Stor-Elgen i Stor-Elvdal

Sist endret 08.07.2023 | Publisert 02.12.2021Innlandet, Kunst |

Anslått lesetid:

Stor-Elgen er en over 10 meter høy, skinnende stålkonstruksjon langs Riksvei 3 i Østerdalen. Det er umulig å overse den, og det er da også meningen. Der er flere kunst-elger langs veien.

Stor-Elgen

Riksvei 3 gjennom Østerdalen kan være en nokså monoton opplevelse. Da er det godt å kunne svinge inn på en av Vegvesenets rasteplasser for en pause. Det beste stedet er på Bjøråa rasteplass i Stor-Elvdal. Her står det en gigantisk elg i stål.

Den er blank som sølv og når en høyde på 10,3 meter. Lengden er 12 meter.

For Stor-Elvdal kommune er den med på å sette kommunen på kartet. Elgen var det Sparebanken Hedmarks kunstfond som bekostet, kunstneren var Linda Bakke, og avdukingen fant sted i 2015.

Rasteplassen er det Vegvesenet som har stått for. Der finner vi toalettfasiliteter og flere rastebord. En kiosk selger noe å spise. Kanskje kan en elgburger friste? Informasjonsskilt forteller om elgen og hva som ellers er å oppleve i regionen. Under de høye grantrærne er dette en riktig så trivelig rasteplass.

Fra tidligere hadde Mac the Moose i Canada tittelen «verdens høyeste elg» (9,8m). Da nyheten fra Stor-Elvdal kom over Atlanteren, reagerte de sterkt negativt. Løsningen deres var i 2019 å montere et nytt gevir på den, og vips var den med noen få centimeter igjen blitt høyest i verden.

Det er likevel ingen tvil om at Stor-Elgen går Mac en høy gang i kunstnerisk utførelse.

Flere elger i Østerdalen

Ja, det er mye elg i Østerdalen, og noen av dem kan det jaktes på. De er virkelige. Men vi finner også elger som kunstneriske utrykk med formål å få ned trafikkulykker på den tidligere svært så ulykkesutsatte riksveien.

Vegvesenet lanserte nemlig for få år siden et prosjekt de kalte «Trafikantens opplevelse». Den monotone ruten gjennom all skogen måtte brytes opp, slik at bilførerne ikke mistet konsentrasjonen.

Man arbeidet trefoldig med vegetasjonsrydding, landskapskunst og lys/lyssetting, og engasjerte to kunstnere Linda Bakke og Inge Iversen til å komme opp med løsninger knyttet til temaet elg.

Stor-Elgen var en slik løsning. Neste løsning lengre nord var å dekorere jernbaneundergangen ved Atna med elger i “pop-art” stil. Dessuten ble det lagt inn et lysegrønt rekkverk som ledet bilistene gjennom undergangen. 

Enda lengre nord er det hengt opp 64 elggevirer i helstøpt i glassfiber, med ulike farger. Noen av dem lyser opp i mørket. Alt dette er for å gi veifarende impulser og reiseopplevelser med jevne mellomrom. Plasseringene er nøye gjennomtenkt, selvsagt også for at bilister skal slippe å snu hodet for å se kunstobjektene.

Innlandet - Stor-Elvdal - Elggevirer i glassfiber langs Rv 3

Finn fram

Kartet viser hvor vi finner Stor-Elgen. Zoom inn og ut for å orientere deg.

Les mer

Sandalsand har flere artikler fra Stor-Elvdal kommune i Innlandet fylke. Lengre nord i Østerdalen ligger Tynset. Les om deres kamp for å beholde statusen om å ha verdens største spark.