Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten

Publisert 13.01.2022Museer, Vestland |

Anslått lesetid:

Museet med det lange navnet, Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten, er et av landets mest innovative og spennende museer å oppsøke.

Bakgrunn

Museet holder til i et prisbelønnet bygg tegnet av stjernearkitekten Sverre Fehn, og åpnet i 1991. Skifer, glass og betong er det vi opplever på utsiden. Vi skal til enden av Fjærlandsfjorden, en av sidearmene på nordsiden av den mektige Sognefjorden. Bak museet tårner fjellene, og på toppen av dem hviler Norges største bre, Jostedalsbreen.

Enten før eller etter du har vært inne i museet, bør du ta trappene opp på taket. Der finner du en panoramautsikt mot fjellheimen og fjorden. Tavler peker retningen mot bre og fjelltoppene rundt.

Bremuseet er besøkssenter for Jostedalsbreen nasjonalpark og tilbyr også aktiviteter utenfor museet, slik som brevandring. Betydelig nærmere museet, nemlig rett utenfor, ser vi skulpturer av mammuter. De er nok særlig til glede for den yngste garde, og viser simpelthen at den gang breene begynte å trekke seg tilbake, gjorde mammuter sitt inntog på det nye norske fastland. Like ved ligger en pedagogisk lekepark.

Føremålet med Norsk Bremuseum er å samle, skape og spreie kunnskap om brear og klima. Stiftinga si verksemd omfattar naturvitskaplege og kulturhistoriske fagfelt. Bremuseet syner samspelet i naturen og mellom natur og menneske – gjennom avansert filmteknikk, interaktive modellar og dine eigne eksperiment med ekte bre-is. Norsk Bremuseum er for det nyfikne mennesket. (Kilde: Bremuseet)

Nedenfor får du en teaser til museets 15 minutter lange video. Den vises i museets kino, på Europas største sømløse lerret. Det er en strålende film.

Opplevelser

Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten satser på interaktivitet med besøkende. Det gjør nok mange museer, men Sandalsand opplevde det slik at akkurat dette museet går utenpå de fleste med å stimulere alle sanser. Her kjenner vi isblokken smelte og gli ved å ta på den, vi hører breen bevege seg, vi ser hvordan livet og naturen på og under breen arter seg, og vi lærer hvordan brelandskapet har skapt landet.

Dessuten, og det er jo ekstra spennende: Gjennom en generøs privat donasjon har vi fått mulighet til å søke kunnskap om jordens utvikling inntil nå, og de klimatiske utviklingstrekk som jorden kan gå gjennom de neste hundre årene.

Det gir seg derfor selv. Dersom du er på biltur gjennom Fjærland, bør du definitivt gjøre et stopp her. Dersom du har vært her før, gjør det igjen, for museet har oppgradert sitt innhold og henger godt med tiden. Så får vi bare legge til at museet selv oppfordrer besøkende til å reise kollektivt, og sannelig, det er faktisk mulig selv i denne delen av vårt langstrakte land.

Her er noen bilder fra besøket:

Finn fram

Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten ligger ved riksvei 5 i Fjærland, i Vestland fylke. En stor parkeringsplass er like utenfor inngangen.

Andre bremuseer

Interesserte bør vite at i Oppstryn, på nordsiden av Jostedalsbreen, ligger enda et Besøkssenter Jostedalsbreen nasjonalpark. Dessuten har vi Breheimsenteret i selveste Jostedalen, inn under Nigardsbreen. Det er besøkssenter for Jostedalsbreen og Breheimen nasjonalpark.

Alle tre museer markedsfører seg gjennom Norgesnasjonalparker.no som samler alle nasjonalparker, andre verneområder, besøkssentre, nasjonalparklandsbyer og nasjonalparkkommuner under en visuell identitet for stadig bedre vern og mer besøk.

Vi er heller ikke langt unna Norsk fjellsenter på Lom. Det er besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen, og har også utstillinger relatert til isbreer. Dessuten driver dette museet Klimapark 2469 ved Juvassbreen, med blant annet en 70 meter lang tunnel inn i den 7000 år gamle isen.

Les mer

Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten i Fjærland har selvsagt en nettside som du bør oppsøke for kunnskap om åpningstider. Der finner du også mange informative oppslag på undersider.

Sandalsand har flere artikler fra: