Christian Skredsvigs kunstnerhjem på Hagan byr oss inn i både hjem, galleri og museumsbutikk. Beliggenheten høyt oppe i lia er så strålende at det er lett å skjønne at kunstmaleren fant inspirasjon her.
Litt om kunstnerhjemmet
Christian Skredsvig (1854-1924) var maleren som slo gjennom på den største utstillingen i Paris før han også vant heder og ære hjemme i Norge. Førti år gammel kjøpte han småbruket Hagan i Eggedal, og bodde der i det store og hele fram til sin død. Han utvidet huset, og låven på bruket gjorde han om til atelier. Låven er de siste årene bygget om, eller snarere bygget opp på nytt i form av et galleri, mens huset er omgjort til et museum. I sistnevnte er lite endret siden Skredsvig bodde her med sin familie. Det er hans etterkommere som fremdeles eier Hagan.
Skredsvig er en av de fremste i fra det man gjerne kaller gullalderen i norsk malerkunst. Han er behørig representert på Nasjonalmuseet, og reproduksjoner eller kopier av hans mest kjente verk henger i de tusen hjem rundt om i landet.
Det nye galleriet har utstillinger i både første og andre etasje. Førsteetasjen har skiftende gjestekunstnere, mens andreetasjen har skiftende utstillinger knyttet til Skredsvig selv. Hagan har i flere år arrangert sommerkurs i klassisk landskapsmaleri.
I et gammelt stabbur (1668) inne på tunet finner vi en museumsbutikk som selger reproduksjoner av Skredsvigs malerier og andre produkter med hans motiver. I galleriet finner vi den trivelige og franskinspirerte Café 1889, hvor man kan få seg en kopp kaffe og litt å bite i.
Opplevelser på Hagan
For Sandalsand var det en henrivende opplevelse å komme hit. En ting er selve plassen, med fantastisk utsikt over dalen. En annen er gleden over all den fine kunsten i galleriet. En tredje, og det var vel kanskje det mest interessante, var den meget gode omvisningen i selve huset. Vi kan da legge til at ca. 150 originalarbeider av Skredsvig og hans venner henger på veggene, både i form av malerier og tegninger.
Jeg må bare få anbefale på det sterkeste å legge turen innom Christian Skredsvigs kunstnerhjem på Hagan. Her følger noen bilder fra besøket. Er du nysgjerrig på kunstneren, vil du finne en omfattende leseliste nederst i artikkelen, inklusive en lenke til Nasjonalmuseets omfattende digitaliserte versjoner av sin samling.
Kunstnerdalen
Kunstnerdalen er et reiselivskonsept for markedsføring av en del av Buskerud. Wikipedia skriver at Kunstnerdalen snevert sett er et område i Sigdal og Eggedal, men markedsføringen med blant annet en egen nettside inkluderer også Modum med Blaafarveværket. Begrepet er selvsagt helt utmerket, og har faktisk også en viss sannhetsgehalt.
Her i området kom flere kjente norske størrelser innen malerkunsten og fant motiver, slik som Christian Krohg, Adolph Tidemand og Hans Gude. Theodor Kittelsen fikk inspirasjon til mange av sine illustrasjoner til norske folkeeventyr. Edvard Munch malte i Modum. Dessuten finner vi den dag i dag to kunstnerhjem som lar seg oppsøke som museer, nemlig Lauvlia (hvor Kittelsen bodde en ti års tid) og altså Christian Skredsvigs kunstnerhjem på Hagan. Ved Noresund finner vi dessuten eventyrslottet Villa Fridheim som benyttes som museum for eventyrsamlerne Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe.
Kunstnerdalen i Buskerud konkurrerer i navnevalget med Kunstnerdalen i Asker.
Finn fram (kart)
Kartet viser hvor vi finner Christian Skredsvigs kunstnerhjem på Hagan. Det er skilt som viser vei opp fra Eggedal, men ellers er det kanskje enklest å plotte inn for eksempel 60.256834,9.358993 på GPS-en. Man finner godt med parkering nedenfor tunet.
Les mer
Det er Buskerudmuseet som driver Hagan, og de kan opplyse om åpningstider med mer. Kort sagt er museet åpent i skolenes sommerferie, daglig. Museet er også på Facebook. Store norske leksikon har en god introduksjon til maleren Christian Skredsvig. Det har også Norsk kunstnerleksikon. Omtaler finner vi dessuten på Wikipedia, VisitNorway, og Visit Norefjell. Les også hva Sigdal kommune skriver om kunst- og kulturopplevelser i kommunen.
Nasjonalmuseet har 51 verk av Christian Skredsvig, så følg lenken og se dem alle på skjermen din.
Sandalsand har en lang rekke artikler fra norske museer og gårdstun, og om kunst. Vi er altså i Sigdal kommune og fylket heter Buskerud.