Jubileumsåret 2016 ga Bjerkreimsbuen og alle tilreisende en stor opplevelse. Vi var på marken blant traktorselgere, alpakadyr, kalvemønstring og lakris. På Vikeså er det rom for alt.
Opplevelser
Det var i 1986 at Bjerkreimsmarken ble stiftet som egen organisasjon. Det var tid for å gi den 40-årige saueutstillingen et løft. 30 år etter er Bjerkreimsmarken på Vikeså blitt Rogalands største i sitt slag. Det er ingen liten jobb som gjøres siste helg i september hvert år. Mer enn hver tiende innbygger i landets største sauekommune deltar i dugnaden, i tillegg til et stort antall utstillere fra resten av fylket og enda videre.
De krones med godt besøk, for 12-15000 mennesker legger hvert år veien innom på fredagen, lørdagen, søndagen, eller flere av dagene.
Norge har rike tradisjoner knyttet til slike markener, eller markedsdager, på landsbygda – og jammen også i flere byer. I Bjerkreim har de en årlig mønstring av dyr og utstyr til gårdsdriften, så vel som salg av alskens fra en stor mengde boder ute og inne i hallene. Her bygdefolket på hverandre, de som er bor her og utflyttere. Her kommer andre som gjerne vil ha en god opplevelse å ta med seg hjem igjen.
Inntektene fra dugnaden går til alle de foreningene og lag som står bak Bjerkreimsmarken, en glimrende inntektskilde for det brede kulturarbeidet som de står for ellers i året.
Mange vil nok særlig se tilbake til 2008 da VM i saueklipping ble avholdt her, med 40000 besøkende og stor stemning. Det er imidlertid ingen grunn til å se tilbake, og det gjør heller ikke arrangørene. I 2016 ble det skiltet med 120 utstillere av alle slag, og til og med været var på den skinnende siden.
Praktisk
Kartet under viser hvor Marken finner sted hvert år. På grunn av pågangen er det parkeringsplasser både nær og fjern, med et gjennomorganisert opplegg. For de fjerntparkerende er det gratis skyttelbuss.
Det utarbeides selvsagt et omfattende program hvert år, men man vil nok også ha stor glede av å bare vandre langs bodene og se hva som byr seg. Mat får man kjøpt inne i Bjerkreimshallen, i boder utenfor og i Samfunnshuset like utenfor markensområdet.
Les om Bjerkreimsmarken på deres nettside og på Facebook. Les også denne Aftenblad-artikkelen.
Se andre Sandalsand-artikler fra Bjerkreim.
Klikk på bildene under og se dem i full størrelse: