Bil- og fotturer i Sveio

Sist endret 30.04.2024 | Publisert 12.01.2022Bilturer, Strand og vann, Vestland |

Anslått lesetid:

Sveio er den sørligste kommunen i Vestland. Her er det naturopplevelser som byr seg fram, men kulturminnene står også i kø for de vitebegjærlige blant oss.

Bakgrunn

Sveio ligger for seg sørvest i Vestland fylke. De klarer ikke bli helt enig med seg selv om de vil tilhøre Rogaland eller det nye Vestland fylke. Derfor gjennomførte kommunen i januar 2022 en rådgivende folkeavstemning om de skulle søke overgang til fylket i sør. I nord er de skeptiske, mens de i sør henger så tett sammen med Haugesundsområdet at de like godt kunne tenke seg en overgang. Det gjorde naboen Ølen lenger øst for noen år siden. De slo seg sammen med Vindafjord og ble del av Rogaland.

Sveio har en befolkning på ca. 5 700. SSB regner at Sveio sentrum er det største tettstedet med 1 500 innbyggere, mens Førde og Rophus så vidt klarer å komme over tettstedsdefinisjonen med hver sine 360 innbyggere. Folk bor altså nokså spredt. Kommunen grenser på land kun mot Haugesund og Tysvær i sør, begge i Rogaland. Ellers er det undersjøisk tunnel til Bømlo i nordvest.

Sandalsand har gjennom årene brukt Sveio som en transportetappe på E39, hovedveien på Vestlandskysten. For noen år siden begynte jeg å bli lei av det, og la inn noen stopp, for deretter å gjøre noe mer ut av passeringene. Jeg oppsøkte deler av kommunen som fristet mer enn andre. Når så denne folkeavstemningen kom opp, satte det en spore i å gå gjennom bilder og opplevelser, og lage denne artikkelen. Videre søkte jeg opp andre muligheter, som jeg enda har til gode å besøke selv.

Finn fram

Med rød strek ser du omrisset av Sveio kommune. Blå strek viser E39, gul strek (som delvis skjuler den blå) viser en kjørerute langs vestkysten, mens den grønne går mellom vest og øst gjennom kommunesenteret som en slags tverrforbindelse. Strekene er tegnet like tykke, men i praksis er veibredden varierende. E39 er selvsagt i vesentlig bredere og bedre stand enn de andre veiene.

Ellers ser du steder i form av markører som er omtalt i teksten. Klikk på markørene for kort informasjon, og merk at noen av dem har lenker til andre nettsider.

Tittelsnes fort og fottur til Røysaneset

Vi tar dette fra nord til sør. Dersom vi kommer nordfra på E39 har vi allerede kjørt for langt når vi kommer opp fra tunnelen og fortsetter sørover på europaveien. Vi skal her ta av ved første og beste anledning og svinge av mot Valevåg. Deretter skal vi finne fram til Fv4990 nordover mot Tittelsnes fort.

Følg skiltingen og vi kommer snart fram til bygningene som tilhører det gamle fortet. Vi skal nemlig aller først til et fort som tyskerne bygget ut under andre verdenskrig. Beliggenheten var en selvfølgelighet.

Forsvarsbygg som i dag har et visst ansvar for fortet, skriver at det militære etablissementet på Tittelsnes, opprettet i mai 1941, var en del av Artilleriundergruppe Bømlafjord som besto av tre anlegg: Leirvik (Stord), Nordheim og Tittelsnes. Artilleriundergruppe Bømlafjord skulle forsvare den indre skipsleden mellom Haugesund og innseilingen til Bergen og var en del av det omfattende tyske forsvarssystemet som skulle sikre de viktige skipsledene langs Vestlandskysten.

De skriver videre at Tittelsnes fort er et av de mindre, oversiktlige kystfortene der helheten er meget godt bevart. 

Herfra kan man gå videre ut til tuppen av neset, Røysanes. Det er en lettgått tur på 2 km hver vei. Halve strekningen er på traktorvei, og resten på godt synlig, men umerket sti. Tursiden Ut skriver at «på Røysanes har vi en flott utsikt over Bømlafjorden og Sunnhordlandsbassenget.» Denne turen til fort og nes har ikke Sandalsand gått, men den frister å gjennomføre neste gang jeg er på den kanten.

Valevåg

Vi kjører tilbake samme fylkesvei og svinger ned mot Valevåg og den gamle ferjekaien. Den ligger underlig øde med sine mange felt. Inntil Bømlafjordtunnelen (7 888 meter) åpnet i 2000 var det her bilistene stilte seg opp for overfarten nordover. I dag har kaien ingen forbindelser, men ligger bare der.

Vi kjører i stedet tilbake et par hundre meter. Til høyre ser vi et lite kapell. Det heter Valen kapell og ser nesten ut som en liten stavkirke. Det er det selvsagt ikke, men det ble nå oppført så langt tilbake i tid som 1707. Faktisk skal det være sitteplass til 50 innenfor dørene.

Fartein Valen (1887-1952) er en av Norges fremste komponister. Han er i vår tid høyt respektert, og regnes som en banebryter for moderne musikk i Norge med sine atonale polyfone verk. Det siste gjør at han er noe vanskelig tilgjengelig for folk flest. Ikke desto mindre, han holdt hus her i Valevåg i lange perioder av sitt liv, også mot slutten. Valenheimen kan man komme inn i, om man avtaler på forhånd.

Fottur til Leirvåg og Kolerakirkegården

Den neste turen har jeg gått. Fra Valevåg kjører vi simpelthen rundt bukta til en halvøy som kalles Nappen. Artikkelen som presenterer turen starter slik:

Bli med på en kjekk fottur gjennom skogen, i sjøkanten, til et nydelig friområde og en helt spesiell gravplass fra 1849, Kolerakirkegården. Kirkegården ved havet er dessuten tittelen på komponisten Fartein Valen sitt mest berømte musikkstykke. 

Vi tar med litt til fra artikkelen:

Ved parkeringen ved Nappen bru, er det satt opp skilt som viser hvor skogsstien til Leirvåg starter. Stien er tydelig merket helt fram. Ha på gode sko, for det kan være glatt i enkelte partier, mens andre steder har gode krefter lagt ut gangsviller slik at vi kommer noenlunde tørrskodde fram. Turen går gjennom blandingsskog, nesten hele tiden med havutsikt mot vest. Flere idylliske viker passeres, og en av dem er Leirvågen som er målet for turen. Når vi kommer dit, har vi ikke gått mer enn 20 minutter. 50 meter før selve Leirvågen ligger den gamle kirkegården. 

LES MER: Kolerakirkegården ved havet, i Sveio

Biltur langs vestkysten

Fortsett tilbake mot E39, men følg den mye mindre (og langt mer pittoreske) lokalveien Einar Øklands veg sørover til den svinger inn på hovedveien ved Valestrand kirke. Sving bortom kirken også. Det er ikke så mye med den egentlig, for den likner mange andre norske kirker fra sin tid. Kirken er i langplan og ble oppført i 1873.

Vi følger nå E39 sørover og passerer snart neste landemerke. Førde kirke er bygget i mur og ble oppført i 1938. Like bortenfor bør vi svinge av og ned mot den trivelige Førde havn. Kikk på naust og sjøhus og miljøet rundt. Like bortenfor ligger en sandstrand.

Ferden videre sør på E39 tar oss til avkjørselen på Øklandsvegen og Fv4984. Vi legger da ut på en stor rundtur langs vestre kystlinje av Sveio. E39 går midt i. Avkjørselen er skiltet til Auklandshamn (8 km).

Dette er et riktig så idyllisk stykke vei som bukter seg gjennom et småkupert landskap vestover. Da passerer vi Vestvikvågen og deretter det lille, inneklemte Eikeland kapell med gravplass.

Auklandshamn har butikk og skole, og dessuten en liten havn for både fritidsbåter og litt større. En viss aktivitet er å spore, men ikke umiddelbart lett å oppdage. Her svinger fylkesveien sørover og vi drar videre til et litt viktigere kommunikasjonsknutepunkt.

I Buavågen kan vi kjøre ned til ferjekaien. Derfra går det ferje over til Langevåg i Bømlo.

Fottur til Ryvarden fyr

Vi skal på enda en fottur, og også denne kan jeg selv anbefale. Artikkelen du kan lese mer i, starter slik:

Ryvarden fyr ligger værhardt til ytterst på et langt nes. En varde var fra år 869 landets første seilingsmerke, mens fyrlys har her vært siden 1849. I vår tid er det omgjort til Ryvarden Kulturfyr og er endepunktet for en kjekk liten fottur på grusvei. Gode vafler serverer de også. 

Det ligger praktfullt til ytterst på et nes, med havet midt i mot. Vi kommer hit gående 2 kilometer på grusvei, bilister tillates kun med særskilt tillatelse. Landskapet rundt er ikke like flatt som havet utenfor, men heller litt småkupert med blanding av nakent berg, lynghei og myrsøkk. Det er ikke noe videre med trær vi møter på den fine spaserturen ut til fyret. 

Da jeg kom hit var det nesten blikkstille, solskinn og i det hele et nesten uvirkelig flott vær. Det er jo som man må klype seg i skinnet, for på et så forblåst sted må det vel være ruskevær som er normalen. 

Turistforeningen åpnet fem nye «Flokehytter» høsten 2020 og de har vist seg å være en stor suksess. Hyttene ligger like bak fyret. Ved fyret står også et monument til minne om de som døde under havariet av Sleipner for noen år siden.

LES MER: Legg turen til Ryvarden kulturfyr

Biltur gjennom sentrum og sør

Denne bilturen tar nå innover i landet fra parkeringen før Ryvarden, gjennom sentrum av Sveio og øst til vi kommer inn på E39. Derfra velger du din egen vei videre, nord eller sør.

Nå kan det være at denne artikkelen har blitt illustrert mye av landemerker av religiøs karakter, og her følger to til. Det første er av Mølstre bedehus på Paddevegen. Det er det eldste av de 13 bedehusene i Sveio, bygget i 1906, med tilbygg fra 1960. Paddevegen er en kommunal forbindelsesvei inn til sentrum av kommunen og veldig naturlig å følge med vårt utgangspunkt. I sentrum finner vi Sveio kirke fra 1858, nok en av disse hvite kirkene i langplan.

Sentrum av Sveio er det ikke mye å si om. Jeg har i alle fall ikke funnet noen grunn til å stoppe her. Fastboende vil naturligvis være av en annen oppfatning. Vi fortsetter da på Fv47 fram til E39. Fra sentrum kan du også følge Fv47 sør til Haugesund.

Les mer

E39 er ikke uinteressant som gjennomfartsvei. Den går gjennom et spredtbygd område, kupert, svinget og med passe vegetasjon særlig i nordre del. Det blir litt mer åpent landskap når vi nærmer oss Tysvær i sør.

Dette er på ingen måte noen uttømmende beskrivelse av Sveio kommune. Fastboende vet om flere og kanskje andre kvaliteter. De som er på gjennomreise vil gjøre andre prioriteringer. Denne artikkelen dekker ikke hele kommunen, blant annet ikke østsiden, så kan det dukke opp flere eventyr senere. Da vil artikkelen bli oppdatert. Det er jo fordelen med nettsider, de kan oppdateres ved behov.

Som nevnt innledningsvis har jeg søkt opp andre kilder for informasjon.

  • Natur- og turinteresserte bør sjekke ut kartet på Ut for forslag til mange flere fotturer.
  • Sveio kommune har selv en side med turistinformasjon.
  • De nevner at i «Sveio finn du ei rekkje tilgjengelege turløyper. Langs kysten er landskapet låg og ope, og frå fjelltoppande er det vidt utsyn i alle retningar.» Skriftfeilene i sitatet til tross, de nevner i alle fall sju turmål, fordelt på 13 stier, som alle er merket og gradert i samsvar med nasjonal merkestandard for turstier.
  • Kommunen omtaler også Rex Garden, en park nær Førde med flere tusen rododendron og andre planter. 
  • Sveio kommune har omtale av sykkelruter.

Sandalsand har flere artikler fra Sveio kommune og enda mange flere fra Vestland fylke. Les blant annet om Opplevelser langs E39 fra Sognefjorden til Bergen og Stavanger.