Rollag stavkirke gir oss en kunst- og kirkehistorisk reise gjennom århundrer. Dypt inne har den bevarte deler av stavkirkekonstruksjonen. Utvendig og innvendig er kirken svært vakker.
Bygningshistorikken
Man fastsetter gjerne byggeåret til 1250, men antar det var i tiårene etter dette at kirken fikk sin opprinnelige form. Da var det som en liten langkirke på ca. 8×5 meter uten sitteplasser eller vinduer, slik skikken var. Koret kan ha hatt en halvbuet ende og man regner også med at der var en svalgang rundt på utsiden.
Fra siste halvdel av 1600-tallet og i de neste to århundrene forvandlet kirkens ytre og indre seg til det vi i dag møter. Menigheten og driftige prester forlenget skipet, og det kom til sideskip, våpenhus og sakristi. Taket ble også hevet og på toppen kom det nytt tårn og spir. Kirken fikk en korsform. Den eldste stavbygde kirken består i form av nord- og sørveggene, med staver i hvert hjørne og sviller under.
Inne i kirken
På slutten av 1600-tallet var det barokken som ble en populær kunstform i norske kirker. Innvendig finner vi også i dag et riktig dekorert kor, med bladverk og kaskader av eksotiske frukter i okergult, rødt og blått. Resten av kirkerommet var opprinnelig utstyrt på samme måte, men fikk på 1700-tallet en overmaling med blåfarge. Samme overmaling var også lagt på veggene i koret, men der valgte man under en restaurering i 1933 å hente fram igjen den underliggende dekoren.
Andre endringer som kom til var benkerader, forsynt med navneskilt etter gårdsnavnene i bygda, og galleri på tre sider. Over det hele har himlingen et skymaleri fra 1760-årene.
Døpefonten skal være fra middelalderen, om enn med seinere overmaling. Den samme overmaling fikk krusifikset fra 1400-tallet. Fra samme århundre stammer Maria og Jesus-relieffet som er satt inn i altertavlen fra 1670-tallet.
Opplevelsen av Rollag stavkirke
Rollag stavkirke går for å være en av de rikest dekorerte stavkirkene, og representerer en kunsthistorisk reise opp gjennom århundrene. Utvendig er den tjæret med en viss rødlig teint da det under tjæren ligger et lag med gammel rødmaling. Selv om mye av den originale kirken er skjult av utvidelser gjennom århundrene, er det en svært vakker kirke vi kan besøke. Når de siste utvidelsene fant sted på 1760-tallet, så begynner faktisk det også å bli noen hundreår siden.
Kirken ligger på en høyde over Numedalslågen. Den er omkranset av en kirkegård som har enkelte svært gamle monumenter. Langs veien står det svære steinheller. Noen av dem har innfelt jernringer til å tjore fast hester i, den gang menigheten kom til kirke med slikt framkomstmiddel. I dag parkerer sikkert mange langs veien, eller på de to små parkeringsplassene i hver ende, for kirken er i aktiv bruk som menighetskirke, med høymesser annenhver søndag.
Finn fram (kart)
Vi finner Rollag stavkirke like ved Fv107 i Numedal. Hovedveien (Fv40) går på andre siden av Numedalslågen, så man må krysse over elva ved kommunesenteret i Rollag noen kilometer lengre sør, eller over neste bro litt mot nord for kirken.
Rollag stavkirke er en av fire stavkirker i «middelalderdalen» Numedal. Bare 23 km lengre sør i dalen finner vi Flesberg stavkirke, og lengre opp følger først Nore stavkirke (27 km) og til slutt Uvdal stavkirke (47 km). Sandalsands varme anbefaling er å la kjøreturen opp eller ned Numedal bli en opplevelsesferd tilbake i tid. Dalen rommer også flere sekulære bygninger fra middelalderen. Et par steinkast fra stavkirken finner vi dessuten Rollag bygdetun som er høyst severdig.
LES MER:
Les mer
Interesserte kan ta kontakt med fellesrådet. De vil fortelle at Rollag stavkirke er åpen for besøkende 15.6-15.8, alle dager i uken fra 11-17. Sandalsands besøk var utenfor den perioden, men jeg var heldig å få titte inn i kirken like etter at en gruppe hadde vært på besøk.
Den som vil lese seg mer opp på Rollag stavkirke, bør sjekke disse lenkene: Stave Church, Kirkesøk, Kulturminnesøk, Norges kirker, Stavkirke.info, Wikipedia og Kunsthistorie.
Sandalsand har flere artikler å by på:
- Hovedoppslaget om Religion har omtaler av de fleste norske stavkirkene og mange steinkirker fra middelalderen
- En introduksjon ligger i artikkelen om Stavkirkene i Norge
- Slå opp andre artikler fra Rollag kommune og Buskerud fylke