Jostedalsbreen Nasjonalparksenter ligger ved Oppstrynsvatnet mot nordsiden av Europas største fastlandsis. Det er et besøkssenter for formidling av naturverdier, kulturminner og historien om folk i og rundt Jostedalsbreen.
Bakgrunn
Jostedalsbreen nasjonalpark er en av landets største nasjonalparker og dekker et område på 1315 km². Det aller meste ligger høyere enn 800 moh. Parken ble opprettet i 1991 og utvidet i 1998. Senteret i Oppstryn åpnet i 1993 og ble autorisert som nasjonalparksenter første gang i 1997. Det er en egen stiftelse som eier og driver senteret.
Omgivelsene er de aller beste. Oppstrynsvatnet er en langstrakt innsjø inn av Stryn, som igjen ligger innerst i Nordfjord. I østlig del av vannet, ved siden av Rv15, ligger senteret godt plassert. Her er det mektige fjell på alle kanter, men allikevel ganske åpent.
På overordnet nivå skal det formidle kunnskap på flere ulike felt. Til støtte for det, har senteret tre ulike elementer som vi besøkende kan stifte bekjentskap med. Vi skal se på alle tre, det vil si museumsbygningen, en botanisk hage, og en geologisk park.
Museumsbygningen
Museumsbygningen skal være bygget etter samme prinsipp som et vikinghus, og er omtrent like stort som det største langhuset som er funnet i Norge.
Innendørs møter vi et åpent og trivelig lokale med en stor museumsbutikk og kafé. I resepsjonen kan man også forhøre seg om de aktivitetene de tilbyr – kajakkurs, kajakkturer med guide, utleie av kano og SUP-brett. Inne i nasjonalparken og i området rundt er det flere turmuligheter og nettsiden til senteret lister opp noen. Hør med de ansatte om de har noen anbefalinger.
Vi for vår del var på gjennomfart og ble anbefalt å se filmen om Jostedalsbreen som de ruller i gang med jevne mellomrom. Det angret vi ikke på. De har også laget videoen under, men den er kortere. Og for å være tydelig: Vi var ikke på de toppene som filmen så fristende viser.
Deretter tok vi for oss selve utstillingene. Her finner vi utstoppede dyr, fortellinger i store plansjer med tekst og bilder om livet ved og på breen, og om skredulykkene i Lodalen. Sandalsand satt igjen med en liten følelse av at det var litt lite, men ved nærmere ettertanke var det variert og veldig godt satt sammen.
Botanisk hage
Bak bygget, eller mot vannet finner vi den botaniske hagen. Den skal romme 200 planter, trær og blomster fra floraen i og rundt nasjonalparken. Dette antallet er med basis i hva senteret selv skriver. Sandalsand var ikke kyndig nok til å skjønne denne rike variasjonen da vi vandret mellom bedene.
Geologisk park
Denne parken ligger rett ved siden av og er ganske fornøyelig lagt opp. De har valgt ut 26 store steiner fra Nordfjord, Sunnfjord og Sogn, og plassert dem på sokkel. Dermed løftes de opp og fram, og vi kan på skilt lese om hver enkelt. På sett og vis løfter dette også fram geologen i oss.
Finn fram
Oppstrynsvatnet ligger altså inn av Stryn og ved foten av blant annet Jostedalsbreen og Strynefjellet. Tilsiget av smeltevann fra breen gjør at vannet ofte får en klar og grønn farge. Her går Rv15 langs sørsiden av vannet, og Jostedalsbreen Nasjonalparksenter ligger rett ved veien.
Sandalsand kan også anbefale et stopp og gjerne spisepause i Matstova Kafé og Heimebakeri like ved siden av museet.
Andre bremuseer
Interesserte bør vite at denne store breen dekkes av flere museer. I Fjærland finner vi Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten. I Jostedalen, inn under brearmen Nigardsbreen, ligger Breheimsenteret. Det er besøkssenter for Jostedalsbreen og Breheimen nasjonalpark.
Alle tre museer eller besøkssentre (Oppstryn, Fjærland og Jostedalen) markedsfører seg gjennom Norgesnasjonalparker.no. Den siden samler alle nasjonalparker, verneområder, besøkssentre, nasjonalparklandsbyer og nasjonalparkkommuner under en visuell identitet for stadig bedre vern og mer besøk.
Vi er heller ikke langt unna Norsk fjellsenter på Lom. Det er besøkssenter for nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen, og har også utstillinger relatert til isbreer. Dessuten driver dette museet Klimapark 2469 ved Juvassbreen, med blant annet en 70 meter lang tunnel inn i den 7000 år gamle isen.
Les mer
Du kan lese mer og finne praktisk informasjon om Jostedalsbreen Nasjonalparksenter på nettsiden deres. Kort sagt holder de åpent fra mai til september, alle dager i uken.
Finn fram til andre artikler fra Stryn og Vestland fylke, her på Sandalsand.