Innenfor den elegante fasaden til den gamle Vestbanebygningen finner vi et senter som definitivt lever opp til navnet og gavnet. Nobels fredssenter anbefales for besøkende i Oslo sentrum.
Om senteret
Stortinget vedtok opprettelsen av senteret i 2000, mens Den norske Nobelkomité oppnevner styret i det som er organisert som en stiftelse. Den høytidelige åpningen fant sted i 2005. Dette er således i aller høyeste grad et offisielt senter.
Senteret er dels et museum med faste utstillinger knyttet til Alfred Nobel og den fredspris han innstiftet. Vi får i disse delene et innblikk i prisens historie, og de personene og organisasjonene som gjennom over hundre år har mottatt prisen. En halvpermanent utstilling tar for seg det siste årets fredsprisvinner.
Det som nok gjør at dette kalles et senter heller enn et museum, er ambisjonen om at det også skal være en levende arena for samfunnsdebatt. Ulike arrangementer og midlertidige utstillinger skal skape debatt, refleksjon og engasjement om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Senteret skriver selv at det er anerkjent for sin satsing på dokumentarfotografi. Det siste kunne jeg selv bevitne under mitt besøk i januar 2018.
Det er bare å innrømme det. Jeg har mange ganger gått forbi denne inngangen og tenkt at dit inn må jeg. Og så er det bare aldri skjedd, før nå. Inntrykket var veldig positivt, og jeg vil nok tro at det ikke kommer til å gå lenge før jeg tar turen igjen.
Finn fram
Vi er på ytterkanten av Rådhusplassen i Oslo. Nedenfor mot sjøen liker Aker Brygge, og bak fredssenteret ruver det enorme Nasjonalmuseet. På sett og vis forekommer den gamle Vestbanens front å være litt malplassert, slik byutviklingen er skjedd. Det kan nemlig synes som om senteret tar litt luven av den nye, store museumsbygningen like bak.
Innenfor døren finner vi en museumsbutikk til høyre, og en kafé holder til i venstre sidefløy. Utstillingene er rett fram og i etasjen over.
Les praktisk informasjon og mer til på senterets nettside.
Finn andre artikler fra Oslo her på Sandalsand.