Jærkysten: Ølberg – Vigdel

Sist endret 20.05.2024 | Publisert 09.10.2013Jærkysten, Krig og ufred, Rogaland |

Anslått lesetid:

På Vigdel finner vi den minste av de naturlige sandstrendene på Jæren. Denne turen mikser det med fascinerende geologi og krigsminner på Ølberg.

Jærkysten fra Tungenes i nord til Ogna i sør er over 100 km å gå. Den består av lange strender med sand, rullestein og svaberg. Det er gode muligheter for fotturer i naturskjønne omgivelser langs omtrent hele strekningen. Denne artikkelen beskriver en av turene langs kyststripa i Sola kommune.

Orientering

Beskrivelsen, og den ledsagende videoen nederst i artikkelen, viser til en vandring i motsatt retning av hva overskriften viser. Vi gikk altså fra sandstranden på Vigdel til sandstranden på Ølberg. Mellom disse to utmerkede badevikene er det alt annet enn sand vi får oppleve. Avstanden er bare på 2,1 km eller litt mindre, men en tur-retur vandring kan fort ta litt tid. 

Vigdelvika

Vigdelvika er også kalt Vigdelstranda og er riktig så pen, faktisk en av mine favoritter på Jærkysten. Den er liten og intim og et fint utgangspunkt for turer nordover og sørover, eller bare til solbading en varm sommerdag. Dersom vi klatrer opp fra parkeringsplassen til toppen sørøst for stranda, Vigdelsveten, havner vi på den høyeste toppen i Jæren landskapsvernområde. Høyden på 67 meter over havet er slått av Madlatuå ved Hafrsfjord, men den ligger ikke i landskapsvernrådet.

En «vete» var et fyrtårn oppført på en bakketopp som en del av et varslingssystem mot fiendtlige skip. De lokale bøndene var forpliktet til å stå vakt hele året og tenne et bål hvis fem eller flere fiendtlige skip ble oppdaget. Dette systemet ble skrevet inn i Gulatingsloven av Kong Håkon den Gode omkring 950 e.Kr. Det var mer enn 1200 slike varder langs kysten. Regelen var at det ikke skulle ta mer enn sju netter å sende advarselssignalene fra sør til nord i landet.

I vår tid kjenner vi dette med vardebrenning kanskje mest fra filmen «Atter en konge» fra Ringenes Herre-trilogien. Sjekk ut hvordan den sekvensen artet seg.

Stien ut mot Ølbørneset

Der er lagt tresviller langs stien fra parkeringsplassen ned til Vigdelstranda, for å gjøre det enklere for oss og for å skåne den skjøre naturen. Varme sommerdager frister det helt klart å bare legge seg i sanden, men på akkurat denne gråværsdagen i februar var der andre fristelser. Vi legger derfor i vei mot nord, oppover bakken og innover en slette, Rundeholane. Snart kommer vi fram til Nudavika. 

Her ligger det tre hytter, to av dem med ganske uventet moderne arkitektur. Vi går ned og passerer dem i en runde rundt vika. Langs hele ruten kan vi følge blåmerket løype, og det blir en del klatring over stein og mellom steinblokker. Her innover møter vi en spennende geologi med bergarter av svart amfibolitt, kvartsitt og fyllitt i pene bretter. Foldene kom som følge av kollisjon med Grønland for 400 millioner år siden!

Merkingen tar oss utover Ølbørneset mot vest og så nord. Tidligere førte merkingen oss til venstre for den siste hytta i Nudavika, nå er den forkortet og fører oss rett opp bakkene til høyre for hytta. Fortsatt går den utover mot neset, men på behørig avstand i tilfelle været skulle stå kraftig på. Innenfor neset ligger det en serie svære vannpytter, eller dammer. Her er det fint å finne en trivelig plass å sette seg ned ved. Det kan faktisk være ganske idyllisk.

Framover mot Ølberg Havn

Deretter dreier turen (dette er ingen løype eller sti, kun blåmerking med maling på stein eller markeringsposter) over berg og stein innover stranda mot Ølberg, mellom gress, berg, steiner og antydning til skjellsand. Den som vil, kan her kutte av og gjøre en rundtur ut av det. Ta da rett opp mot bunkersen på toppen av bakken, der det øyensynlig var en mitraljøsestilling under krigen.  Derfra går man ned langs hyttene mot Nudavika og samme løype tilbake til parkeringen.

Bildene under er fra denne sistnevnte rundturen, i februar 2021. Vi var ikke de eneste som droppet hele turen mellom Vigdel og Ølberg. For folk lå strødd overalt i bergveggene og slikket sola. 

Ølberg

De som vil fram, tar peiling på Ølberg. Vi ser bebyggelsen ikke veldig langt unna. Dette er en variert tur på berg, knauser og stein. Turgåere bør legge merke til den store gamle stammen som er strandet i Taravika, den siste bukten før vi kommer til Ølberg. Ølberg vil man raskt finne å være et trivelig sted. Der finner vi en flott liten havn med fiskebåter og molo, den triveligste av havnene på Jæren. Bunkersanleggene med løpegraver er spennende for barn og voksne, og sandstranda med campingplassen bak er en av de fineste på Jæren. Et godt, nytt og oppgradert spisetilbud finner vi også her. 

Returen kan godt tas over høydene og for eksempel nevnte bunkers som en snarvei, men det kan være litt myrlendt her og der. Alternativt kan man følge bilveien tilbake til utgangspunktet, men det er et kjedelig valg.

Disse bildene fra Ølberg er fra de første par månedene i 2018.

Finn fram (kart)

Kartet under viser ruten vi går, fra Ølberg til Vigdel eller motsatt, og markørene særskilte steder underveis – slik teksten over forklarer. Turen er litt krevende i enkelte partier, med sørpe og svære steinblokker å forsere. 

Både på Ølberg og Vigdel finner vi gode parkeringsplasser, og et nesten ikke eksisterende kollektivtilbud. Turen på knappe 2 km en vei er ikke egnet for syklister, barnevogner eller uføre. Spise kan vi gjøre med matpakke eller stikke innom kiosken og restauranten i Ølberg havn.

Video

Filmen under er fra en tur i februar 2013.

Les mer

Les introduksjonsartikkelen til turene og bakgrunnsartikkelen om Jæren. Turbeskrivelsen over er noenlunde den samme som i en engelskspråklig artikkel.

Neste tur

Turene på Jæren, nordlig del

Miniatyrbildet viser alle turene i nordre halvdel av Jærkysten. Klikk for å se det i full størrelse. Utforsk alle turene langs Jærkysten i Google Maps.

Nordover: Solastranda til Ølberg

Sørover: Vigdelneset