10 klassiske steder å overnatte

Sist endret 29.06.2024 | Publisert 05.08.2021Innlandet, Møre og Romsdal, Overnatting, Reiseliv, Rogaland, Vestland | , , , , , , ,

Anslått lesetid:

Sandalsand er på evig jakt etter spennende overnattingssteder i Norge. Jakten fortsetter, og denne gang skal vi se på ytterligere 10 klassiske steder å overnatte.

Bakgrunn

I en serie på sju artikler har vi talt ned 9, 8, 7, 6, 5, 4 og til sist 3 hoteller eller pensjonater landet over som det er verdt å oppsøke. Etter som det ikke lengre ga mening å fortsette nedtellingen, så ble den avsluttet i forrige artikkel.

Med noen variasjoner er de 10 nye stedene av den klassiske sorten, de det ikke går tretten på dusinet av. De er gjerne av tre, har lange historiske røtter i arkitektur og innredning – og ønsker å ta vare på det. De må gjerne ha elementer av moderne design, men de skal legge vekt på sin stolte historie i møtet med sine gjester, og de ønsker å gi alle en individuell, unik opplevelse. Kundene forventer høy kvalitet i alt fra sengetøy til kortreist mat. Og de ønsker gjestfrihet.

Vi fortsetter her nummereringen fra hovedserien, og starter med nummer 43. Som omtalt i de tidligere artiklene representerer utvalget de som Sandalsand har besøkt, og ønsker å trekke fram. Det finnes flere gode kandidater rundt om i landet, men de får komme til på senere reiser. Nederst i artikkelen følger et kart som viser alle omtalte overnattingssteder.

Omtalen av hvert sted inneholder lenker til hotellet, til booking av rom og til artikler fra kommunen vi er i. Det er ikke gjort noen rangering mellom stedene ut over å ta dem med.

43. Grand hotell, Egersund

I den sjarmerende småbyen på sørvestlandet finner vi et hotell som satser på kvalitet og service.

Grand hotell ligger sentralt i Egersund by, er byens beste overnattingsted, og har en meget god restaurant innenfor veggene. Det er ikke uten grunn at Grand hotell år ut og år inn evner å tilfredsstille gjester fra fjern og nær. Sandalsand har vært her flere ganger, både for å spise og overnatte, og har aldri blitt skuffet. Flere utvidelser og endringer har funnet sted gjennom årtiene, men den klassiske fasaden består – nærmest som et kråkeslott.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Eigersund kommune på Sandalsand.

44. Kviknes, Balestrand

Et hotell av virkelig klassiske, historiske dimensjoner finner vi i Balestrand, ved bredden av Sognefjorden. Hit kom den tyske keiser for godt over hundre år siden, og hit kommer vi i dag til omtrent de samme salonger.

Kviknes er uten tvil et av landets mest klassiske og spennende hoteller. Det setter sitt sterke preg på det ikke helt lille strandstedet ved fjorden, et sentrum for norsk reiseliv siden slutten av 1800-tallet. Like siden den tid har kongelige og andre notabiliteter besøkt Kviknes, og vi kommer i deres fotspor. Hotellet er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Som så mange andre klassiske vestlandshoteller fra slutten av 1800-tallet, er også dette påbygget og endret med årene. Betongblokken ved siden av den klassiske trebygningen ser ikke bra ut, selv om interiørkvaliteten skal være grei. Det som utmerker seg er salongene innvendig, og den historiske delen sett utenfra. Kviknes er et at landets desidert, hva skal vi si, viktigste steder å ha overnattet i.

Hva med maten da? Vel, her syntes jeg frokosten var litt for pregløs. Hva kan man si når innholdet er det samme som man selv kan kjøpe inn på hvilken som helst Kiwi-butikk? Også deler av middagen var av samme kvalitet. I det store og hele var likevel opplevelsen god, i juni 2021.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Sogndal kommune på Sandalsand.

45. Fossheim, Lom

Lom ligger langt oppover i Gudbrandsdalen og er full av tradisjonsrike bygninger og skikker. Her finner vi et gammelt turisthotell i et bygningsmiljø til forveksling likt et folkemuseum.

Fossheim startet som en skysstasjon i 1897 og har utviklet sitt tilbud gjennom alle disse årene. De har rom i flere bygninger (mitt av grei kvalitet), og fellesarealer og korridorer som trekker linjer tilbake gjennom historien. Serveringsområdene (spisesal og bar) gir muligheter for avslapning i historiske omgivelser, og maten er av god til meget god kvalitet.

Fossheim hotell ligger midt i Lom sentrum, i gåavstand til de fleste severdigheter, inklusive museer og stavkirken.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Lom kommune på Sandalsand.

46. Kvebergsøya Gard, Folldal

Ved Grimsbu i Folldal finner vi et gårdsbruk som tar mot noen få overnattingsgjester om gangen. Vi føler oss som privilegerte når vi inntar stuene og værelsene i den henrivende gården som nesten fungerer som friluftsmuseum.

En lang rekke bygninger inngår på tunet, og vertskapet satser bevisst på å utvikle gården til å omfatte enda flere. Hovedbygningen består av en del forbeholdt oss gjester, og en del for vertskapet. For det er slik her på Kvebergsøya, at vi er gjester hos det paret som driver stedet. De har hester og de driver et gårdsbruk, men gjester vil de gjerne ha, og de gjestene vil de gjerne servere. Hotellet er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Dette var for Sandalsand et herlig sted. Det historiske eksteriør og interiør var gjennomført, maten var god, omgivelsene var svært avslappende, og sannelig kom det ikke en elg over jordet en sein kveldstime.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Folldal kommune på Sandalsand.

47. Hindsæter fjellhotell, Vågå

På østsiden av Jotunheimen nasjonalpark, med et naturreservat rett oppe i lia, og som endepunkt for Nasjonal turistveg Valdresflya, ligger Hindsæter svært begunstiget til.

Når hotellet i tillegg har et slikt trivelig vertskap, inviterer inn til frokost og middag i historiske tømmerstuer fra slutten av 1800-tallet, og legger til rette for en fullkommen avslapning med spa i underetasjen, ja da kan det knapt bli bedre.

Sandalsand var heldig og fikk et av de rommene som eierne og vertskapet har gjort et stort nummer av i det siste, nemlig å slå sammen to dobbeltrom til en slags suite. Sætersuite. Innredningen er gjort svært tradisjonell, vellykket sådan, kunstnerisk utsmykning er moderne, men i samme stil. Dette var bra. Veldig bra. Hotellet er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Hva med maten da? Jo, enestående. Jeg har sjelden smakt så gode måltider, i by eller på land, i Norge eller andre steder. Frokosten hadde så vidt det lille ekstra. Middagene var derimot det helt utsøkte og var svært spennende. Etter overraskelsen første kvelden, gledet jeg meg som et barn til middagen neste kveld. Og ble ikke skuffet.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Vågå kommune på Sandalsand.

48. Hofslund fjordhotell, Sogndal

Hofslund ligger som navnet tilsier helt ved fjæresteinene, midt i Sogndal sentrum. Det har siden 1912 vært et bra sted å søke ro og hvile for veifarende.

Hotellet tar også i dag godt i mot sine gjester. En god hage mot sjøen og et svømmebasseng gjør nytten på vakre sommerdager. Innvendig finner vi flere behagelige salonger og sittegrupper, foruten bar og spisesal. Noen middagsservering var det ikke tale om på mitt besøk (2021), men det er for så vidt greit nok når hotellet ligger så sentralt i Sogndal. Frokosten var helt normal, uten fiksfakserier.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Sogndal kommune på Sandalsand.

49. Scandic Sunnfjord, Førde

Denne serien har ikke mange kjedehoteller med, dette er et av unntakene. Sunnfjord hotell er et tradisjonsrikt hotell midt i Førde, og har alltid under mine besøk over flere år, levert kvalitet.

Hotellet var tidligere del av Rica-kjeden, nå Scandic. I 2021 syntes det å være underveis en større ombygging av fasade og fellesområder, sikkert i tråd med Scandic-konseptene. Det lover bra, i og for seg. Scandic-kjeden har gode løsninger og spennende fargevalg, blant annet. Det kan dette hotellet trenge.

Grunnen til at jeg ønsker å trekke det fram i denne serien med gode steder, er dels beliggenheten og del kvaliteten. Førde er et særdeles gunstig beliggende tettsted, og Sunnfjord er meget godt begunstiget. Videre har hotellet alltid slått meg å være et sted som er profesjonelt i alle sine aktiviteter. Kvalitet skal der være.

Jeg håper bare at kunsten på veggene, i korridorene, får være i fred. Den er verneverdig, etter min mening.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Sunnfjord kommune på Sandalsand.

50. Grotli høyfjellshotell, Skjåk

Grotli ligger langt opp i Gudbrandsdalen, omtrent ved vannskillet. Hotellet er et strålende sted å tilbringe en hel ferie i. Dets århundrelange historie ligger i tømmerveggene, salongene og i gjenstander. Bildeutstillinger forteller hvordan Grotli har utviklet seg gjennom tidene. Vi sov godt, betjeningen var vennlig og maten utmerket.

Hotellet starter sin historiefortelling slik: «Første generasjon av Grotlifolket kom til fjells i 1880 for å bestyre Statens Fjellstue som hadde blitt bygd ti år tidligere i forbindelse med veibyggingen over fjellet fra Skjåk til Stryn og Geiranger.» Vi snakket altså om historikk langt tilbake i tid, generasjoner som har møtt veifarende gjennom årtier, og et tilbud som utviklet seg over tid.

Vi var svært fornøyde med våre to netter på Grotli.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Skjåk kommune på Sandalsand.

51. Scandic Seilet, Molde

Molde har flere overnattingssteder å by på, men verken byen eller knapt Norge for øvrig kan by på tilsvarende som Seilet.

Det er Seilet som arkitektonisk uttrykk som primært gjør det til kandidat og «medlem» i Sandalsands nokså eksklusive klubb av overnattingssteder. Det ligger nemlig utsøkt til ved sjøkanten i vestre kant av byens sentrum. Hotellet er også del av Bjørnsonhuset, altså Bjørnstjerne Bjørnson, og nær både svømmehall og Aker fotballstadion.

Service, interiør i fellesareal og rom er som for Scandic-hoteller flest, altså uten noe å klage på.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Molde kommune på Sandalsand.

52. Brosundet, Ålesund

Brosundet hotell er Ålesunds paradehotell, alle fotograferer dets to bygninger, og de som har råd overnatter der.

Hotellet har rom i to bygninger rett i smørøyet av sundet gjennom byen, der hvor alle turister spankulerer. Bygningene er i seg selv ikke de to mest pyntede, eller skal vi si, jugendpregete bygningene i Ålesund.

Derfor er kanskje hotellets interiør litt overraskende. I stedet for å kjøre videre på «art nouveau» har de valgt en diskret, moderne eleganse. I vestibylen er salongen og den ekstremt høye peisen markante elementer. På rommene (i hvert fall vårt) var det sterkt vektlagt å vise fram reisverket i tre.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Ålesund kommune på Sandalsand.

Kart over alle overnattingssteder

Klikk på markørene og beveg deg fritt i kartet. Kartet kan også åpnes i ny arkfane eller vindu.

Den observante kartleser vil legge merke til at flere overnattingssteder er lagt til i kartet etter at denne artikkelen ble publisert. Sandalsand teller altså fra 52 og videre oppover etter hvert som nye anbefalte overnattingssteder besøkes. Det er ikke sikkert disse blir presentert i en ny samleartikkel, men nå ligger de i alle fall i kartet.

Gå til introduksjonssiden Reiseliv for mer av dette slaget, og mye annet.

Dette er ikke reklame. Artiklene og omtalene er ikke betalt av noen. Det er egne reiser og opphold som ligger til grunn for omtalen. Dersom du klikker på bestillingslenken og bestiller overnatting, så gir bookingmotoren noen øre tilbake til meg.