Norsk fjellsenter på Lom

Sist endret 29.12.2021 | Publisert 08.11.2021Innlandet, Museer |

Anslått lesetid:

Norsk fjellsenter finner vi midt i veikrysset på Lom. Det er besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen. Her får man råd og vink, og spennende utstillinger.

Bakgrunn

Norsk fjellsenter het inntil 2016 Norsk fjellmuseum. Navneendringen kom da museet også fikk ansvar som informasjons- og besøkssenter for de tre nevnte nasjonalparkene. Bygningen åpnet i 1994 med Willy Sveen som arkitekt. Et nybygg i front er fra 2016, tegnet av Anne Katrin Taagvold. Begge delene glir fint i hop med det øvrige bygningsmiljøet i det tradisjonsrike bygdesenteret.

Innvendig finner vi bokhandel, museumsbutikk og Café Slingsby i lyse lokaler med store vindusflater. Kafeen er oppkalt etter den kjente britiske tindebestigeren. Her kan man søke råd og informasjon om natur, turer og andre aktiviteter i nasjonalparkene.

Klimapark 2469 på Juvflya i Jotunheimen drives av samme fjellsenter. Der kan man blant annet være med på brevandring, under isen.

Utstillingene

Bak resepsjonen begynner første del av utstillingen. Personalet anbefalte å starte med en video, og den anbefalingen går videre til alle andre. Det er en enorm panoramaskjerm som viser en flott video av Jotunheimen gjennom fire årstider.

De neste opplevelsene er dels naturbaserte, som et vitensenter. Vi får en introduksjon til samspillet mellom mennesker og natur. Her finner vi Norges eldste hudsko (3400 år gammel), eldste kjortel (1700 år gammel og funnet to tusen meter til fjells) og eldste ski med binding (1300 år gammel). Vi får informasjon om hvordan det var å bruke fjellet i gamle dager, med seterdrift, jakt og fiske.

Dessuten får vi kunnskap om fjellet som arena for friluftsutøvelse (vandringer, skiturer, brevandring og fjellklatring). En halv turistforeningshytte er inkludert, halv i betydningen uten alle yttervegger.

Selvsagt er klimaendringer inkludert med eget klimarom, og slående nok møter vi to mammuter. Utstillingen kalles Bergtatt, og det blir vi.

Opp trappen kommer vi inn en litt spesiell seksjon med en 62 utstoppede fugler, jerv, gaupe, elg og reinsdyr. Alle arter som hører fjellheimen til.

Konklusjonen er: Om du ikke har stoppet ved Norsk fjellsenter på Lom tidligere, gjør det neste gang du kjører gjennom tettstedet.

Finn fram til Norsk fjellsenter

Vi er i veikrysset i Lom sentrum, rett ved fossen og E15. Avkjørselen til Sognefjellsvegen Fv55 ligger like bortenfor. Der er greit med parkering foran museet eller ved stavkirken på andre siden av veien.

Les mer

Slå opp på nettsiden til Fjellsenteret for informasjon om åpningstider og utstilling. Senteret holder åpent daglig året rundt.

LES MER: Alle Sandalsands artikler fra Lom kommune og Innlandet fylke.