På en praktfull naturtomt i et kupert terreng kan vi oppleve bygninger og gjenstander som dekker byggeskikk og levevis i Valdres tilbake til middelalderen. Valdres folkemuseum har et flott bygg for innendørs utstillinger, og man kan gå fritt rundt i det utendørs friluftsmuseet.
Bakgrunn
Det var i 1900 at det ble tatt initiativ til å etablere et folkemuseum i Valdres, og straks kom seks herreder sammen for å sette igang. Det gikk smått framover, men private entusiaster valgte å gå i gang selv. Med offentlig og privat felles innsats kunne museet i 1917 samle alle sine samlinger på Storøya rett utenfor Fagernes sentrum. Her holder de fremdeles til på et ganske så stort område.
Folkemuseet er ikke det eneste i sitt slag i landet. Fra slutten av 1800-tallet vokste det fram et sterkt ønske om å ta vare på det historiske Norge, de eldste bygningene og redskapene. Bevaringstanken var så sterk at det ble etablert en rekke samlinger rundt om i landet, dels i privat regi og dels i offentlig. Et av grepene man gjorde var å flytte samlingene til ett sted i en region, for dermed å ha kontroll over dem, gjøre historieformidlingen lettere, og for å gjøre bevaring og vedlikehold mer effektivt. Sandalsand har ganske mange omtaler av slike museer. Finn dem alle i hovedartikkelen om frilufts- eller folkemuseer.
Innendørsavdelingen
For å komme inn på museet geleides vi inn et luftig og elegant nyere bygg. Innover og oppover finner vi festsal, utstillingsrom, magasin, butikk og kafé. Samlingen består av 27.000 gjenstander, landets eldste lokale folkemusikkarkiv med over 14.000 enkeltspor. Fotoarkivet er på 85.000. Videre finnes 700 papirarkiv. Norsk institutt for bunad og folkedrakt holder til her. Vi satte stor pris på alle dukkene ikledd bunader fra landets ulike hjørner. Denne utstillingen, og den med langeleiker og feler, og ikke minst den spennende historien som berettes om ferdselsveiene over fjellet, er nok ikke faste. Det betyr bare at returnerende gjester kan la seg inspirere av andre opplevelser neste gang de kommer forbi.
Friluftsmuseet
Den som har løst billett i kiosken kommer videre ut til friluftsmuseet. Her ligger det gamle bygninger fra de ulike delen av Valdres som krydder i det kuperte terrenget, og man kan følge en grusvei mellom dem, eller gå på natursti om man heller vil det.
Antallet bygninger og anlegg utgjør ca 100. Den eldste bygningen er loftet fra Uppigard Høve. Det er fra før 1350 og har status som det eldste profane (ikke-kirkelige) trehuset i Valdres i dag. Rundt om i Valdres finnes som kjent en rekke stavkirker av eldre dato. På toppen av halvøya kommer vi til et stølsområde med bygninger tilbake til 1700-tallet, samt utegående dyr fra samtiden om sommeren.
Praktisk
Valdres folkemuseum ligger med en temmelig stor parkeringsplass kloss inntil E16, og like utenfor Fagernes sentrum. Det er enkelt å finne fram.
Gå til museets egne nettsider for mer informasjon, også av praktisk art.
Her på Sandalsand kan du finne også andre artikler fra Nord-Aurdal.