Polar Park i Bardu

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 21.02.2023Museer, Natur, Troms |

Anslått lesetid:

Polar Park er en park for de store dyrene i norsk, arktisk fauna. De har store områder å boltre seg på, og vi vandrer på gode grusveier mellom innhegningene under høye bartrær.

Bakgrunn

Polar Park går for å være verdens nordligste dyrepark. Vi finner den i Salangsdalen, sør i Bardu kommune i det indre av Troms. Siden starten i 1994 har parken vist fram norske villdyr i tilnærmet naturlig habitat. Store innhegninger i et kupert terreng, i et skogsområde, gjør at hver art holdes adskilt (som naturlig bør være). De har god boltreplass, visstnok verdens største areal per dyr.

Det at dyrene holdes i store, naturlige omgivelser gir dem mulighet til å leve og bevege seg fritt. De to ulveflokkene har vel og merke hver sine innhegninger, mens bjørnene kan vandre gjennom en tunnel mellom sine to. Som man ser på oppslaget, går bjørnene i hi om vinteren.

Polar Park områdekart
Områdekart for Polar Park i Bardu (Kilde: Parken)

Opplevelser

Det er ikke de små pip-pipper, snømus eller reptiler vi får oppleve i Polar Park. Dette er en park for de store dyrene i norsk, arktisk fauna. Videre er det slik at vi i billettskranken gjøres oppmerksom på at vi bør være tålmodige på vår frie vandring gjennom parken, og gjerne sette av 1,5 til 2 timer. De store innhegningene som hver art har til å boltre seg på, gjør nemlig at de ikke alltid er så lette å få øye på. Vi må anta at personalet har fått skuffede kommentarer fra noen av de besøkende som ikke hadde fått sett alle dyrene.

Vi ble ikke skuffet, snarere begeistret over å få vandre rundt på grusveiene mellom de høye nettinggjerdene. Riktignok fikk vi ikke sett noen ulv, og elgene hadde funnet det for godt å legge seg nedpå høyt oppe i lia. Reinsdyrene droppet vi å gå ut til.

Det er flott rekreasjon å få vandre rundt i skogen på «jakt» etter dyrene. Hjortedyrene var lette å få øye på, moskusene både så og luktet vi på lang avstand. En gaupe hadde tatt oppstilling like ved gjerdet, nesten som om den ønsket å bli avfotografert. Bjørnene vandret rundt i en gruppe like foran oss, og en av dem var tydeligvis ulykkelig, tolket vi det som, for den ga stadig lyder fra seg. En jerv vandret vaktsomt mot oss og forbi, helt tydelig engstelig over ulvehylene den hørte litt lengre borte.

Parken holder åpent hver dag, hele året gjennom, med noe varierende tidspunkter på døgnet. Det er mulig å være med på en timelang guidet omvisning klokka 1300 (i helgene). De som vil inn til rovdyrene kan bestille det, men da i følge med guide.

Polar Park er et av fire besøkssentre for rovdyr

Polar Park har siden sommeren 2013 også hatt status som Besøkssenter rovdyr i Norge, autorisert av Miljødirektoratet. Sagt på en annen måte ligger Besøkssenter rovdyr Bardu inne på området til Polar Park og står for utstilling, aktivitetspark og undervisningsopplegg.

Senterets naturveiledere og samarbeidspartnere ønsker å inspirere og engasjere oss til å lære om rovdyr. På det store aktivitetsområdet står en lavvo som fungerer som utendørs klasserom. I hovedbygget finner vi en interaktiv utstilling med store skjermer å ta på, og enkelte utstoppede dyr og fugler. Ute går det geiter fritt omkring, og de er jo alltid populære å klappe på.

Hovedbygget inneholder også en museumskiosk og kafé/restaurant. Utendørs griller står tilgjengelige og de som vil prøve seg på en zip-line kan forhøre seg i skranken.

Der er tre andre slike besøkssentre for rovdyr i Norge. Namsskogan ved E6 nord i Trøndelag har utstilling og er ikke dyrepark. Flå i Hallingdal har utstilling og aktiviteter. De samarbeider dessuten med Bjørneparken på samme sted for de som vil oppleve et stort utvalg dyrearter, også utenlandske. Østerdalen besøkssenter ligger på Koppang ved Rv3 og har også utstillinger. Alle driver utstrakt undervisningstilbud til skoler og barnehager i sine regioner.

Finn fram (kart)

Polar Park ligger en kort avstikker fra E6 i den sørvestre delen av Bardu kommune i det sørlige Troms. Vi er da omtrent midtveis mellom Narvik og Bardufoss, under en times kjøring hver vei. De som er på biltur vil finne at dette er en velkommen pause på ferden.

Les mer

Dersom du ønsker mer informasjon om Polar Park bør du gå til parkens nettside eller til Facebook-siden deres.

Her på Sandalsand kan du søke opp flere artikler fra Bardu kommune og Troms fylke. Besøket fant sted sommeren 2022 på en biltur fra Sortland til Finnsnes.