Kon-Tiki museet

Sist endret 04.05.2023 | Publisert 21.07.2016Museer, Oslo |

Anslått lesetid:

Kon-Tiki museet er tilegnet en mann, hans bravader og resultatene av det. Thor Heyerdahl inngår i en stolt rekke av norske ekspedisjonsledere som førte sine fartøy og sine menn inn i ukjente farvann, og kom helskinnet ut av det.

 

Bakgrunn

Den norske arkeologen Thor Heyerdahl (1914-2002) nådde stor internasjonal berømmelse og til dels akademisk anerkjennelse da han og fem besetningsmedlemmer i 1947 lot seg transportere på balsaflåten Kon-Tiki fra Sør-Amerika til Polynesia, en ferd på 8000 km og 101 dager. Flåten ble deretter fraktet til Oslo og allerede i 1950 åpnet museet på Bygdøy i Oslo. Året etter ble dokumentarfilmen tildelt Oscar.

Den andre store ekspedisjonen museet kan framvise originalfarkosten fra, er Ra II fra 1970. Ra I forliste i 1969 i et forsøk på å krysse Atlanterhavet fra Marokko. Ra II led altså en blidere skjebne og lyktes i sitt forsett. Begge båtene var av siv, av den typen de gamle egypterne bygget båter av.

Heyerdahls tredje ferd var med sivbåten Tigris. Den seilte ut fra innerst i Gulfen (Persiabukta) og hadde som mål å seile til Egypt. Grunnet krigshandlinger i Eritrea ble seilasen forpurret og Heyerdahl valgte å sette fyr på den i protest.

Alle ferdene var forsøk på å vise at verdenshavene i vår forhistorie ikke ble oppfattet som hindringer i sin samtid, men som muligheter til kontakt og migrasjon. Med det lyktes han. Det var praktisk mulig å befolke Stillehavsøyene fra Sør-Amerika, det var mulig å seile til Amerika fra Afrika et par tusen år før vi Europeere gjorde det, og det var mulig å ha sjøveis kontakt mellom de gamle kulturer i Midtøsten. Men om de faktisk gjorde det er en annen sak, og det er nok mest her at Heyerdahl møtte faglig motstand allerede i sin samtid.

 

I museet

Museet framviser foruten de nevnte farkoster, ytterligere gjenstander, dokumenter og beretninger fra disse ferdene. Museet viser også enda mer fra Heyerdahls ekspedisjoner, blant annet til Påskeøya og Galapagos. Vi får oppleve Heyerdahl i sitt arbeidsværelse i en figur som vil høste anerkjennelse hos Madame Tussaud. Som en av få samlinger i Norge er museets Heyerdahl-arkiv blitt innskrevet på UNESCO sin verdensarvliste over verneverdige dokumenter.

 

Oslo - Bygdøy - Kon-Tiki museet

Balsaflåten fra 1947 og omfattende illustrasjoner på veggene.

 

Opplevelser

Dette er i utgangspunktet et veldig spesialisert museum med to farkoster som kjernen i utstillingene. Det samme kan man si om polarskutene Fram og Gjøa i nabobygningene. Det skal nok litt til å holde på besøkende i årtier etter årtier, fjernere og fjernere fra den tidsalder museene har som formål å framvise gjenstander og beretninger fra, og forske på.

Slik sett har de en utfordring sammenlignet med det tredje museet her på Bygdøynes, nemlig Norsk maritimt museum. Det museet formidler ikke bare historiske beretninger, men er i høyeste grad også en institusjon for et felt som er svært levende selv i dag. Det er i grunnen også den norske polarinnsatsen, og Frammuseet har gjort en del for å holde seg tidsaktuelt i sitt fokus. Kon-Tiki museet er derimot låst til én mann, hans teorier og hans innsatser. Det burde nok over tid gi dårligere odds, etter hvert som inntrykket av Heyerdahl som nasjonalt, og internasjonalt, forsker-/eventyreridol fortaper seg.

Det er ingen tvil om at museet klarer å levere en spennende, talende og viktig beretning om Heyerdahls bedrifter. Når dokumentarfilmen en gang fikk Oscar, og en nyinnspilt spenningsfilm også fikk stor oppmerksomhet, så hjelper det definitivt på å holde mystikken og spenningen vedlike.

Det er noen år siden jeg var her sist, men jeg satt igjen med en sterk følelse av «been there, done that» denne gang. Forrige gang var jeg på Frammuseet også, men der fikk jeg ikke samme opplevelse denne gangen. Kanskje burde det sterkere fornyelse til på Kon-Tiki museet også?

 

Oslo - Bygdøy - Kon-Tiki museet

Ra II

 

Finn fram

Det er lett å ta seg ut til Bygdøy med kollektivtrafikk. Ta båt fra Rådhusbrygga i Oslo sentrum til Dronningen på Bygdøy eller buss nr. 30. Parkeringsplasser finner vi, men bare i begrenset omfang.

Kartet under viser gang/sykkelrute mellom museene på Bygdøy.

 

 

Les mer

Museet har selvsagt sin egen nettside, utførlig med presentasjoner av samlingene og praktisk informasjon. Leksikalske artikler med korte omtaler av museet finner vi på Wikipedia og Store norske leksikon. Les også Wikipedia-artikkelen om Heyerdahl.

Kon-Tiki museet er nærmeste nabo til Frammuseet og Norsk maritimt museum. Litt lenger inne på Bygdøy finner vi flere museer – Vikingskipshuset, Norsk folkemuseum og Holocaustsenteret. Andre severdigheter på Bygdøy omfatter foruten villabebyggelsen, Huk badestrand, Oscarshall og Bygdø kongsgård.

Bla gjennom alle artiklene om OsloSandalsand.

Til slutt kan du klikke og bla deg gjennom denne lille bildesamlingen.