Jærkysten: Hestnes – Madlasandnes – Håhammeren

Sist endret 14.10.2023 | Publisert 16.10.2013Jærkysten, Rogaland |

Anslått lesetid:

Hestnes til Madlasandnes er turen som tar deg dit «ingen skulle tru at nokon kunne gå», men der det er lett å skjønne at «nokon vil bu». Vi går nemlig praktisk talt gjennom hagene til folk.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Stavanger kommune.

Opplevelser

Dette er en fin tursti dels i natur, og dels langs hagene til folk, helt i strandkanten.

Som for turen fra Hafrsfjordbrua og inn til Hestnes, er det også her tidvis et maritimt miljø med gamle naust. På den første delen ved Hestnes, og før vi kommer til boligfeltet ved Karistø, finner vi også et aktivt jordbruksland. Turen preges likevel av at vi går i hytte- og villastrøk sørover. Før vi starter i nord, kan vi også gå opp på Fluberget og beundre helleristningene.

Når vi har passert de sammenhengende boligområdene ved Karistø og Madlasandnes, kommer vi fram til Håhammeren. Her var det tidligere bom stopp for turveien. Man kunne klatre opp stien over Håhammeren og ned til skytebanen, eller følge den offisielle turveien langs den kjedelige bilveien over Madlatuå. Nå er imidlertid turveien rundt Håhammeren ferdigstilt og vi har fått en sammenhengende turveinett langs hele Hafrsfjord, på Stavangersiden vel og merke. På Solasiden er det bortimot uframkommelig grunnet svært lav framdrift i turveiarbeidet. Men så er da Stavanger blant de fremste i landet når det kommer til slikt noe.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går, fra Hestnes til Madlasandnes, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer. Turen er på ca. 2,5 km og er ikke like velegnet for rullestoler og barnevogner overalt. Dersom du har med slike framkomstmidler må du noen steder ta deg inn gjennom boligfeltet. Parkering og (ikke veldig gode) bussforbindelser i begge ender.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og les bakgrunnsartikkelen om Jæren. Denne turbeskrivelsen er noenlunde den samme som i en engelskspråklig artikkel på Sandalsand Global. Denne artikkelen ble først publisert i oktober 2013, men er oppdatert flere ganger. Kartet over er fra 2018 og bildene fra 2017.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Hafrsfjordbrua til Hestnes

Sørover: Håhammeren til Møllebukta