Sandtorg er et trivelig lite bygdetun sør i Harstad kommune. De sju bygningene er dels flyttet hit fra andre deler av kommunen, men det flotte hovedhuset har stått her siden slutten av 1700-tallet.
Opplevelser
Det var i 1970 at frivillige krefter tok initiativ til bygdetunet. Det dreier seg om den langstrakte, rødmalte Ursinstua fra ca. 1789. Den kalles også lensmannsgården. Bak finner vi den okergule lensmannsarresten fra 1820, men den har man flyttet hit fra Harstad sentrum og var opprinnelig byfengsel.
Rundt om på tunet finner vi dessuten to lågfjøs, en stall, en smie og et stabbur. Smia er opprinnelig fra Harstadbotn.
Det er et idyllisk anlegg vi finner, men dessverre holder det ikke åpent mer enn noen få dager i året. Da får besøkende mulighet til å komme innendørs og glede seg den gjenstandssamling som er bygdetunet har bygget opp i årenes løp.
I Ursinstua har man lagt vekt på å samle inn husgeråd, møbler, tekstiler og klær fra den gang lokalbefolkningen livnærte seg som såkalte fiskerbønder, altså den kombinasjonsnæring som kjennetegnet store deler av kyst-Norge opp gjennom århundrene. Også inne i de andre bygningene er det samlet diverse gjenstander. Tilsammen har museet 900 katalogiserte gjenstander – kan vi lese, men altså bare en sjelden gang beskue. Vårt besøk var dermed fort gjort, for det var stengt da vi kom bilende forbi på hovedveien.
Praktisk
Bygdetunet finner vi i Sørvik, få meter fra innfartsåren til Harstad, Rv83, Det er 18 km inn til byen. Man kan parkere i veiskulderen like ved tunet, eventuelt over veien ved skolen eller nedi veien ved kirken.
Sør-Troms Museum driver museet og presenterer det kort på sine nettsider. Vi kom hit sommeren 2017, men nettsiden opplyser at museet er stengt for innvendig visning i 2016. En liten oppdatering hadde nok vært på sin plass.
Flere bilder fra Sandtorg finner du under, og flere artikler fra Harstad finner du på denne lenken.