Dette er noe annet enn et vanlig museum, det er et opplevelsessenter av de sjeldne. Vi snakker om et blikk inn i Harald Hårfagres kongsgård, en av middelalderens flotteste steinkirker, og en levendegjort vikinggard i naturskjønne omgivelser.
Opplevelser
De har fått det bra til her på Avaldsnes, nord på Karmøy. De naturgitte forutsetninger med skipsleia gjennom Karmsundet ga grobunn for etablering av kongssete gjennom de første skjøre årene etter samlingen av Norge til ett rike. Således blir vi fortalt når vi stiger ned trappa (eller tar heisen) til det litt eiendommelige Nordvegen historiesenter.
Før det har vi parkert ved siden av Olavskirken (Avaldsnes kirke). Kong Håkon Håkonsson initierte byggingen i 1250, men den stod ikke ferdig før i 1320. Det er en flott steinkirke, en av ti gjenværende i Rogaland. Ettersom den allerede er omtalt i lenkete artikler lar jeg den ligge her.
Vi skal altså ned under jorda, til Kong Harald og Dronning Gyda.
Museet
Lenger inne i lokalene anvendes både film, lyd, lys, figurer og gjenstander for å bringe oss tilbake i tid, til Norges første år. Spennende og godt laget.
Vi skal opp. Lenger ute mot Karmsundet ligger en liten øy, forbundet med gangbro til fastlandet. Det er en liten 10-minutters spasertur ut til Bukkøy på god grusvei.
Vikinggården på Bukkøy
Jeg har stor sans for levendegjorte museer, altså ikke egentlig et museum, men heller opplevelsessenter. På Bukkøy, når vi har labbet gjennom et skogholt, finner vi nemlig helt nyoppførte bygninger. De er riktignok i gammel stil: langhus, naust og seks mindre hus. De siste synes å være ganske så primitive, men alle gir et fint innblikk i datidens byggeteknikker.
Det er altså en vikinggård her, og den er bygget opp etter alle kunstens regler – i denne sammenheng betyr det arkeologiske funn. Sommerstid gjør bruken av fastboende verter i tidstypiske drakter til at i-en får en prikk over seg. Virkelig artig. Hyggelige var de også.
Eia var jeg barneskoleelev her i distriktet!
Vikinggården er et eksempel på det som kalles arkeologiske friluftsmuseer – steder der arkeologien blir levendegjort. I Rogaland har vi to til av dem. Den ene er Fortidslandsbyen Landa i Forsand og den andre er Jernaldergarden på Ullandhaug i Stavanger. Mens vi på Bukkøy tas med 1000 år tilbake i tid, får vi på Ullandhaug oppleve hvordan de levde for 1500 år siden, og på Landa tas vi hele 3000 år tilbake i tid.
Finn fram
På Karmøy lengst vest på Haugalandet finner vi tettstedet Avaldsnes. Enten du kjører nord-sørveien E134, eller kommer i undersjøisk tunnel på Rv47, så er det godt skiltet hit. En parkeringsplass finnes mellom kirken og historiesenteret, mens en annen ligger nedenfor kirken.
Les mer
Av flere turist- og kulturnettsider med kort informasjon, finner du mest informasjon på Avaldsnes.info.
Der er selvsagt mer å oppleve i området. Ikke langt unna ligger eksempelvis Vigsnes gruver. Vi kom hit på biltur og besøkte flere andre steder denne dagen. Les om turen.
Bildene under kan forstørres og blas gjennom.