Hør småfuglene kvitre i Ravnedalen Naturpark

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 04.05.2020Agder, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

I snart 150 år har Ravnedalen Naturpark i Kristiansand ønsket velkommen til en strålende parkopplevelse. Mektige naturformer er fremdeles til å ta og føle på, men kultiveringen av landskapet med beplantning, dam og turveier forvandlet det tidligere sumpområdet til en helt enestående oase.   

 

Bakgrunn

I Kristiansand vet de å hedre sine berømte bysbarn. Søsknene Henrik Wergeland og Camilla Collett gjenfinnes i fullfigur statuer nede i sentrum, Henrik i det som heter Wergelandparken like ved Torvet og Domkirken. Parken er imidlertid oppkalt etter en tredje i søskenflokken, Joseph Frantz Oscar Wergeland. Han ble født Kristiansand i 1815, men var ikke mer enn to år før familien flyttet til Eidsvoll. I motsetning til nevnte to søsken skulle han velge en militær karrierevei, og det var slik han vendte tilbake til fødebyen, som kommandant. 

Senere ble han utnevnt til general, og det er den tittelen som henger ved ham i all ettertid. General Oscar Wergeland var ikke bare en dyktig militær, han hadde også et sinnelag for samfunnet og for byutvikling. Det var han som tegnet parkområdet i sentrum, det som bærer hans navn. Det var også Wergeland som i en årrekke arbeidet for utvikling av det som nå er Kristiansandernes mest populære turområde, Baneheia. Her stod Wergeland i spissen for en utstrakt beplantning i det som var et nedhogget myrland. Og så har vi Ravnedalen da. 

Her hadde forsvarsmakten ønske om å bygge en skytebane, men Wergeland og andre gode borgere i Byselskabet søkte den lokale sparebanken om midler til å anlegge et parkanlegg i stedet. Pengene kom, og Wergeland utkommanderte sine soldater til å aksle spaden istedet for geværet. På fire år, 1874-78, ble parken gitt en utforming og beplantning som det står respekt av. Enkelte av trærne står den dag i dag. 

 

Et dikt

Sørlandsdikteren Vilhelm Krag formulerte disse ord da generalen gikk bort i 1895: 

Soldater, presenter gevær
Hver borger hatten av!
Han som har plantet Ravnedal, han legges nu i grav.
Ei mere skal vi se ham gå
omkring i ur og kratt å rydde, grave, plante, så
Og aldri mere skjenn vi få når vi en kvist har tatt

 

Opplevelser

Jeg kom hit til Ravnedalen første gang for over 20 år siden, og har vært innom med ujevne mellomrom siden. Hver gang har jeg gitt meg over i beundring over hvor vakkert og fredsommelig det er. 

Inn i dalen kan man komme fra flere retninger, men de som skal promenere i denne utsøkte parken, kommer gjerne fra sør. Da passerer man Café Generalen, og får den aller beste utsikten innover i parken. Kafeen med inne- og uteservering i sesongen huset tidligere gartneren, men tjener altså nå helt andre formål. Over en dam med boliger for lokale ender kneiser mot vest en dramatisk fjellvegg, stupbratt. Den lokale klatreklubben forteller at

 

Ravnedalen er byens desidert mektigste, største og mest imponerende klatrefelt.

 

Akkurat det kan man levende forestille seg. Rett fram og mot øst er det de høye trær som gjelder. Generalen selv er plassert med uniform, støpt i bronse og i solid størrelse, ved enden av dammen. Der sildrer en liten bekk ned, og bakenfor ligger det en stor gresslette. Her finner vi også en utendørs scene, flittig brukt til konserter i sommerhalvåret. Det er ikke lange vandringen på den universelt utformede turveien, maksimalt en kilometer om man velger den største runden.

Jeg vil tro at byens borgere og nysgjerrige tilreisende, imidlertid ikke kommer til Ravnedalen for å gå langt. De kommer for å nyte naturen i langdrag, kortreist. De gangene jeg har vært her, har småfuglene alltid vært å høre, og noen ravner har jeg verken sett eller hørt noe til. 

 

Finn fram

Kartet viser Ravnedalen. Zoom ut og inn i kartet for mer informasjon. Det er ikke uten videre enkelt å komme hit med kollektivtrafikk. Sjekk ut bussrute 13 fra bussterminalen i sentrum til Grimsmyra holdeplass. Bilister kan ta peiling på parkeringsplassen i krysset Ravnedalsveien og Vektergata. Den ligger rett sør for kafeen. 

 

 

Les mer

Et godt sted å søke blant annet historisk informasjon er Café Generalen. I internettarkivet ligger også en nettside som en gang het Ravnedalen. 

Søk om Ravnedalen på nettstedet Klatring (betaling). Christianssand Klatreklubb sin guide kan du fritt fram laste ned. Nettsiden Ut har flere turforslag. Et av dem inkluderer Ravnedalen og Bånetjønn like nord for dalen. Utvid kartet i den artikkelen og finn flere turer i Baneheiområdet. 

Finn andre artikler på Sandalsand: