Petter Dass-museet er til minne om dikterpresten i Nordland, mannen som med frodige former og uttrykksmåter residerte på mektige Alstahaug og forrettet i middelalderkirken på stedet.
Bakgrunn
Vi har ikke mange museer i Norge dedikert til en enkeltperson, til en prest, eller til en dikter. Petter Dass (1647-1707) har satt sine spor i norsk kulturhistorie. Stedet han virket som prest, Alstahaug, har dessuten gitt navn til kommunen og er Nordland fylkes tusenårssted.
Hva var det med Petter Dass?
Museet skriver at han sannsynligvis ble født på Nord-Herøy, som den eldste i en søskenflokk på fem. Moren hadde slekt fra Nederland og faren var fra Skottland. Petter mistet sin far tidlig og vokste opp hos flere slektninger. Via Bergen kom han til København og ble utdannet prest der. Han returnerte til Helgeland og virket som huslærer og etter hvert prest i Nesna. 42 år gammel ble han utnevnt som sokneprest i Alstahaug hvor han ble til sin død i en alder av 60 år.
Alstahaug var allerede fra middelalderen et rikt prestegjeld, noe ikke minst middelalderkirken fra 1100-tallet vitner om. Prester i dansketiden kunne også drive stort med handelsvirksomhet, og prestene på Alstahaug var intet unntak. Det var derfor det var mulig på 1700-tallet å bygge alle de flotte bygningene som i dag utgjør Alstahaug kirkested.
Men tilbake til Petter Dass. De fleste som har vokst opp i Norge kjenner hans salmedikting primært gjennom «Herre Gud, ditt dyre navn og ære». Det er som vi tar å nynne på den, straks vi hører strofen. Ellers er det hovedverket «Nordlands Trompet» som rinner i hu når vi nevner navnet Petter Dass. Verket skildrer nordnorsk natur, årstider, dyreliv, næringsliv og folkeliv. Selve begrepet Nordlands Trompet er nærmest blitt hengende ved som et navn på forfatteren selv. Han er selveste trompeten.
Her er noen linjer fra innledningen til Nordlands Trompet:
Vær hilset, I, Nordlands bebyggende Mænd, Fra Verten i Huset til trælende Svend, Vær hilset, I, Kofte-klæd Bønder! Ja samtlig saa vel ud til Fiære som Field Saa vel den der bruger med Fisken paa Gield Som salter Graae-Torsken i Tønder. Vær hilset, I Geistligheds hederlig Lius Prælater, og Orden i Helligdoms Huus, Hver i sin Bestilling hin gieve!
Opplevelser
Selve Petter Dass-museet skal vi straks gå inn i, men vi må nevne alt det andre vi kan oppsøke før eller etter museumsbesøket. For det ta det kronologisk, så har vi for det første middelalderkirken på stedet. Alstahaug kirke er bygget i stein en gang på 1100-tallet.
LES MER: Alstahaug steinkirke
Dernest har vi Alstahaugtunet med en rekke rødmalte bygninger som hørte til prestegården. Her kan man fritt vandre rundt mellom bygningene, og til dels komme inn i noen av dem i åpningstiden for ulike utstillinger i følge med guide.
Petter Dass-museet er skåret ut i berget med vertikale kutt på hver side og med en fasade og bakside i glass. Arkitekt var Snøhetta. Dersom man holder til venstre ved museets inngang, kan man gå opp en trapp og holde til venstre. Da får man etter hvert en strålende utsikt mot skjærgården, prestegården og kommer til slutt opp på høyden hvor Petter Dass-monumentet ruver.
Monumentet er en bauta (1908) av arkitekt August B.C. Nielsen og en innfelt byste av Petter Dass i bronse, utformet av Georg Andreas Heggelund.
Så har vi selve museumsbygget. Det stod ferdig i 2007 og har en veldig spennende utforming som vi kan forvente av nevnte arkitektfirma. Inne finner vi museumskafé og -butikk som så mange andre museer. Vi var ikke like nøye i gjennomgangen av disse tilbudene, men var nok mer opptatt av museets innhold.
Vårt besøk i Petter Dass-museet startet i kinosalen med en meget god introduksjon til Petter Dass’ liv og virke. Deretter bar det oppover i etasjene for utstillingene. Det blir for detaljert å presentere dem her, men bare konstatere at de både var moderne, interessante, interaktive, og i det hele tatt veldig bra utformet.
Finn fram (kart)
Petter Dass-museet finner vi på en kort avstikker fra fylkesvei 17, hovedveien langs Helgelandskysten. Der er en meget stor parkeringsplass som vitner om mange besøk, eller ønsker om det. Da vi ankom på formiddagen så vi flere bobiler som tydeligvis hadde stått der siden dagen før.
Distansen nord til Sandnessjøen er ca. 20 km, eller tilsvarende i reisetid.
Les mer
Finn all mulig praktisk og annen informasjon på Petter Dass-museets nettside. Museet er del av Helgelandsmuseet, som også har en god omtale av hva vi kan oppleve.
Petter Dass kan man lese om på Wikipedia og Store norske leksikon.
Les mer om Alstahaug og museet på turistsidene Visit Helgeland og Visit Norway. NordNorge har som ofte ellers en meget god artikkel.
Sjekk ut Sandalsands mange artikler fra museer i Norge, og andre artikler fra Nordland fylke og Alstahaug kommune.