Viewpoint Snøhetta ligger på ca. 1200 meters høyde med en fantastisk panoramautsikt inn mot Snøhetta-massivet. Vi er på toppen av Dovre og kommer fram til fots på en 1,5 km grusvei i det som er en storslått kunst- og kulturopplevelse.
Utsiktspunktet
Det var i 2011 at utsiktspaviljongen åpnet, tegnet av arkitektkontoret Snøhetta på oppdrag fra Norsk Villreinsenter Nord. Utsiktspunktet har store panoramavinduer mot vest og fjellmassivet, over Forsvarets tidligere skytefelt. Bygningsskallet er av stål, men det er kledd inn av bølgeformet tre, og har tilsvarende sittebenker på innsiden. En kunstferdig utformet peis henger fra taket og skaper en lun stemning.
Her kan man sitte lenge og nyte utsikten, selv på en grå og tung dag som under mitt besøk. Det prisbelønte utsiktspunktet var «Årets bygning i verden» da den åpnet. Det står et toalettbygg ved siden av.
Før vi kommer fram til dette målet for turen, er der tre andre opplevelser vi får med oss.
Parkeringsplassen
Parkeringsplassen ligger nær E6 over Dovre. Den er innegjerdet av en rekke stolper som skal minne oss om ledegjerdene man brukte for å fange villrein i høyfjellet for over 800 år siden. På innsiden finner vi en åpen paviljong med plakater. Det er det også på stolpene som leder ut mot grusveien. Plakatene gir informasjon om natur- og kulturhistorien på Dovrefjell.
Grusveien inn, forbi Tverrfjellet gruver
Det går en grusvei slakt oppover bakken fra parkeringsplassen, ca. 1,5 kilometer lang. Den tar knappe 30 minutter å gå. Parkeringsplassen er anlagt der hvor Folldal Gruver hadde gruvedrift i perioden 1968-1993. Etter den tid er området i stor grad tilbakeført til naturen. Et stykke oppe i bakken finner vi en rekke med informasjonstavler som beretter om gruvedriften.
På grusveien går vi med jevne mellomrom på noen svære steinheller. De er blankpusset og har fått tekster inngravert. Tekstene beretter om historien til Dovrefjell gjennom de siste 10 000 år. Etter hvert som vi kommer nær toppen nærmer vi oss vår tid i historieberetningen.
Framme på toppen
Så er vi der denne artikkelen startet, på «viewpoint SNØHETTA». Jeg kan ikke la være å ergre meg over tittelen. I et forsøk på å være kreativ, eller markedsføre et arkitektfirma, så har de funnet på å bruke en engelsk betegnelse på Dovre, det norske grunnfjellet. Dertil skriver de første ordet med liten forbokstav, og navnet på firmaet (eller fjellet) med CAPS LOCK. Noen burde ha stoppet dette tullet.
Ellers er det jo et glimrende initiativ og strålende gjennomført. Takk for det.
Som nevnt hadde Forsvaret et skytefelt på andre siden av Tverrfjellet, blant annet på den vide sletta vi ser foran oss. De tok til med å bruke feltet allerede i 1923, først for kavaleriskyting på et mindre område, og deretter i et stort område på 165 km2. Da Forsvaret avviklet virksomheten lå det igjen store mengder metaller etter feltskyting fra infanteri, artilleri og kavaleri, samt flybomber, raketter og maskinkanon-ammunisjon. Siste bombe ble sluppet av en F-16 i 2008. I de påfølgende 12 år gjennomførte Forsvaret den største natur-restaureringen noensinne i Norge. I 2018 ble skytefeltet del av Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark.
Nå kan både moskus, villrein og mennesker vandre fritt her.
Finn fram til viewpoint SNØHETTA
Kartet viser hvor vi finner utsiktspunktet og parkeringen på østsiden. Zoom ut og inn for å finne nærmere ut hvor du er og hvor du skal. Parkeringsplassen er gratis og den ligger 1,5 km kjøring på grusvei opp fra Hjerkinn på E6 og Fv29. Avkjøringen har skilting.
Merk at parkeringsplass og utsiktspunkt kun er sommeråpent, av hensyn til moskus og villrein. Området er viktige vinterbeiter for begge arter. Det er videre ikke tillatt å overnatte på P-plassen. Hjerkinn er en stoppested på Dovrebanen og det går busser på E6, så mulighetene for å ta seg hit er gode.
Grusveien fra parkeringsplassen inn til utsiktspunktet er som nevnt 1,5 km i slak oppoverbakke fra 1100 til 1220 meter over havet. Beregn 30 minutter gangtid en vei, kanskje litt mer om du vil studere all informasjonen underveis.
Les mer
Nærmere E6 ligger det et Besøkssenter villrein. Der kan man bli kjent med villreinen i en sommeråpen utstilling. Les hva Norsk villreinsenter skriver om utsiktspunktet på fjellet og hva Forsvaret gjorde med naturrestaureringen.
Dovre nasjonalparkstyre har nyttig informasjon for de som vil enda lengre inn i fjellheimen, ikke bare 1,5 km til utsiktspunktet.
Sandalsand har flere artikler fra: