og smie fra nyere tiår, såvel som redskaper og bruksting fra gamle dager.

Som en aldri så liten kuriositet kan nevnes at lokale ikke uttaler stedsnavnet som andre dødelige. Her på gamleveien mot «Heia» heter det enkelt og greit «Kløtfet». Det er noe med disse danskinspirerte embetsmennene i sin tid…

Bilder:

 

Finn fram

Kløgetvedttunet ligger vest for Bjerkreim sentrum. Dersom du kommer kjørende på E39 mellom Bjerkreim og Vikeså, vil omveien ta deg 12 km istedet for de vanlige 6. Fra Vikeså sørover, svinger du av ved skiltet til Ognedal, mens du ved det gamle kommunesenteret i Bjerkreim følger skiltingen mot Kløgetvedtunet (4,2 km). Omveien er flott å kjøre i seg selv, du får med deg tunet, og du havner litt utfor allfarvei. Akkurat det har jo en egenverdi.

 

 

Les mer

De gamle på gården forærte tunet til kommunen i 1984, og det er såvidt jeg vet kommunen som fremdeles driver det – antakelig godt hjulpet av private krefter. Noen har ihvertfall vært så framoverlent at tunet har fått sin egen Facebook-side. Den er imidlertid lite oppdatert.

Såvidt jeg kan finne ut har tunet kun søndagsåpent i sommerhalvåret. I 2017 gjaldt det fire ganger, og var da knyttet til bestemte aktiviteter. Ut fra min erfaring kan det være like greit å komme hit andre deler av året, selv om du ikke kommer inn. Det er eksteriøret som er mest interessant ved dette tunet, og det kan nytes året rundt.

Finn flere artikler fra Bjerkreim, her på Sandalsand. Vi er i Rogaland. Finn gårdstun fra hele landet.

Merk at omtrent fra Kløgetvedt kan du også ta deg en aldri så liten fjelltur, nemlig opp til Solbjørgnipa, eller Niben, en topp som gir deg utsikt langt av lei. Sjøfarende brukte Niben som sjømerke i gamle dager.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This