Norsk fjellsenter på Lom

Publisert 08.11.2021Innlandet, Museer |

Norsk fjellsenter finner vi midt i veikrysset på Lom. Det er besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen. Her får man råd og vink, og spennende utstillinger.

Bakgrunn

Norsk fjellsenter het inntil 2016 Norsk fjellmuseum. Navneendringen kom da museet også fikk ansvar som informasjons- og besøkssenter for de tre nevnte nasjonalparkene. Bygningen åpnet i 1994 med Willy Sveen som arkitekt. Et nybygg i front åpnet i 2016, tegnet av Anne Katrin Taagvold. Begge delene glir fint i hop med det øvrige bygningsmiljøet i det tradisjonsrike bygdesenteret.

Innvendig finner vi bokhandel, museumsbutikk og Café Slingsby i lyse lokaler med store vindusflater. Kafeen er oppkalt etter den kjente britiske tindebestigeren. Her kan man søke råd og informasjon om natur, turer og andre aktiviteter i nasjonalparkene.

Klimapark 2469 på Juvflya i Jotunheimen drives av samme fjellsenter. Der kan man blant annet være med på brevandring, under isen.

Utstillingene

Bak resepsjonen begynner første del av utstillingen. Personalet anbefalte å starte med en video, og den anbefalingen går videre til alle andre. Det er en enorm panoramaskjerm som viser en flott video av Jotunheimen i gjennom fire årstider.

De neste opplevelser er dels naturbaserte, som et vitensenter. Dels handler de om samspillet mellom mennesker og natur. Vi finner her utstilt Norges eldste hudsko (3400 år gammel), eldste kjortel (1700 år gammel og funnet 2000 meter til fjells) og eldste ski med binding (1300 år gammel). Vi får informasjon om hvordan det var å bruke fjellet i gamle dager, med seterdrift, jakt og fiske.

Dessuten får vi kunnskap om fjellet som arena for friluftsutøvelse (vandringer, skiturer, brevandring og fjellklatring). En halv turistforeningshytte er inkludert, halv i betydningen uten alle yttervegger.

Selvsagt er klimaendringer inkludert med eget klimarom, og slående nok møter vi to mammuter. Utstillingen kalles Bergtatt, og det blir vi.

Opp trappen kommer vi inn en litt spesiell seksjon med en 62 utstoppede fugler, jerv, gaupe, elg og reinsdyr. Alle arter som hører fjellheimen til.

Finn fram til Norsk fjellsenter

Vi er i veikrysset i Lom sentrum, rett ved fossen og E15. Avkjørselen til Sognefjellsvegen Fv55 ligger like bortenfor. Der er greit med parkering foran museet eller ved stavkirken på andre siden av veien.

Les mer

Slå opp på nettsiden til Fjellsenteret for informasjon om åpningstider og utstilling. Senteret holder åpent daglig året rundt.

LES MER: Alle artikler fra Lom kommune og Innlandet fylke.

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget? Er det noe du likte spesielt godt, eller er uenig i vurderingen av. Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

Skriv en epost direkte til forfatteren, eller del din kommentar med andre her. 

Merk at du må legge inn navn og epost. Eposten blir ikke vist til andre, men det gjør navnet og kommentaren. Bruk derfor gjerne et anonymt navn om du ønsker. Du kan også lenke til et nettsted du selv driver (for egenpromotering).

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pin It on Pinterest

Share This