Polaria akvarium og opplevelsessenter i Tromsø

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 29.11.2020Museer, Troms |

Anslått lesetid:

Det er i et arkitektonisk kunstverk vi finner museet like i sjøkanten. Polaria åpnet i 1998 i det som fortoner seg som fem isblokker forskjøvet over hverandre opp på land. Gjennom årene er dette kombinerte opplevelsessenteret, akvariet og museet blitt et av de aller mest besøkte i både Tromsø og landsdelen.

Opplevelser i Polaria

Innenfor døren finner vi kafé og museumsbutikk med morsomme og kjekke suvenirer, så vel som skikkelig kunsthåndverk.

En svær panoramakino med 21 meters lerret, viser filmer om Svalbard og Nordlyset hver halvtime. Vi fikk med oss den første, og det var en flott opplevelse.

Akvariedelen tar mye av arealet, og her har vi mulighet til å vandre langs åpne tanker, se inn i lukkede tanker og gå under tanker med svømmende fisk eller seler. Det er som museumsnavnet antyder, de polare organismene vi får stifte bekjentskap med, det være seg sjøstjerner, skalldyr, tare, kveite eller en steinbit.

Museet følger med i tiden og tar blant annet for seg klimaendringene. Utstillingen er godt laget, men kunne kanskje rommet mer.

For mange, også oss, er nok høydepunktet å oppleve selene i fri dressur. Vi fikk først i et lite auditorium en veldig fin orientering om hvordan personalet går fram for å trene dyrene. Dernest gikk vi opp i bassenget for en aldri så liten oppvisning. Polaria har fire seler, to storkobber og to steinkobber. De trenes samtidig med matingen, og det er det som er svaret: Maten er målet, og matingen stimuleres gjennom trening av ulike oppgaver. Selenes belønning var småfisk, vår belønning ble et høyst severdig show.

Når vi trener dyrene benytter vi en metode som kalles trening med positiv forsterkning. Det betyr at vi belønner selene med fisk og ros når de utfører atferdene korrekt og ignorerer de i noen sekunder når de gjør feil. (Polaria)

Severdigheter i nærheten av Polaria

Like ved siden av hovedinngangen finner vi mer som påkaller vår oppmerksomhet. For det ene ser vi en skulptur til minne om Helmer Hanssen. Han var en av de fem som under ledelse av Roald Amundsen først nådde Sydpolen i 1911. Hanssen deltok på flere ekspedisjoner både før og etter dette, blant annet som kaptein på polarskuta Maud.

Under et bygg med glass på alle kanter like bak skulpturen, finner vi MS Polstjerna. Det er Norges best bevarte selskute, spesialbygget for arktiske seilaser ved Risør i 1949. Den har vært utstilt her i en tørrdokk siden 2004, etter å ha vært med på 33 fangstsesonger i polarisen. Nesten 100.000 selskinn fraktet hun hjem fra øst- og vestisen gjennom disse årene.

Bygget var stengt under vårt besøk, men det fortelles at under skipet vises det en utstilling om selfangst. På grunn av glassbygget, går det fint an å beskue skipet utenfra.

Bildegalleri

Her er noen bilder fra Polaria og de andre severdighetene like ved.

Finn fram

Polaria ligger i den sørlige delen av Tromsø sentrum, i grei spaseravstand fra de andre besøksmålene i byen. Det er relativt greit å finne parkering i nærheten. Om man absolutt vil kjøre.

Les mer

Den beste kilden for å finne informasjon om utstillinger, åpningstider med mer, er nettsiden til Polariasenteret. Se også oppslaget til universitetet, som eier MS Polstjerna.

Sandalsand har flere artikler fra:

Dessuten vil du på denne nettsiden finne en lang rekke artikler fra norske museer.