Vagleskogen i Sandnes

Sist endret 07.04.2024 | Publisert 17.07.2014Rogaland, Skogsturer |

Anslått lesetid:

Vagleskogen er en populær skog for familier på tur. Ikke bare kan man ta lysløypa langs ytterkanten av skogen, men det kanskje aller kjekkeste er å gå litt på kryss og tvers inne.

Opplevelser

Sandnes kommune har et vell av turmuligheter for både treningsfantaster, familier med barnevogn og alle andre som setter pris på å komme seg ut i naturen. Vagleskogen gir muligheter for alle. Lysløypa rundt skogen er på 2,5 km, og velegnet for de aller fleste – også barnevogner. Det løper også ridesti i ytterkant av skogen (3,7 km) og på kryss og tvers i skogen. Syklister liker seg best på skogsstier som går både her og der. Jeg har ved nærmere ettertanke gått litt på kryss og tvers de fleste gangene jeg har vært her.

Det er Statskog som eier og som aktivt driver skogen. Vi kommer over flere hogstfelt mens vi vandrer på stiene eller grusveiene.

Rogaland - Sandnes - Vagleskogen
Myk skogbunn og høye trær, det er hva vi finner i Vagleskogen

Inne i skogen går det flere andre stier, eller så kan man lage sine egne. Skogbunnen er god å gå på, og i september da noen av disse bildene ble tatt, var det også sopptid. Pussig nok var det kun øst-europeere vi møtte på den turen. Ellers er det en godt besøkt skog. På siste turen var det fullt på parkeringsplassen på vestsiden.

Høydeforskjellene er ikke veldig store, så den som ønsker å øke hjerterytmen bør løpe eller gå raskere, eller gå rett til skogs og opp på Storevarden (75 moh) i nordøst. Ta gjerne også en avstikker på grusveien ned til Zulu i det sørvestre hjørnet av skogen. Her er opparbeidet uteområde, gapahuk og grillmuligheter. For en småkupert stifølelse kan man deretter følge jernbanesporet nordover forbi Tjødnamyrå.

Rogaland - Sandnes - Vagleskogen
Ryttere i Vagleskogen

Bildene fra Vagleskogen nedenfor er fra et par turer. Klikk for å få en større versjon.

Finn fram

Vagleskogen ligger sør i Sandnes kommune. Du kan velge mellom tre parkeringsplasser. Etter veibygginger de siste årene er den nyeste den med enklest adkomst, og den det er skiltet til. 

Den ligger i nordøst og kalles på kartet under for Vagleskogen parkering. 

Den andre ligger ved Kvål og Ganddal godsterminal i det nordvestre hjørnet av skogen. Etter veiomlegginger kan den være vanskelig å finne. Dersom du kommer sørfra kan du også svinge inn mot sivilforsvarsanlegget på Vaglemoen i det sørøstre hjørnet av skogen. Parkeringen ligger like ved Figgjo-elva som renner sakte forbi.  

I kartet under er lysløypa lagt inn med rød farge, mens blå linje er turveien inn fra hovedparkeringen. Der er relativt lite høydeforskjell. Du vil se at det grønne skogsområdet strekker seg utenfor lysløypetraseen. Lysløypa er velegnet for barnevogner og rullestoler.

Les mer

Sandnes kommune har en oversiktlig nettside med mange turmuligheter i kommunen, og der er oppslagstavler på parkeringsplassene. Se deres kart over Vagleskogen. Det er imidlertid ikke oppdatert med den nye store veien eller parkeringsplassen i nordøst. Kommunen anslår en times tid rundt lysløypa på 2,5 km, og da har man tatt seg god tid. 

Les om flere skogsturerSandalsand og slå opp alle artikler fra Sandnes.

Denne artikkelen er blitt oppdatert og utvidet siden første gangs publisering.