Turveien rundt Jørpelandsholmen

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 05.02.2020Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Turveien på 2,1 km rundt Jørpelandsholmen er rik på natur- og kulturopplevelser. Jørpeland er en liten by i Ryfylke i stadig utvikling. Siden 2017 har turgåere hatt tilgang til et strålende rekreasjonsområde like utenfor sentrum. Jørpelandsholmen ble da knyttet til fastlandet med en gangbro. Utenfor ligger flere mindre holmer i naturskjønne omgivelser. Dessuten er der kunstverk å spore, av svært ulike slag.

Bakgrunn

Holmen ligger like utenfor det store området som i så mange år huset stålverket på Jørpeland, det som etter nedleggelsen har gått gjennom flere ulike faser. I 2017 ble det bygget en bro i betongelementer, malt oransje. Den ga dermed tilgang til et område som bare fortsetter å utvikles. Broen går under flere varianter av navnet Stålverksbruå, Staalverksbrua, eller Stålverksbrua.

I begynnelsen sørget motorsag, villsauer og høylandskve for at landskapet atter ble et kulturlandskap. Villsauer går det fremdeles året rundt, trestubbene er blitt grunnlag for Oliver Vogt sine motorsag-kreasjoner i form av utskårne dyr, ansikter, figurer og så videre. Vi vandrer med letthet runden rundt holmen, ca. 2,1 kilometer, på utmerket gruset turvei.

Opplevelser

Når vi kommer over broen ser vi en tavle som informerer blant annet om frisbeegolf-banen. Her skal du få en beskrivelse av hva vi møter dersom vi holder til venstre etter ankomsten. 

Det første interesserte kan ta i bruk er en lekeplass litt ovenfor turveien. Rettere sagt kalles den en aktivitetspark med en rekke apparater i tre. Litt lengre framme står det en gapahuk, og det er her vi finner de fleste utskårne trefigurene. De er sannelig artige å kikke nærmere på. Like etter går det en skiltet avstikker ned mot et offentlig toalett. Hovedveien fortsetter imidlertid rett fram og rundt holmens sørside. Her ser vi et lite fjøs som villsauene vi observerer rundt om, kan benytte seg av.

Når vi så runder den sørlige enden og går oppover den andre siden av den avlangt formede holmen, ser vi et par andre holmer ute til venstre. Dit kommer vi dessverre ikke uten båt. Det måtte da eventuelt være å legge på svøm ut en varm sommerdag.

Litt lengre framme ser vi et spir uten på en liten holme. Det er et kunstverk som heter Solspeilet. Kunstneren bak heter Stian Skjæveland. Solspeilet henter inspirasjon fra egyptiske pyramider og når en høyde på 8 meter. Den som kommer seg ut dit, vil oppdage at symboler og ornamenter dekorerer stålskulpturen. Rundt den står 12 bautasteiner.

Til slutt runder vi nordsiden av holmen og vender tilbake til gangbroen og Jørpeland sentrum. Vi kan legge til at frisbeebanen går både inne på holmen og på utsiden av turveien. Med alt krattet som villsauene ikke klarer å skjøtte godt nok, kunne det se krevende ut å holde par kast for hver kurv som er satt opp.

Hva mer?

Det er satt opp border og sittearrangementer rundt om, for dem som vil grille eller på annen måte raste. Til slutt legger vi til at turveien har belysning på kveldstid. 

Konklusjon

Jørpelandsholmen blir stadig mer populær, og er etter at Ryfylketunnelen åpnet også blitt langt mer tilgjengelig for besøkende fra Stavangerområdet. Dette er en herlig tur, noe temmelig mange hadde funnet ut den dagen jeg kom hit.

Finn fram

For å komme til Jørpeland tar man buss fra Stavanger gjennom Ryfylketunnelen (14,3 km). Alternativt kjører man egen bil og svinger sørover etter tunnelen. Jeg har på kartet under tegnet inn attraksjoner både på Tau, Solbakk og Jørpeland. Tre fotturer er tegnet inn, Mølleparken/Krossvatnet på Tau, turen opp langs Jørpelandselva forbi fossen, og Jørpelandsholmen (denne) ved Jørpeland sentrum. Zoom inn og ut som du ønsker.

Jeg parkerte inne i båthavna og forlenget dermed søndagsturen litt. Ellers så mange ut til å ha parkert ved de store butikkene, nærmest mulig holmen. Jeg vet ikke hvordan det vil være på hverdager og i sommersesongen. Merk at fra sentrum må man gå i vinkel rundt baksiden av et industribygg med fritidsbåter, for å komme fram til gangbroen. Jeg har valgt å tegne den rød streken på kartet for å vise akkurat det.

Les mer

Les om Jørpelandsholmens historie hos Strand Historielag

Finn flere artikler fra Strand kommune, her på Sandalsand. Der finner du blant annet omtale av de andre stedene på kartet.