Kunstprosjektet «Broken Column» (populært kalt «Rustne Menn» og «Jernmennene») ble ferdigstilt i 2003 som en installasjon 23 forskjellige steder i Stavanger sentrum. Ved å oppsøke statuene får du en fin anledning til å vandre eller sykle i flere deler av byen.
Hva handler dette om?
De rustne menn er 195 cm høye statuer basert på kunstneren Antony Gormley selv. Statuene er utført i sandblåst jern og har fått en jevnt rusten overflate, slik meningen var. Fascinerende nok er de plassert 195 cm under hverandre, litt hulter til bulter i byen. Derav kommer også navnet som på norsk kan oversettes med «brutt søyle». Det ville jo uansett ha blitt en meget markert søyle, på høyde med en 12-etasjers boligblokk. (I Osaka, Japan står forresten Gormleys Mind-Body-Column, en søyle av ni lignende jernmenn.)
Den høyestliggende statuen står inne i Stavanger kunstmuseum ved Mosvatnet. Den laveste er for det meste under vann ved holmen Natvigs Minde i havnebassenget. Les litt mer.
Det morsomme er å la statuene tjene som utgangspunkt for en eller flere vandre- eller sykkelturer i byen. Ikke alle statuene er like tilgjengelige. En er plassert i et klasserom, en annen i et bolighus. Se på kartet og legg opp en rute som passer deg. Statuene er identiske, så har du sett en, har du sett alle. Det er heller selve konseptet som fascinerer, det at de samlet sett framstår som en svær søyle – dersom man kun hadde tatt for seg kartkotene. De står alle vendt i samme himmelretning, mot nord.
Og dessuten: Her får du en god anledning til å bevege deg mellom Mosvatnet, Vestre platå, sentrum, Våland og Storhaug.
Det vises tydelig på mine bilder at mange av de rustne mennene er blitt utsatt for overgrep i form av maling. De første årene var kommunen på pletten for å fjerne den, men etter avtale med kunstneren er den innsatsen en saga blott. Det kan for så vidt være like greit, for de kreative hoder har faktisk fått noe morsomt ut av det – noen steder.
Presentasjon av hver enkelt
Jeg har ikke bilder av alle de utplasserte jernmennene, og mangler også å besøke noen få av dem. Jeg har i oversikten under sortert dem etter offisiell rekkefølge, fra lavest plassert (nr. 00) til høyeste (nr. 22). Høydeangivelsen viser fotsålens høyde over havet.
Bildene under er klikkbare, og gir deg bildet i stor størrelse. Helt nederst på siden finner du et kart.
Vi begynner nesten under vann
Høyden er -01,49 meter over havet. Står ved Natvigs Minde, delvis nede i sjøen ute i havnebassenget. Lite tilgjengelig for folk flest. Bildet her er tatt fra byen og man skal vite hvor skulpturen er for å få øye på den. Du ser den på forstørrelsen midt mellom den hvite lykten og odden.
Høyden er 00,46 meter over havet. Står i Vågen, mellom Honnørbryggen og Fisketorget helt innerst.
Høyden er 02,41 meter over havet. Statuen står inne i et parkeringshus og tilfluktsrom på Strandkaien. Også dette stedet kan være lite tilgjengelig for det er privat anlegg. Bildet her er med mobilkamera gjennom gitter i porten.
Nr. 03, Høyden er 04,36 meter over havet. Stod opprinnelig inne i en butikk i Breigata 14. Derfra ble den for flere år siden fjernet og satt på lager, og følgelig har jeg heller ikke bilde av den. Veldig synd.
Høyden er 06,31 meter over havet. Denne finner vi under Valberget, inne i parkeringshallen eller rettere sagt i trappeoppgangen opp til Kirkegata. Det er nok mange som gjennom årene har kveppet til da de rundet trappa og så denne karen rett foran seg.
.
Høyden er 08,26 meter over havet. Den står overmåte sentralt plassert i byen, på Arneageren foran Kulturhuset. Det er en statue som ofte blir pirket borti, tegnet på osv.
Høyden er 10,21 meter over havet. Står utenfor Stavanger Domkirke, mot plassen, men litt diskret under et tre. Det er lett å overse den for forbipasserende.
Høyden er 12,16 meter over havet. Står i Kirkegårdsveien på broen og ser utover Lagård gravlund. Som nevnt er himmelretningen på alle statuene den samme – mot nord.
Høyden er 14,11 meter over havet. Står ved Haugesundsgata 3, Statoil Service-stasjon. Det er der man svinger inn i tunnelen til Hundvågbroen.
Statuene sprer seg ut over byens sentrum og inn i bydelene
Nr. 09, Høyden er 16,06 meter over havet. Står på tilskuerbenk inne i Stavanger Svømmehall. Der har jeg aldri vært med kamera.
Høyden er 18,01 meter over havet. Står i trappa innenfor dørene til Stavanger tinghus. Jernmannen ser du selv om tinghuset skulle være stengt. Dette bildet ble tatt utenfra, for eksempel.
Høyden er 19,96 meter over havet. Står i krysset mellom Jens Zetlitzgate og St. Olavsgate, like ved et kommunalt bygg og med Clarion Stavanger Hotell i bakgrunnen på dette bildet.
Høyden er 21,91 meter over havet. Står ved Kjelvene, ikke langt fra Johanneskirken. Dette er egentlig et langt sprang fra den forrige, rent geografisk. Det viser bare at den som vil oppsøke jernmennene bør legge opp til en rute som ikke følger nummereringen. Se kartforslaget nederst i artikkelen.
Nr. 13, Høyden er 23,86 meter over havet. Står inne i Hetlandsgata 55, i et privat hjem og er lite tilgjengelig.
Høyden er 25,81 meter over havet. Den står i Musegata, busstoppet utenfor Stavanger museum. Legg gjerne turen innom museet om du har tid.
Høyden er 27,76 meter over havet. Står ved Madlaveien, like ovenfor Kannikkrysset. Den står med ryggen mot veien, ikke i protest, men for å være nordvendt.
Høyden er 29,71 meter over havet. Står i Henrik Steffensgate, krysset ved Løkkeveien.
Noen er vanskelig tilgjengelige, andre lette
Nr. 17, Høyden er 31,66 meter over havet. Står på St. Svithun skole, inne i klasserom 204 og er dermed lite tilgjengelig. Han kan dog på gode dager skimtes gjennom et vindu til venstre for inngangen. Sies det.
Høyden er 33,61 meter over havet. Står på fotballbanen på Kiellandsmyrå. Statuen var en periode borte som følge av veiarbeider, men er nå tilbake.
Høyden er 35,56 meter over havet. Står på Lars Hertervigs plass like før man kommer til Bjergsted. En skulptur av Hertervig står like ved siden av.
Høyden er 37,51 meter over havet. Står i en slags sandkasse i skolegården på Solvang skole, der hvor det nå er barnehage. Solvang har forøvrig en mangslungen historie.
Høyden er 39,46 meter over havet. Står i Mosvannsparken mellom Madlaveien og Eiganesveien. Denne kan være litt vanskelig å finne, men følger du turveien gjennom parken på langs, så treffer du ham.
Høyden er 41,41 meter over havet. Står inne i Stavanger kunstmuseum. Løs gjerne billett og få med deg de andre utstillingene når du først er her.
Praktisk
Det er ikke så veldig mye mer å si, annet enn å legge til et par lenker. Her er Googles Bildesøk om jernmennene, og her er en kar som har laget en veldig oversiktlig nettside om fenomenet (på engelsk). En annen har vandret mellom statuene med barnevogn og skriver godt.
I kartet under finner du statuene innplassert på et kart. Zoom inn og ut etter eget valg og flytt det fram og tilbake.
Merk at her er det lagt inn forslag til en sykkel- eller vandringsrute (ca. 6,5 km) fra Mosvatnet til Storhaug, markert som blå linje. Statuene i sentrum er lagt opp som en rute på 2 km, markert med rød linje. Automatikken i kartløsningen gir stedvis litt rotete framdrift, bruk sunn fornuft. Et par av statuene er utelatt fra disse rutene, men de framgår alle av kartet, temmelig detaljert når du zoomer inn.
Helt til slutt
Stavanger har andre skulpturer også. Les om de i sentrum, ved Mosvatnet, og i bydelene ellers. Kikk også innom artikkelen om «Street art» for mer moderne kunst. Her på nettstedet finner du dessuten flere skulpturvandringer i andre byer. Lenker i teksten ovenfor er til artikler på Sandalsand om de attraksjoner som ligger på stedet jernmannen er satt opp.