Jærhuset på Haugabakka i Klepp

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 06.07.2014Gårdstun, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

På bakketoppen over Kleppekrossen på Jæren ligger det et jærhus fra 1852/1853. Haugabakka var det første skolehuset i Klepp, og fungerte også som lærerbolig.

 

Opplevelser

I dag fungerer det som bygdemuseum for Klepp. Et av rommene, den opprinnelige lærerboligen, er innredet som det kan ha sett ut på slutten av 1800-tallet. En del gjenstander i en bygdesamling og et rom for skiftende utstillinger finner vi også her.

Ved siden av finner vi også et folgehus i såkalt Sandnesstil, bygget i 1906. Det sto opprinnelig på gården østre Håland.

Begge bygningene står innenfor en godt vedlikeholdt hage, delvis omkranset av steingjerder. Det er et boligområde her oppe på Haugabakka og det er ingen utsikt å snakke om for besøkende til dette gamle jærhuset. Haugabakka brukes helst som forsamlingslokale.

Her er Sandalsands bilder fra Haugabakka:

 

Finn fram

Med kart finner man greit fram opp hit på høyden. Det er ikke langt fra Klepp kirke. Ta gjerne en kikk bortom den, ta en vandring på gravlunden og ikke minst gå litt bort på vest for å nyte utsikten mot vest og havet utenfor. 

 

 

Les mer

Derimot skal det godt gjøres å komme inn i byggene, om man da ikke skulle være del av en skoleklasse, eller ha gjort en avtale med kommunen eller de driftsansvarlige i Jærmuseet i forkant.

Til alt overmål er det svarte rullegardiner for alle vinduer, så man kan ikke engang kikke inn. Et besøk til Haugabakka er dermed fort unnagjort, dessverre. Følgelig må jeg bare henvise til en langt mer inngående artikkel hos Jærmuseet (pdf).

Finn flere artikler fra Klepp, her på Sandalsand. Vi er i Rogaland. Finn gårdstun fra hele landet.