Kloss i Sognefjorden ligger Leikanger kirke

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 21.11.2015Religion, Vestland |

Anslått lesetid:

Leikanger kirke er en steinkirke fra middelalderen og ble bygget ca. 1250 eller noe seinere. Beliggenheten er flott, men fagfolk har ikke bare godord å si om den.

 

Opplevelser

Solvendt ligger kirken her i skråningen på nordsiden av Sognefjorden. Kirkestedet går for å ha vært et tidligere kultsted og «sentrum for fest og leik». Den gamle «leikvangen» ga siden navn til både sted, kirke og sogn.

Det er en langkirke vi har med å gjøre, altså en som er rektangulær i form (ca. 18x11m). Den beskrives som svært enkel i arkitekturen og teknisk sett som en kasse av stein.

Lite skjedde med kirken fram til 1872, men den fikk et tårn og to våpenhus på 1600-tallet. I 1872 kastet man ut alt inventaret, rev våpenhuset og bygget opp et svært tårn. Byggerne ødela alle de gamle åpningene. Gjennom 1900-tallet snudde man gradvis om på de radikale endringene og satte blant annet det gamle inventaret tilbake. Ambisjonen har vært å få fram 1600-talls utseendet igjen.

 

Bildegalleri

Dessverre har jeg aldri kommet inn i Leikanger kirke, men her er bilder fra eksteriøret og ett fra prestegården like nedenfor. 

 

Finn fram

Vi er i Leikanger og hit kommer vi når vi kjører langs Sognefjorden på nordsiden på fylkesvei 55. Kirken ligger på sjøsiden av veien og er lett å få øye på.

 

 

Les mer

Les omtalen på Norges kirker, FylkesarkivetKirkesøk, Wikipedia og hos Ekroll

Denne artikkelen er del av en større serie her på Sandalsand norsk om steinkirker fra middelalderen.