Nore stavkirke

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 11.02.2023Buskerud, Religion |

Anslått lesetid:

Nore stavkirke er som alle landets stavkirker et gammelt hus. Den står om enn tårnene faller. Akkurat denne kirken har en kraftig 900-årig søyle i midten, men hele kirken stod en gang sterkt til forfalls.

Bygningshistorikken

På vestsiden av Numedalslågen, på stedet Norefjord (eller bare Nore) reiste de en enkel stavkirke på en høyde få meter over elva. Det var med bruk av trevirke som i moderne tid er datert til 1167. Derfor er det dette årstall man bruker for å tidfeste kirken, selv om faktisk bygging sannsynligvis fant sted noen år seinere. Nore er en av to stavkirker som har bevart sin midtmastkonstruksjon – den går helt opp i mønet. Midt i skipet står nemlig en kraftig søyle med terningkapitel.

Det var opprinnelig en liten langkirke, men den ble allerede seinere i middelalderen (1400-tallet) bygget om til korskirke. Det samme ble mange andre stavkirker, men først etter middelalderen. Konstruksjonen er bygget rundt seksten staver i midtskipet og fløyene. I den tidligste perioden hadde kirken dessuten en svalgang rundt. Tegningen under er et nyere forsøk på å rekonstruere på papir hvordan kirken kan ha sett ut.

Nore stavkirke (tegning av Håkon Christie)
Rekonstruksjon av Nore stavkirke. Tegning: Håkon Christie. Hentet fra Kunsthistorie.com. Antatt fri lisens

Senere gikk kirken gjennom flere ombygginger. Koret ble utvidet i 1683, mens fløyene ble bygget om i 1709 og 1714. Våpenhuset er fra 1723, mens den åttekantede takrytteren stammer fra 1730. Senere i det århundret bygget menigheten et sakristi og la på stående bordkledning.

Kirken var på slutten av 1800-tallet i elendig forfatning. Da de bygget to nye kirker i soknet, var det sterke ønsker om å rive stavkirken. Professor Lorentz Dietrichson som saumfor norske stavkirker på den tiden, fikk overta den i 1888. Han donerte den deretter til Fortidsminneforeningen. De har motvirket ytterligere forfall av Nore stavkirke og oppgradert den slik at den kan holdes ved like, men fremdeles er kirken uten elektrisk lys og oppvarming.

Interiør og annet

Som for mange andre stavkirker er det i særdeleshet vestportalen, hovedinngangen, som vi kan glede oss over. Her finner vi rike utskjæringer med bladranker og dyrefigurer – drager og løver. Men da må vi inn i kirken, for utenfor er der løver fra 1700-tallet.

De som kommer inn i kirken vil finne at knapt en flate er uten malte dekorasjoner. Det var kunstnere som i to omganger, 1650 og 1730, fikk svinge penslene sine her inne. Stilarten er renessanse og rokokko. Benkerader og altertavle er også fra 1700-tallet. Derimot er det ikke bevart mye av inventaret, for så vidt i likhet med mange andre stavkirker. Vi finner et krusifiks, døpefonten og litt dekor.

Kirkens eier, Fortidsminneforeningen, innbyr til en 3D-visning innvendig i Nore stavkirke. Klikk inn på lenken og nyt en strålende opplevelse, fra der du er.

Opplevelsen av Nore stavkirke

Det er ikke alltid det høver seg slik at man kommer til en kirke i åpningstiden. Slik var også dette besøket. Ikke desto mindre er det et herlig sted å oppsøke, og vandre rundt. Den tjærebredde tusenårige kirken ligger flott til, like nord for den gamle prestegården og med Numedalslågen like bortenfor.

Gravmonumenter opptil flere århundrer gamle preger kirkegården, og det er fritt fram å kikke seg litt rundt. Etter hva vi leser skal der være to runeinnskrifter på veggene innvendig. Den ene lyder «Unn du meg alt godt». Det tar vi selvsagt til oss rent personlig, men unner det selvsagt til kirken. Måtte den stå i enda tusen år.

Finn fram (kart)

Vi finner Nore stavkirke ved Fv116 like sør for Norefjord. Hovedveien opp etter Numedal heter Fv40 og går på andre siden av Numedalslågen. Man krysser elva på broen over til Norefjord. Der ligger for øvrig Nore kirke, en hvitmalt kirke fra 1880.

Nore stavkirke er en av fire stavkirker i «middelalderdalen» Numedal. Bare 27 km lengre sør i dalen finner vi Rollag stavkirke, og enda lengre sør ligger Flesberg. 10 km oppover dalen kommer vi til Uvdal stavkirke. Sistnevnte former sammen med Nore kommunenavnet Nore og Uvdal. Sandalsands anbefaling er å la kjøreturen opp eller ned Numedal bli en opplevelsesferd tilbake i tid. Dalen rommer også flere sekulære bygninger fra middelalderen.

LES MER:

Les mer

Interesserte kan ta kontakt med fellesrådet. De forteller at det holdes gudstjenester om sommeren. Kirkens eier siden 1890 er imidlertid Fortidsminneforeningen. Foreningen holder kirken åpen som museumskirke 10-18 alle ukedager i perioden 14.6-14.8.

Den som vil lese seg mer opp på Nore stavkirke, bør sjekke disse lenkene: Stave Church, Kirkesøk, Kulturminnesøk, Norges kirker, Stavkirke.info, Wikipedia og Kunsthistorie

Sandalsand har flere artikler å by på: