Jærhuset på Haugabakka i Klepp

Sist endret 16.12.2021 | Publisert 06.07.2014Gårdstun, Museer, Rogaland |

På bakketoppen over Kleppekrossen på Jæren ligger det et jærhus fra 1852/1853. Haugabakka var det første skolehuset i Klepp, og fungerte også som lærerbolig.

 

Opplevelser

I dag fungerer det som bygdemuseum for Klepp. Et av rommene, den opprinnelige lærerboligen, er innredet som det kan ha sett ut på slutten av 1800-tallet. En del gjenstander i en bygdesamling og et rom for skiftende utstillinger finner vi også her.

Ved siden av finner vi også et folgehus i såkalt Sandnesstil, bygget i 1906. Det sto opprinnelig på gården østre Håland.

Begge bygningene står innenfor en godt vedlikeholdt hage, delvis omkranset av steingjerder. Det er et boligområde her oppe på Haugabakka og det er ingen utsikt å snakke om for besøkende til dette gamle jærhuset. Haugabakka brukes helst som forsamlingslokale.

Bilder:

 

Finn fram

Med kart finner man greit fram opp hit på høyden. Det er ikke langt fra Klepp kirke.

 

 

Les mer

Derimot skal det godt gjøres å komme inn i byggene, om man da ikke skulle være del av en skoleklasse, eller ha gjort en avtale med kommunen eller de driftsansvarlige i Jærmuseet i forkant.

Til alt overmål er det svarte rullegardiner for alle vinduer, så man kan ikke engang kikke inn. Et besøk til Haugabakka er dermed fort unnagjort, dessverre. Følgelig må jeg bare henvise til en langt mer inngående artikkel hos Jærmuseet (pdf).

Finn flere artikler fra Klepp, her på Sandalsand. Vi er i Rogaland. Finn gårdstun fra hele landet.

 

 

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget? Er det noe du likte spesielt godt, eller er uenig i vurderingen av. Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

Skriv en epost til Sandalsand.

For artikler som er nyere enn 180 dager har du også mulighet til å dele din kommentar med andre her. Da vises et kommentarfelt som du kan bruke. Du må legge inn navn og epostadresse. Epostadressen blir ikke vist til andre, men det gjør navnet og kommentaren. Bruk derfor gjerne et anonymt navn om du ønsker. Du kan også lenke til et nettsted du selv driver (for egenpromotering).

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This