Det klinger i stål når sverd slår mot sverd, kruttrøyken henger tykk når muskedundere skal testes, og i teltene finner vi utsøkt håndverk inspirert av en tid som egentlig var over for lenge, lenge siden. I Oslo bringes middelalderen fram igjen en gang i året.
Bakgrunn
Mot slutten av forrige århundre våknet Oslo fra dvalen og kom til den erkjennelse at byen faktisk hadde vært en middelalderby. I tråd med de store byfornyelsesprosjekter innerst i fjorden ble ruiner avdekket og satt i stand, en middelalderpark kom på tegnebrettet og er langt på vei blitt realisert.
I 1994 var det en gjeng engasjerte mennesker som etablerte en stiftelse, Oslo Middelalderfestival, som skulle avholde årlige markeringer av middelalderbyen Oslo. Tidligere ordfører Albert Nordengen gikk i bresjen som leder de første ti år, fram til sin bortgang.
Siden er det blitt avholdt årlige festivaler, først i Middelalderparken på Sørenga, men fra 2014 på Akershus festning.
Opplevelser på Middelalderfestivalen i Oslo
Den som er i Oslo siste helgen av mai, bør definitivt legge turen innom festningsområdet. Programmet er så rikt og spennende satt opp at du garantert vil holde deg opptatt hele helgen, om så skulle være. Dersom du bare er sånn passe interessert, bør du uansett vie noen timer av helgen til å vandre rundt.
Bli med til danseoppvisninger, slåsskamper, gjøglerforestillinger, prinsesse- og ridderskole. Med alle de bodene som er satt opp vil du saktens også få anledning til å kjøpe skikkelig håndverk, og smake middelaldermat. Nylaget heldigvis.
Det er slående hvor mange «vanlige» mennesker som må bruke all sin ledige tid til å lage rustninger, drakter, telt, og kjørler. Ja, deltakerne bor faktisk i teltene under festivaldagene og må sikkert ha en heidundrende opplevelse sammen med frender i ånden. Her finner vi tilreisende fra hele Europa, for dette er nemlig et internasjonalt fenomen.
Praktisk
Middelalderfestivalen i Oslo er en stiftelse, og de har sin egen nettside. Der finner du informasjon om både middelalderen, aktivitetene og programmet. Billetter kan forhåndskjøpes, men det går like greit å bare kjøpe ved inngangen. Aftenposten laget et oppslag fra festivalen i 2016.
Så er det bare til å vente på neste års festival, den går av stabelen siste helgen i mai. På Akershus festning.
Dersom du er utålmodig kan du forsere dine middelalderopplevelser ved å sjekke ut andre slike festivaler. Tønsberg går av stabelen helgen etter Oslo, fulgt av Hamar helgen etter det. I Stavanger avholdes Hafrsfjordkaupangen midt i juni. Den kalles, i likhet med flere andre festivaler i Norge og utlandet, for Vikingfestival. Navnet skjemmer ingen. Klikk lenken og finn henvisninger til andre Vikingfestivaler.
Bla gjennom alle artiklene om Oslo på Sandalsand. Bli blant annet med på en byvandring i Gamle Oslo.
Her følger noen bilder fra Oslo middelalderfestival i 2016.