Slik kaller den seg, Brønnøysund, og har til og med et svært skilt som viser at den er det. Inngangsporten til Nord-Norge kalles den også. Vi skal labbe litt rundt i sentrum og se hva Brønnøysund har å by på.
Bakgrunn
Jeg var passasjer på Hurtigrutens sørgående seilas, den som legger til kai i Brønnøysund mellom 1545-1700. Fem kvarter gir en fin anledning til å få sett seg rundt i sentrumsgatene.
Byen strekker seg langt av sted på en ganske smal og lav halvøy godt beskyttet fra storhavet av en rekke øyer, holmer og skjær. Ved siden av å være et handels- og kommunikasjonsknutepunkt, for bil, sjøfart og med flyplass, jobber mange innen kommunen, her som ellers, og ikke minst i det statlige etaten Brønnøysundregistrene.
Omgivelsene er vakre, og den som kommer seilende langs kysten med hurtigruten eller annen farkost kan ikke unngå på bli stående langs skipsrekka og beundre utsikten. Den største severdigheten er uten tvil Torghatten. Fjellformasjonen med hull gjennom toppen er forbundet med Brønnøysund over broer og fyllinger. Den er helt greit tilgjengelig for bilturister, og Brønnøysund ligger da også langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten og Kystriksvegen. Videre turistinformasjon finner du for eksempel på VisitNorway og den private Brønnøy Guiden.
LES MER:
En liten byvandring
Sentrum da? Jo, her ligger det to parallellgater ved navn Storgata og Havnegata, omkranset av butikker, kontorer og boliger. Midt mellom dem finner vi et ganske så stort Amfi handlesenter. Vi valgte å følge Havnegata langs kaiene sørvestover. Her er det riktig så trivelig og en vakker sommerdag et aktivt liv, ikke minst med småbåter. Snart kommer vi til en svær stein med et skilt som viser vei til Nordkapp og Lindesnes. 480 km begge veier. Nå kan det vel være et definisjonsspørsmål om hvor midten av Norge er, og flere andre gjør krav på tittelen.
Vi fortsetter like godt sørover og stopper ikke før vi kommer til kirken. Det er en korskirke av stein, bygget i 1870, men med noe gjenbrukt stein fra en middelalderkirke.
LES MER: Brønnøy kirke har spor fra middelalderen
Her gjør vi vendereis, og følger da Storgata tilbake til utgangspunktet. Vi passerer en bro ved utløpet av et vann, Brønnøyosen. Det er ikke til å legge skjul på at Havnegata er langt kjekkere å gå langs enn Storgata. Vi gjør derfor kort prosess og følger heller innsiden av Amfisenteret så langt det går. I andre enden er et åpnere, og triveligere del av sentrum, under telemasten.
Dessverre overså jeg helt den helt eiendommelige steinskulpturen Steinar Breiflabb (kunstner er Erik Dietman) midt i Brønnøysundet. Bortsett fra det, finner jeg i grunnen ikke noe spesielt å oppsøke i sentrum utover det du nå har lest, men byen ga et godt inntrykk likevel. Det hjelper også med fint, vakkert og varmende sommervær.
Praktisk (kart)
Her ser du hvor Brønnøysund ligger på kartet. Zoom inn og ut som du ønsker eller åpne det i ny fane. Kartet har inntegnet sånn omtrentlig vår vandringsrute på litt over 2 km, eller 30 minutter som Google anslår den til å være.
Les mer
Mitt besøk fant sted under et stopp på en reise med hurtigruten sørover kysten, som igjen var del av en større sommerferie i flere deler av landsdelen. Forrige havn på denne seilasen sørover var Sandnessjøen, og neste havn var Rørvik. Sjekk ut lenken til Brønnøy kommune og finn mer av interesse, inklusive flere bilder fra kommunen enn de du ser fra sentrum her.