Kloss i Sognefjorden ligger Leikanger kirke

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 21.11.2015Religion, Vestland |

Anslått lesetid:

Leikanger kirke er en steinkirke fra middelalderen og ble bygget ca. 1250 eller noe seinere. Beliggenheten er flott, men fagfolk har ikke bare godord å si om den.

 

Opplevelser

Solvendt ligger kirken her i skråningen på nordsiden av Sognefjorden. Kirkestedet går for å ha vært et tidligere kultsted og «sentrum for fest og leik». Den gamle «leikvangen» ga siden navn til både sted, kirke og sogn.

Det er en langkirke vi har med å gjøre, altså en som er rektangulær i form (ca. 18x11m). Den beskrives som svært enkel i arkitekturen og teknisk sett som en kasse av stein.

Lite skjedde med kirken fram til 1872, men den fikk et tårn og to våpenhus på 1600-tallet. I 1872 kastet man ut alt inventaret, rev våpenhuset og bygget opp et svært tårn. Byggerne ødela alle de gamle åpningene. Gjennom 1900-tallet snudde man gradvis om på de radikale endringene og satte blant annet det gamle inventaret tilbake. Ambisjonen har vært å få fram 1600-talls utseendet igjen.

 

Bildegalleri

Dessverre har jeg aldri kommet inn i Leikanger kirke, men her er bilder fra eksteriøret og ett fra prestegården like nedenfor. 

 

Finn fram

Vi er i Leikanger og hit kommer vi når vi kjører langs Sognefjorden på nordsiden på fylkesvei 55. Kirken ligger på sjøsiden av veien og er lett å få øye på.

 

 

Les mer

Les omtalen på Norges kirker, FylkesarkivetKirkesøk, Wikipedia og hos Ekroll

Denne artikkelen er del av en større serie her på Sandalsand norsk om steinkirker fra middelalderen.

 

Pin It on Pinterest

Share This