Like nord for Bryggen finner vi Bergens eldste gjenværende bygning. Mariakirken er også et av de fremste kirkebyggene i landet.
Byggingen i middelalderen
Byggearbeidene på Mariakirken i Bergen kan ha startet så tidlig som på slutten av 1000-tallet, men man regner med at det var rundt midten av 1100-tallet at kirken stod ferdig. Likevel, blant annet som følge av en rekke branner opp gjennom århundrene, er det ikke helt den samme kirke vi møter i dag som den gang.
Stilmessig utviklet kirken seg fra en klassistisk romansk stil til å bli tilført trekk av gotisk stil mot slutten av 1200-tallet. Kirken brant første gang i 1198, og etter neste brann i 1248 ble koret forlenget med spissbuestilen vi kjenner fra gotikken og tårnene gjort høyere. Det er kleberstein fra hele fem ulike steder som i hovedsak er bygningsmaterialet.
Som de fleste andre steinkirker i Norge ble Mariakirken i Bergen bygget som langkirke, men ble gitt trekk fra basilikaformen. Kirkerommets tre skip har et midtfelt hvor det er ekstra høyt under taket. Koret mot øst er lavere og smalere enn skipet. Langkirken ender med en portal mot vest og de to høye, slanke tårnene.
Det er nok helst de to sistnevnte som særlig karakteriserer Mariakirken utenfra. Men dertil har man inngangen på sørsiden, som går for å være den rikest dekorerte romanske portalen i landet.
Utover selve bygningskroppen, finner vi ikke mye fra den tidlige middelalder igjen. Innendørs er det avdekket rester av murmalerier fra 1400- og 1500-tallet, og fra samme tid stammer et praktfullt alterskap. Fra 1600-1700 tallet finner vi innvendig andre sjeldent vakre utsmykninger. Det som oftest trekkes fram er de store statuene av apostlene fra 1634 og preikestolen fra 1676.
En restaurering på slutten av 1800-tallet raserte mye av det gamle interiøret. I vår tid var kirken stengt mellom 2010-2015 for restaureringsarbeider.
Kirken ble hanseatenes kirke i Bergen
Mariakirken var forøvrig i århundrer kjent som Tyskekirken. De hanseatiske kjøpmennene på Bryggen hadde dette nemlig som sin kirke fra 1408 til 1766 hvorpå kirken ble overdratt staten. Fram til 1874 var den fremdeles menighetskirke for den stadig synkende gruppen tysktalende i byen. Siden har den vært del av Den norske kirke.
Finn fram
Kirken ligger et lite stykke fra dagens sjøkant, mellom Bryggen og Bergenhus festning, og like bak Bryggens museum.
Les mer
Les omtalen på Kirkesøk, Bergen byleksikon, Kunsthistorie og Wikipedia. Som landets viktigste by gjennom middelalderen og vel så det, har Bergen også andre religiøse, arkitektoniske minner fra denne tidsperioden. De kan du lese om i en spesialartikkel. Denne artikkelen om Mariakirken er dessuten del av en større serie her på Sandalsand om steinkirker fra middelalderen.
Les andre artikler fra Bergen og Vestland fylke her på Sandalsand.
En lang rekke bilder fra Mariakirken finner man på Kunsthistorie. De følgende bildene kan du klikke på, se i større format, og bla gjennom her og nå.