Kyrkjefjellet i Bjerkreim

Sist endret 07.12.2021 | Publisert 05.05.2015Fjell og hei, Rogaland |

Anslått lesetid:

Strand kan gjerne ha sin Preikestol, men i Bjerkreim har de selveste Kyrkjefjellet. Utsikten er også her strålende.

 

Orientering

Vi er i den nordlige delen av Bjerkreim kommune i Rogaland. Her finnes det mange valgmuligheter for den som søker toppturer. Fra Kyrkjefjell ser vi over til flere av dem: Ragsfjell, Nonsfjell, Faureknuten, ja like til Urdalsnipa og kanskje også Skykula.

Vi skal opp i en høyde over havet på 517 meter, og vi starter omlag 300 meter lavere. Det gir en grei stigning, men vi kan velge å porsjonere den ut på forskjellige vis. Kommunen har nylig vært behjelpelig med å lage kart og merket løyper, men mine turer i området var før den tid og til dels noe alternative.

 

Variant 1: Sørlig rundtur

Vi parkerer 2-300 meter etter siste gården på Birkeland, der Googlekartet nederst i artikkelen angir stopp. Vi skal til fots inn dalen i vestlig retning på grusvei et ganske langt stykke, og krysse under høyspentledningene på veien. Deretter går det på merket sti oppover i skråningen før stimerkingen bøyer av mot øst over Hestafjellet og opp på Kyrkjefjellet.

Et stort pluss er at vi har fjellveggen til Kyrkjefjellet på høyre hånd når vi går innover grusveien den første halvtimen. Det er et mektig skue.

 

Rogaland - Bjerkreim - Utsikt mot Kyrkjefjellet til høyre

Utsikt mot Kyrkjefjellet til høyre, fra en annen av toppene i nærheten. Returen går hitover, veien inn skimtes midt i bildet.

 

En annen fordel med å gå så langt inn på grusveien er at stigningen blir enklere. Jeg har tidligere kommet rasende nedover ura like innenfor det bratteste, og ikke likt måten det skjedde på. Når vi så i denne varianten har kommet opp på Kyrkjefjellet, og gledet oss over stupet og utsikten langt innover i landet og like til havs, fortsetter vi bare ferden rett østover.

Her får vi riktignok en rimelig bratt nedfart til grusveien like ved to hytter. Grusveien fører oss nedoverbakke under høyspentledningen til bilen igjen. De med GPS-måling forteller at vi da har vært 4 timer i terrenget og gått 6,5 km.

Du kan selvsagt velge å ta denne rundturen i motsatt retning. Det betyr i grunnen å ta den verste stigningen i ett jafs, og deretter å ha resten av dagen som ren nytelse. Jeg har selv god erfaring med denne varianten.

 

Rogaland - Bjerkreim - Utsikt fra Kyrkjefjellet mot Storavatnet

Utsikt fra Kyrkjefjellet mot Storavatnet

 

Variant 2: Nordlig rundtur

Jeg skal ikke framheve ;mange alternativer, for et blikk på kartet gir helt klart flere muligheter. La meg derfor bare trekke fram et hovedalternativ som også er inntegnet på kommunens kart. Selv synes jeg denne turen er den vakreste og kjekkeste å gå.

Kjør helt inn til Stølsvatnet (298m), dvs. så langt veien tillater. Videre bilferdsel er sperret med ei grind, for vi er i det området IVAR samler drikkevann til Jæren. Fortsett derfor langs vatnet til fots helt til du passerer vannverkets tunnelinntak. Her følger du turveien, ja det er grusvei et stykke til, innover mot venstre. Snart passerer du det lille vatnet kalt Ytretjørn (317m) og ved enden ser du en gammel hytte på din ferd oppover Svartedalen.

 

Rogaland - Bjerkreim - Utsikt innover Svartedalen

Utsikt innover Svartedalen

 

Navnet skjemmer ingen, for Svartedalen er alt annet enn mørk, trang og trist. Åpen og innbydende er den, og stigningen framover går greit. Vel framme på høyden dreier du til venstre (østlig) og kommer snart fram til stupet på Kyrkjefjellet. Vel blåst! Du har nå gått ca. 3 km og kan nyte det vertikale stupet på 200 meter.

Returen til bilen kan gjøres ved å returnere i samme trase, eller å gå ned til bilveien som i variant 1. Min anbefaling er imidlertid å holde over «flya» tilbake til P-plassen, dvs. legge returen mellom den stien du kom opp og bilveien. Dermed blir det en rundtur også av denne varianten, og det er jo alltid å foretrekke.

 

Praktisk

Du svinger av fra E39 like nord for Søylandskiosken. På skiltet står det Nedrebø. Ved Nedrebø fortsetter du rett fram og over på grusvei etter det siste gårdsbruket på Birkeland. Her kan du velge å parkere 300 meter oppe i veien (variant 1 ovenfor) eller fortsette halvannen kilometer til parkeringsplassen ved Stølsvatn (variant 2).

 

 

Bjerkreim kommune har i nyere tid fått utarbeidet en rekke kart med turforslag i kommunen. Det er hengt opp informasjonstavler og merket 420 km med løyper. Det setter vi pris på. Et av kartene viser blant annet denne turen til Kyrkjefjellet. Åpne denne pdf-filen.

Denne fjellturen er også beskrevet på nettsidene Godturen og Fottur.net. Les også om Russerhola på Birkeland, slik historien er fortalt av Ola Birkeland i denne artikkelen. Når du først er her, kan du vurdere å besøke det gamle skolehuset like borti bakken fra der du har parkert. Eller hva med en tur til Faureknuten?