Eidsborg stavkirke i Telemark

Sist endret 21.06.2025 | Publisert 31.07.2015Religion, Telemark |

Anslått lesetid:

Eidsborg stavkirke er en av landets minste stavkirker. Høyden på spiret, svalgangen og plasseringen oppe på bakketoppen gjør at den framstår som større.

Bakgrunn

Den originale Sankt Nikuls i Oldsaksamlingen
Den originale Sankt Nikuls i Oldsaksamlingen (Kilde: Lokalhistoriewiki) Klikk for større bilde.

Rommet innvendig er på bare 30 kvm, men der er plass til hele 82 personer. Byggingen av stavkirken i langplan antas ut fra stilen å ha funnet sted en gang på midten til slutten av 1200-tallet, men den nevnes ikke skriftlig før midt på 1300-tallet. Man valgte å droppe samtidens forbedrete byggeteknikk med bunnsville. I stedet plasserte man veggplankene direkte på grunnmuren. Den har nå holdt for det.

I likhet med mange andre kirker ble Eidsborg noe bygget om på både 1800-tallet og 1900-tallet, blant annet med utvidelser mot øst. Det innvendige inneholder blant annet en liten trefigur av kirkens skytshelgen, St. Nikolas (St. Nikuls som han kalles lokalt).

Ritualet rundt kirkens skytshelgen

Originalen fra ca. 1250 ble flyttet til forvaring i hovedstaden i 1845, og en kopi har fra 1965 blitt anvendt i et rituale med prosesjon slik man gjorde ved St. Hansaften i gamle dager. Du finner et bilde av kopien lengre ned i teksten.

Fra middelalderen og fram til rundt 1750 (noen sier 1837) vandret man med figuren tre ganger rundt stavkirken og deretter ned til tjernet for vasking. Det ble sagt at figurens svette hadde legende kraft og syndsforlatende effekt.

Skikken er for så vidt ikke ulik den vi finner i katolske land, selv om det påpekes at tradisjonen her på Eidsborg også har hedenske elementer. Dessuten ble slike prosesjoner forbudt ved reformasjonen.

Eidsborg stavkirke er en liten, men staselig bygning. Legg merke til de gamle gravsteinene i form av skifer, lødd opp mot kirkeveggen. Dette er for øvrig en kirke i aktiv bruk.

I katolsk tid var Eidsborg stavkirke en pilegrimskirke for veifarende som skulle over fjellet til Røldal. Dette er også en av de gjenværende 28 stavkirkene i landet.

Opplevelser

Her er et utvalg av Sandalsands bilder fra Eidsborg stavkirke, hentet fra et besøk utenfor kirken i 2015.

Jeg returnerte i 2025 og fikk være med på en omvisning inne i kirken. Det er ikke alltid mulig, men gir en stor merverdi selvsagt.

Vi kan legge til at inventaret i hovedsak stammer fra restaureringsarbeider på 1920-tallet, og er altså «bare» knapt hundre år gammelt. Altertavlen er derimot fra 1840 og de noe falmete vegg- og takmaleriene er fra litt ulike tidspunkter på 1600-tallet.

Ellers ligger det en avdeling av Vest-Telemark Museum her på Eidsborg, du ser bygget like bortenfor parkeringsplassen. Der vil du finne «moderne museumsbygg, tun med over 30 hus og Noregs eldste ikkje kyrkjelege trebygning frå 1167 (…) I tillegg til museet kan du oppleve ulike tilbod for born, arrangement og konsertar.»

Finn fram til Eidsborg stavkirke

Stavkirken finner vi langs Rv45 mellom Dalen og Høydalsmo i Telemark. Kirkens plassering er på høydedraget over korketrekkerne ned til Dalen. Der er grei parkering og skilting. Kirken er åpen for omvisning til faste tidspunkter sommerstid, men vi havnet der på feil tidspunkt av døgnet ved første besøk.

Les mer

Les en god del mer om Eidsborg stavkirke på eksterne kilder som Lokalhistoriewiki, Kirkesøk, Stavkirke.no, Kunsthistorie.com, Stavkirke.info og VisitNorway.

Sandalsand kan du lese hovedartikkelen om stavkirkene i Norge. Finn også flere artikler fra der vi er nå, Tokke kommune i Telemark fylke.