Legg turen til Ryvarden kulturfyr

Sist endret 20.03.2023 | Publisert 16.06.2020Kultur, Overnatting, Reiseliv, Strand og vann, Vestland |

Anslått lesetid:

Ryvarden fyr ligger værhardt til ytterst på et langt nes. En varde var fra år 869 landets første seilingsmerke, mens fyrlys har her vært siden 1849. I vår tid er det omgjort til Ryvarden Kulturfyr og er endepunktet for en kjekk liten fottur på grusvei. Gode vafler serverer de også. 

 

Bakgrunn

Allerede i året 869 førte Floke Vilgerdson opp en varde som seilingsmerke her ute på det forblåste neset. Det fantes knapt mer velegnet sted for en varde den gang, eller et fyr i vår tid, for mot sør har vi den værharde Sletta og mot nord den vide Bømlafjorden med lumske holmer og skjær, Bloksene. De har forårsaket havari helt inn i vår egen tid. Det var her ute hurtigbåten Sleipner gikk på grunn og 16 mennesker omkom. 

Den islandske Landnámabók skriver at Floke reiste varden þar er mætist Hordaland ok Rogaland. Og ja, vi er like nord for fylkesgrensen til Rogaland, faktisk bare et par mil nord for Haugesund. Floke var for øvrig den som ga navn til Island. Men varden hans, den gjenfinnes ikke, for da fyret skulle utvides i 1861 brukte man steinene i grunnmuren. Første versjon av fyret kom allerede i 1849, og det skulle komme til å få utvidelser og ombygginger i godt over hundre år etter. I vår tid er fyret selvsagt automatisert, men det lyser fremdeles og fyrbygningene står nå der. 

Hele anlegget har vernestatus som kommunalt listeført, og består av fyrbygning, fyrmesterbolig, redskapshus, fyrbetjentbolig, løe og smie. Bygningene, med unntak av løa, er kledd med eternitplater.

 

Opplevelser

I dag brukes betegnelsen Ryvarden Kulturfyr om stedet. Det ligger praktfullt til ytterst på et nes, med havet midt i mot. Vi kommer hit gående 2 kilometer på grusvei, bilister tillates kun med særskilt tillatelse. Landskapet rundt er ikke like flatt som havet utenfor, men heller litt småkupert med blanding av nakent berg, lynghei og myrsøkk. Det er ikke noe videre med trær vi møter på den fine spaserturen ut til fyret. 

Da jeg kom hit var det nesten blikkstille, solskinn og i det hele et nesten uvirkelig flott vær. Det er jo som man må klype seg i skinnet, for på et så forblåst sted må det vel være ruskevær som er normalen. 

Vel framme ser vi at fyret består av flere bygninger, ganske tett sammenstilt. I dag er det kafédrift og galleri i de tidligere boligene. Selskapslokale er det også mulig å leie, og jammen tilbyr man også overnatting. Faktisk er turistforeningen i ferd med å ferdigstille flere små hytter like sør for fyrstasjonen. 

Når man kommer inn mot fyrområdet, ser man skiltet en litt lengre tur (4 km) i nordlig retning til Lyngholmen. Om man ikke ønsker det, bør man ta et lite skritt til høyre og ta en tenkepause ved minnesmerket for Sleipnerforliset i 1999. Store Bloksen som hurtigbåten gikk rett på, ligger mot nord. 

 

 

Finn fram

Kartet under viser plasseringen av fyret. Parkering er inne ved i Mølstravågen ved betongvarefabrikken, og er godt skiltet. Deretter er det en halvtime, eller 2 km å gå ut til fyret på god grusvei.

 

 

Les mer

Den beste kilden til å lese om Ryvarden, blant annet praktisk informasjon om overnatting i fyrmesterboligen og åpningstider, er på fyrets egen nettside. Turistforeningen åpner fem nye «Flokehytter» høsten 2020.

Tursiden Ut har en turbeskrivelse som også inkluderer avstikkeren nord til Lyngholmen. Les gjerne også Sigurd Tveit sin artikkel fra fyrets historie. 

Her på Sandalsand kan du sjekke ut andre artikler fra Sveio kommune og Vestland fylke. Les blant annet artikkelen om Bil- og fotturer i Sveio.