Trøndelag Folkemuseum – Sverresborg

Sist endret 02.02.2022 | Publisert 25.01.2018Gårdstun, Museer, Trøndelag |

Anslått lesetid:

Sør for Trondheim sentrum ligger et av landets største folkemuseer, Trøndelag Folkemuseum – Sverresborg. Over 80 trønderbygninger fra de siste 500 år er utplassert rundt knausen som for over 800 år siden var landets første murte festningsverk, kong Sverre sin borg.

 

Bakgrunn

Trøndelag Folkemuseum ble stiftet i 1913 etter å ha begynt et innsamlingsarbeid fire år tidligere. Året etter stiftingsmøtet etablerte museet seg på Sverresborg, rundt Kong Sverre sin middelalderborg på Byåsen. Bygningene representerer ulike sider ved liv og levnet, og byggeskikk, i Trondheim og Trøndelag gjennom flere hundre år. Som for andre folkemuseer er bygningene flyttet hit fra nær og fjern. Friluftsmuseet presenterer seg gjennom to avdelinger, eller områder. «Byen» samler eldre bygninger fra Trondheim by, mens «Bygda» har enkeltstående bygninger eller hele tun fra ulike deler av regionen. Dessuten har vi «Borgen» og en innendørs museumsutstilling.

Les spesialartikkelen om Sion, kong Sverre sin borg i Nidaros.

 

Museet understreker at det i hovedsak arbeider med tiden etter reformasjonen med vekt på å få fram vanlige folks levevis. Unntaket fra denne tidsepoken utgjøres, foruten kong Sverres borg, av Haltdalen stavkirke fra ca. 1170. Akkurat det har forsåvidt en parallell i to andre stavkirker som er flyttet til et friluftsmuseum, nemlig Gol stavkirke på Norsk Folkemuseum, og Garmo stavkirke på Maihaugen.

Les spesialartikkelen om Haltdalen stavkirke.

 

Museet selv oppgir at dets ryggrad er alle gjenstandene, ca. 100.000 i antall, hvorav ca 5.000 roteres fram for publikum i dels skiftende og dels faste utstillinger. Før du oppsøker Sverresborg, eller etter du er kommet hjem, kan du godt kikke innom museets oppslag på DigitaltMuseum, den nasjonale samlingen av tilgjengeliggjorte fotografier og avfotograferinger av gjenstander ved landets mange museer. Her ligger Sverresborg i første rekke med å gjøre sine samlinger tilgjengelig for allmennheten, helt gratis.

 

Opplevelser

For den som oppsøker museet i fysisk forstand, er det de over 80 antikvariske bygningene som setter sitt preg på folkemuseet. De står rundt om på det ca. 150 dekar store området. Det er tilrettelagt for en utvidelse til det doble. Like innenfor porten er det også nylig lagt til rette for en stor utendørs konsertarena med plass til 10.000.

 

Besøkssenteret

Vi skal ta for oss noen inntrykk fra Byen og Bygda, men starter i det trivelige besøkssenteret alle gjester loses gjennom for å komme inn på friluftsmuseet. En billett- og informasjonsskranke møter oss rett i mot, til venstre har vi en museumsbutikk og en utmerket kafé, og til høyre har vi museets hovedutstilling. Selv de som ikke er særlig interessert i gjenstander, bør ta seg en runde inn hit. Livsbildene fra vanlige folks liv er til å kjenne igjen, for både unge og gamle.

 

Byen

Byen ligger til venstre når vi kommer inn på området. Her er det bare å gi seg over. Det er et usedvanlig koselig torg som møter oss, flankert av en hel rekke gamle bygninger flyttet opp fra Trondheim sentrum. Ved enden finner vi legendariske Erichsens konditori, åpent for servering også i dag, vi finner et utsøkt apotek, tannlegekontor, malerverksted, keramiker og flere andre gårder. Bortenfor selve torget ligger Nattmannshuset, visstnok byens mest forhatte på 1700-tallet. Det er oppkalt etter den mann som på 1700- og 1800-tallet gikk rundt i byen og samlet inn byfolkets avføring. Intet trivelig yrke, og oppvekstvilkårene var ei heller de beste for barna i huset, får vi høre gjennom den framstilling som sendes på høyttaler når vi kommer inn. 

Det å flytte hele bygårder til folkemuseene finner vi igjen i enkelte andre friluftsmuseer i landet, slik som på Norsk Folkemuseum på Bygdøy, og Maihaugen på Lillehammer. 

 

Bygda

Det neste hovedelementet på Sverresborg er Bygda. Det dekker mesteparten av området på Sverresborg, og består i enkeltstående bygninger slik som kirker, forsamlingshus, skolestue og flere tun fra rundt om i Trøndelag – Røros, Oppdal, Meldal, og Meråker. Vi får bli kjent med flere trønderlån, disse langstrakte, toetasjes våningshusene som tradisjonelt har stått og fremdeles står på mellomstore og store gårdsbruk. Levende dyr går også rundt i innhegninger, i det minste i den varme årstid. Slike gårdsbygninger kjenner vi igjen fra de fleste friluftsmuseer rundt om i landet – Norge har da primært vært et ruralt samfunn.

 

Nå hjelper alltid et pent, varmt vær på inntrykket, men det er uansett slik at Sverresborg helt klart framstår som et av landets viktigste og største friluftsmuseer. Her er faktisk så mye å oppleve at man ikke rekker over alt på en dag. Jeg får seg om jeg får anledning til et nytt Trondheimsbesøk, og da legge igjen mer tid her oppe.

 

Praktisk

Til museet kommer man med bil få minutter fra sentrum og parkerer like over veien. Buss #18 i retning Stavset går fra sentrum og stopper rett foran museumsinngangen. Stoppestedet heter ganske enkelt Trøndelag folkemuseum.

 

 

Museet er åpent året rundt. Voksne betaler for å komme inn, mens barn går gratis. Den beste kilden til god informasjon er Sverresborgs nettside, samt museets side på Facebook.

Sjekk også ut Sandalsands andre artikler fra Trondheim og fra flere folkemuseer i Norge