Biltur fra Farsund og Lista til Lyngdal

Sist endret 29.08.2024 | Publisert 28.07.2016Agder, Bilturer, Kystkultur | ,

Anslått lesetid:

Vi skal på en herlig biltur så langt sør og vest vi kommer i landet, og oppsøke attraksjoner langs den bløde kyststripe. Vi skal på biltur fra Farsund og Lista til Lyngdal. Deretter skal vi videre til Mandal. Det blir småbyer og uthavner, det blir natur og kystkultur.

 

Et overblikk

Turen består av to fulle dager på veien, eller så mange dager du selv ønsker å bruke. Første dag omhandler attraksjonene mot vest: Farsund, Lista og Lyngdal sentrum. Neste dag drar vi videre i Lyngdal kommune og over til naboene Lindesnes og Mandal i øst.

Dette er første del av «road trip»-en mellom Lista og Mandal. Bilturene er omtalt i to artikler, og byene i tre spesialartikler.

Her følger et kart med beskrivelse av attraksjoner og med vår faktiske kjørerute innlagt. En del av attraksjonene ble lagt inn i kartet før avreise, noen underveis og atter andre etter hjemkomst. Vi kom ikke over alle, for det handler som alltid om å prioritere ut fra interesser og tid. Håpet er at kartet kan tjene som inspirasjon for flere. (Klikk på markørene for informasjon, klikk på firkanten til høyre for å se kartet i fullt vindu og ta det med deg på egen mobil.)

 

 

Farsund sentrum

Farsund fikk bystatus allerede i 1795 og statusen henger ennå i veggene. Det er en alldeles sjarmerende liten by som ligger her i sundet. Kaperbyen kaller den seg, og kaperdager avholdes i juli hvert år med stor festivitas.

 

Vest-Agder - Farsund - Sentrum

Gateparti i Farsund sentrum

 

Vi kom akkurat litt for seint til festivalen, men benyttet ettermiddag og kveld til å kikke rundt i byen. Natten ble tilbragt på trivelige Rederiet hotell, midt i smørøyet. (Sjekk andre overnattingssteder.)

LES MER: Kaperbyen Farsund.

 

Loshavn

Vest-Agder - Farsund - Loshavn

Parti fra Loshavn

 

Første hele dag på denne turen innbefatter en full runde på Listalandet, det tidvis flate området fra Farsund utover mot vest. Når vi drar rett sørover med bil et kvarter kommer vi til Loshavn. Det er en svært sjarmerende liten uthavn, et sted som fungerte som første ledd i navnet tilsier, men også som et sted å søke ly i den ytre skjærgården for mindre båter.

Sørlandet har en rekke gamle uthavner, havner som har bevart sin 1700- og 1800-talls arkitektur, både som følge av manglende, organisk utvikling gjennom årtiene, og som følge av verne- og fredningsbestemmelser i nyere tid. Loshavn er en av de best bevarte av alle. Neste dag besøkte vi Korshamn i nabokommunen Lyngdal.

LES MER: Uthavnene Loshavn og Korshamn.

 

Havika og strendene på sørsiden av Lista

Vest-Agder - Farsund - Havika

Utsikt mot havet fra Havika

 

Noen mil lenger nordover langs norskekysten har vi de nærmest endeløse sandstrendene langs Jæren. De er jammen ikke verst her på søndre delen av Lista heller. Turistkontoret i Farsund anbefalte, bare som eksempel, et tur til Haviksanden like vest for Loshavn.

Dersom du zoomer deg inn på kartet øverst i artikkelen, vil du raskt se konturene av en hel serie med pent avrundete sandstrender langs hele kysten. Vi må også nevne Lomsesanden og Kviljosanden. Farsund kommune har lagt godt tilrette med turveier, og du vil finne tilrettelegging for parkering langs strendene også. Merk likevel at det kan være vindhardt på kysten.

Like før parkeringsplassen på Haviksanden finner i en spennende kunstinstallasjon. Den skulle være midlertidig, men ser ut til å ha blitt permanent – hvilket kan være like godt. «Lyset på Lista» bør oppsøkes.

 

Lista Kystkultursenter i Borhaug

Vest-Agder - Farsund - Borhaug - Lista kystkultursenter

Sløydbenken til han som lagde den første Listerskøyta

 

Vi biler videre på Søndre Vei og passerer gjennom Vanse sentrum. Hit skal vi tilbake seinere på dagen for vi vender nesen vestover Rv43 i retning Lista fyr. Underveis kommer vi til tettstedet Borhaug og svinger av mot havnen. Her nede ligger et spennende kystkultursenter som du får håpe holder åpent. Om det ser stengt ut, kan det fremdeles være du kommer inn for omvisning. Gjør det.

Bli kjent med den gamle fartøytypen Listerskøyta og annet liv langs denne delen av kysten. Spør også om å komme inn i nabobygget for å se Uggerbyskipet fra ca. 1810. Det forliste utenfor Danmark, men ble hentet tilbake hit.

 

Lista fyr

Vest-Agder - Farsund - Lista fyr

Dit skal vi, opp.

 

Dette er en stor opplevelse. Lista fyr ble første gang tent i 1836, men ble i 1852 utvidet med ytterligere to fyr og bygget ut til verdens største fyrstasjon i sin samtid. Det er det opprinnelige tårnet av hugget granitt fra 1833 som vi i dag kan klatre til topps i, 34 meter over bakken.

Det blir noen trappetrinn, men utsikten er til gjengjeld svært god over det flate havet, og nesten like flate Listalandet. Få med deg utstillingen om fugler ettersom dette også er en fuglestasjon, og utstillingen om fyret i seg selv. En kafé ønsker velkommen med gode lapper/sveler.

 

Pennefeltet

Vest-Agder - Farsund - Penne - Jærberget helleristninger

Skipsfigurer hugget inn i berget for noen tusen år siden.

 

Vi er nå i avdelingen for spesielt interessert, vi skal nemlig til et helleristningsfelt. Dersom du bare er måtelig interessert i det, kan jeg friste med at det er en kort spasertur ned fra neste attraksjon, Nordberg fort. (Vi dro til Penne først.) Dessuten er utsikten mot havet i vest helt enestående.

Det er derfor ikke å undres over at Listabuen for 3400 år siden satte seg ned og hugget inn skipsfigurer, fotsåler og skålgroper i svabergene. I dag ligger de langt inne på land, den gang nærmere sjøen. En fin spasertur er det, og du vil finne informasjonsskilt som også viser til funn av en jernaldergård på området. Legg merke til de krumbøyde småtrærne rundt her – tause vitner om et værhardt liv.

 

Nordberg fort

Vest-Agder - Farsund - Nordberg Fort

Modell av det originale Nordberg Fort, del av tyskernes Atlanterhavsfestning

 

Nordberg Fort tilbyr både en flott utsikt over havet og Listalandet, og et av få tyske kystfort fra Andre verdenskrig som er bevart i sin opprinnelige form. Det er fredet som kulturminne. Det er godt skiltet fram til en stor parkeringsplass og med skiltede turveier i terrenget rundt. Se om du finner løpegravene.

Der er flere bygninger på området og du vil finne både kafé, aktiviteter for barn, og meget gode utstillinger for voksne (kunst og arkeologi).

 

Varnes fort

Den unge mannen i Farsund turistinformasjon var over av seg i begeistring da han la ut om Varnes Fort. Beskrivelsen virket fristende, men det blir et gi og ta i forhold til tid og prioritering. Vi nedprioriterte dette fortet, for vi var sultne på lunsj i Vanse.

Hva gikk vi så glipp av? Jo, tunneler, skytestillinger, kanoner og et vilt landskap. Dra og se selv.

 

Vanse sentrum

Den som kjører rundt på Lista og er sulten må bare innom 8th Avenue Bar & Supperclub midt i Vanse sentrum. Når du har spist ferdig vandrer du over til butikken kalt Trunken i nabobygget. Og med disse to etablissementene må vi introdusere det amerikanske Lista.

 

Route 8 kart

«Det amerikanske Lista» har lagt lista høyt med langt flere severdigheter enn hva du kan lese om i denne artikkelen. Det handler om en kjørerute, Route 8.

 

Det heter seg at i løpet av 150 år forlot 11000 personer Farsund og Lista, og at befolkningen i dag er på under 9000. «Det representerer en større utvandring enn det Irland opplevde under the potato famine«. Det spesielle var imidlertid at mange returnerte, og de sendte slektningene over, eller vendte selv fram og tilbake flere ganger. Resultatet er tett kobling mellom miljøet på Lista og Amerika. (Ikke bare Lista og Farsund kan jeg legge til, men også Kvinesdal og andre bygder i denne regionen.) Derfor er det mye kultur- og vareimport fra over there. Der er parader, restauranter, butikker, biler, rosa vannklosetter, hustegninger, 110 volt og i det hele tatt.

Du kan sikkert be om en guidet omvisning, men du bør i hvert fall innta et måltid på nevnte Diner, og stikke innom butikken next door. Den som kalles Trunken. Det er bare helt fantastisk.

 

Vest-Agder - Farsund - Vanse - Trunken

Amerikanske varer for salg på Trunken. Det er en utrolig hva de har for salg i denne butikken. Den er et eldorado for samlere med sans for USA og alt det som måtte være amerikansk.

 

Bøensbakken

Dette er en naturskjønn fottur langs den første kjøreveien mellom Farsund/Lista og Herad. Strekningen ble åpnet i 1904 og stengt for motorisert ferdsel i 1965. Stabbesteinsveien er nærmest hugget inn i fjellsida langs fjorden Framvaren.

Dette var den attraksjonen jeg ergret meg mest over at vi ikke rakk. Tanken var å komme inn nordfra, men grunnet dårlig sommervær droppet vi det og kjørte rett til Farsund. Kommer du nordfra bør du parkere i Kjerringdalen, i nærheten av Bøen gård. Parkeringsplassen er skiltet, rett ved nordre munning av Ravneheitunnelen på Fv 465 (sør for Sande i Herad). Der er også parkeringsplass sør ved Straumen bru. Da kan man gå inn grusveien langs Framvaren til bunnen av Bøensbakken og videre oppover. Les mer, og mer.

 

Opplevelser i Lyngdal sentrum

Vest-Agder - Lyngdal - Sentrum - Skulptur

Det er i grunnen ganske fascinerende. Både Farsund og Lyngdal er full av miniatyrvarianter av bronseskulpturer. Unntaket er denne fullvoksne kua foran rådhuset i Lyngdal. Hvorfor en ku? Jo, hun er også avbildet i kommunevåpenet og kommer av at Lyngdalskua er en egen ferase.

 

Lyngdal er en langstrakt kommune fra kysten og inn i landet. Kommunesenteret kalles gjerne Alleen og ligger på flaten midtveis mellom E39 og Rosfjorden, knappe 3 km fra hver. Selve sentrumsbebyggelsen har tilløp til interessante partier, men ellers er den typisk norsk, altså kjedelig og pregløs. Vi finner en del butikker fra forskjellige årtier, og heldigvis et par plasser og torg krydret med skulpturell utsmykning av nyere dato, samt vakre blomsterkasser av året.

Gå over veien og ut på gangbroen over elva Lygna. Her er det vakkert.

Lyngdal kirke fra 1848 ligger oppe i retning E39. Vi besøkte ikke kirken denne gang, men slår bare fast at det er en hvitmalt kirke som utmerker seg ved å være bygget som en av landets største med 1636 sitteplasser. Det måtte vel være såpass, her midt i bibelbeltet. Av ulike årsaker er dagens kapasitet 800.

 

Vest-Agder - Lyngdal - Sørlandsbadet

Sklier og bassenger og litt til i Sørlandsbadet

 

Nede ved Rosfjorden finner vi en interessant trio av opplevelser. Ved fjordbunnens venstre (østre) side ligger en svær campingplass for spikertelt, og et fjordhotell. Fjordbunnens høyre (vestre) side har en bibelcamp, også her med spikertelt. Begge deler har flotte sandstrender foran seg. Midt på ligger et skogbevokst lite høydedrag og selveste Sørlandsbadet.

Det var sistnevnte vi tilbrakte de siste ettermiddagstimene i, og det var veldig trivelig. Her er det aktiviteter (altså sklier) og muligheter for å la være å aktivisere seg (altså å gjemme seg bort i et rolig basseng), inne og ute, i godt eller dårlig vær. Anbefales.

Her finner du flere bilder fra dagens tur:

 

Overnatting

Hva så med overnatting? Vi hadde hørt godord om Paulsens Hotell & Cafe og lot oss friste av bildene og omtalen på nett. Det er ikke eneste overnattingssted i Lyngdal (sjekk andre), men anbefales på det varmeste. Kom i det minste innom på kafébesøk. Gammel stil, men moderne i service, levende musikk i hagen og god mat på fat. Unn deg å gå gjennom de gamle stuene og beundre det hele. Fall til ro i gode senger i andre etasje.

 

Litt om regionen

Listerregionen består av et ganske stort geografisk område og omfatter seks kommuner: Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Sirdal. Folketallet er i underkant av 37 000. Bilturen omfattet de kystnære områdene fra Lista og østover til Lyngdal og videre. Innlandet består av småvann, dalfører med elver som fører ned til kysten, store skogsområder og lengst nord også fjell- og heielandskap. Turistinformasjon for Listerregionen er oppsplittet og ikke koordinert. Sjekk ut turforslag hos Friluftsrådet, VisitNorway for litt mer og dessuten Farsund-Lista.

Listerregionen grenser i nord til Dalaneregionen, den sørligste delen av Rogaland. Les artikkelen som beskriver en biltur i Dalane og litt til. Den la veien innom Flekkefjord.

Lindesnesregionen er parallellen til Lister mot øst og omfatter (etter 2020) to kommuner: Lindesnes og Åseral. Folketallet er knapt 25000. Landskapet framstår som relativt likt Listerregionen. Turistinformasjon for Lindesnesregionen er plassert hos nærmest ubehjelpelige VisitNorway, men nettsiden gir deg i det minste litt starthjelp.

 

Les mer

Dette var første del av «road trip»-en mellom Lista og Mandal. Bilturene er omtalt i to artikler, og stedene i tre spesialartikler.

Få tips til flere bilturer i Norge.