Vi er midt i den norske nasjonalsjelen. Få andre kulturer målbærer det norske som nettopp Setesdal, og her på museet får vi stifte bekjentskap med noe av årsaken.
Opplevelser
Setesdalen strekker seg doven, tidvis smal, men gjennomgående bred hele 150 kilometer i sør-nord retning, midt mellom svære heieområder. Dalen er viden kjent for sine folkedrakter, sølvsmedarbeid og folkemusikk.
Det er viktig for setesdølen å holde tradisjonene vedlike og ta vare på historien også inn i vår tid. Fra Setesdalswiki sakser vi følgende utsagn som viser at tanken om bevaring er gammel:
Me vil reisa vaart eige museum. For aa berga det som att er. Av gamall heimill – baade i stort og smaat. Me vil reisa vaart eige museum. For betre aa kunne granska liv og lagnad, skikk og sed tru og tenkjemaate hjå fedrane, og sjaa samanhøve millom gamal og ny tid. (Knut Hoslemo i 1924)
Setesdalsmuseet har samlinger av ulike slag flere steder i dalen. Vi skal etterpå besøke de gamle gårdstunene på Tveiten og Rygnestad, men vi starter her på Rysstad hvor også museumsadministrasjonen holder til.
I museets første etasje (byggets andre) møter vi Setesdølens liv og levnet, i plakatinformasjon, gjenstander, video og utstillingsdukker. En egen seksjon er viet kraftutbyggingen som har gitt den moderne setesdøl så store inntekter at samfunnet formelig renner over av offentlig rikdom. Utstillingen gjengir imidlertid på en god måte det harde livet som fortidens innbyggere levde.
Neste og siste etasje er nesten i sin helhet viet folkedrakter, det vi gjerne kaller bunader. Her får vi se reimete spebarn og en lang rekke voksendrakter med smykker og bånd. Variasjonen synes stor i draktbruken. Her får vi i tablåer presentert ulike tema, med drakter til hverdags og til fest. Vi taler ikke om én Setesdalsbunad, for variasjonen var rett stor nordover dalføret. Lengst i nord var de temmelig influert av Telemark, mens de i sør hentet inspirasjon fra kysten.
Museet tilbyr også et lite bibliotek med sittegrupper og enkel servering. Den som er på biltur gjennom Setesdal vil ha stor glede av å sette av en halvtime eller to her i museet.
Finn fram
Vi er i Aust-Agder og Rysstad er et lite senter omlag midtveis i Setesdal. Det er noen få kilometer sør for der sommerveien Rv45 til Sirdal i Vest-Agder kommer ned. Det var den veien vi kom fra. Ikke veldig langt oppe i dalen går samme riksvei over til Dalen i Telemark. Dit skulle vi, men vi avla altså noen severdigheter i Setesdal en visitt på vår ferd. (Les artiklene om Sirdal, Dalen og bilturen.)
Kartet under viser plasseringen av og ruten mellom de tre avdelingene av Setesdalsmuseet som er presentert her på Sandalsand: Fra sør til nord på kartet gjelder det Setesdalsmuseets hovedbygg på Rysstad, Tveitetunet og Rygnestadtunet. Alle stedene er godt skiltet fra hovedveien og har greie parkeringsforhold.
Les mer
Du kan lese deg opp på Setesdal.com og Wikipedia hva gjelder generell informasjon. Setesdalsmuseet har egen informativ nettside. Finn flere artikler fra Agder på Sandalsand, og andre museer.