Zahl-museet på Nesna

Publisert 08.11.2023Museer, Nordland |

Anslått lesetid:

Zahl-museet, eller Nesna museum, holder til i de gamle lokalene til handelshuset Zahl nær sjøkanten i Nesna. Vi er i kommunen av samme navn på Helgelandskysten.

Opplevelser

Zahl-familien drev stort med handelsvirksomhet på Nesna gjennom mesteparten av 1900-tallet. Foruten næringsvirksomhet inneholdt hovedbygningen også bolig for Zahl-familien, tjenere og andre ansatte. I dag holder Nesna museum til i et tilbygg fra begynnelsen av 1950-tallet. Selve bygningen er det ikke stort å si om, men innenfor døren åpner det seg opp et vell av gamle «skatter».

Vareutvalget i Zahls butikk spente fra jernvarer og bygningsartikler, rør, sanitærutstyr og malervarer til dagligvarer, øl, brus, tobakk, sjokolade, kaffe, husgeråd, klær og tekstiler, møbler, sportsutstyr, sprengstoff, kunstgjødsel og kraftfôr m.m.

I dag finner vi ikke alt, men temmelig mye av alt mulig innenfor. De som har levd en stund, vil nikke gjenkjennende til mangt og mye. Andre vil finne det spennende å gå bak disken og betjene «kunder». Mot slutten av 1900-tallet ble butikkdriften avviklet og etter hvert kunne museet overta lokalene og starte sin virksomhet.

En egen utstilling er viet Nesnalobben. Det er en vintersko laget av ullfilt som ble produsert fra 1955. Sålen var en blanding av plast og gummi, og skoen opplevdes som god og varm. Det meste av produksjonen skjedde rundt om på Helgeland av hjemmeværende husmødre, men noe produksjon fant også sted i fabrikklokalene i Nesna. I våre dager er alt dette historie, for produksjonen tok slutt etter vel 50 år.

For de som kommer innom Nesna, er Zahl-museet (Nesna museum) vel verdt et stopp. Her er det mye artig å oppleve, betjeningen er hyggelig, og en kopp kaffe er også mulig å oppdrive.

Avdelingen i Klokkergården

Klokkergården er navnet på et bolighus av typen nordlandshus. Den er fra 1823 og kirkens klokker holdt faktisk til her helt fram til 1921. Det er imidlertid som skolehus fram til 1886 at bygningen er kjent, og som museet i dag rendyrker den til. Her finner man nemlig skolemateriell som pulter, plansjer, globuser, bøker og mer. Da de bygget ny skole på nabotomta gikk Klokkergården inn i en langvarig periode med mangslungent innhold, inntil Nesna museum fikk overta forvaltningen i 2000.

Klokkergården er vel og merke kun åpen etter avtale, så man må være rimelig lokal eller opptatt av skolehistorie for å melde sine interesse. Kanskje av den grunn er Klokkergården heller ikke å finne på Google-kart eller med nærmere adressegjengivelse på museets nettside. (Spoiler alert: Den ligger i Moveien, like vest for kommunens rådhus.)

Finn fram (kart)

Kartet under viser hvor i verden vi finner Zahl-museet (Nesna museum). Den som kommer med ferje må ta en krapp sving til høyre når man kjører i land. Det er dårlig med skilting til museet, og enda dårligere til Klokkergården. Parkering finner man greit like utenfor døren.

Les mer

Zahl-museet kan man lese om på nettsiden til Helgeland museum, sammenslutningen av museer på denne kysten.

Sandalsand kom hit på en biltur langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Let opp andre oppslag fra Nesna kommune og Nordland fylke. Finn også fram til andre museer i hele Norge.