Rundt omkring i Vadsø by

Sist endret 24.11.2023 | Publisert 02.12.2018Finnmark, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Bli med rundt omkring i Vadsø by. Kommunen tar et godt jafs av Varangerhalvøya i Øst-Finnmark. Fem av seks innbyggere bor imidlertid i byen Vadsø, og det er dit vi skal. En ting er å bo der, en annen er hva vi besøkende kan finne av opplevelser. 

 

Bakgrunn

Byen omtales i skriftlige kilder å ha vært et svensk fiskevær på 1500-tallet. Svenskene ble kastet ut, men fiskeværet varte ved å utvikle seg. Selv om det var Vardø som var det offisielle Norges utpost mot nord og øst, arbeidet Vadsø for å øke sin status. Vadsø fikk sine kjøpstad-rettigheter i 1833, uvanlig tidlig i Norge. Det er da naturlig å spørre hvorfor, og dessuten hvordan byen har utviklet seg siden det. 

Som navnet Vadsø viser til var nemlig stedet utviklet på øya utenfor fastlandet. Med årene ble både kirke og storparten av bebyggelsen flyttet inn på fastlandet. 

I 1835 var der ikke mer enn 234 sjeler i Vadsø, og ti år etter 150 flere. Det synes likevel å være på tale å gripe mulighetene da man den gang var på glid mot å avvikle den gamle ordningen med kjøpstad-rettigheter. I Finnmark handlet det om Vadsø skulle få rettigheter som hittil var forbeholdt Vardø. Uansett, Vadsø fikk sin status og fortsatte å vokse utover i århundret.

Mye av veksten skjedde gjennom innvandring fra Finland eller finskspråklige deler av Nord-Sverige. Kvenene, som de ble kalt her, bosatte seg på fastlandssiden av Vadsø, i det som ble benevnt kvenhovedstaden. I 1845 var andelen kvener av Vadsøs befolkning 17 %, mens den i 1885 var økt til 58 %. Deretter flater tilflyttingen ut, nordmenns tilflytting øker, og gjennom ekteskap og fornorskingsprosesser i samfunnet, velger mange å definere seg som nordmenn. Ved inngangen til 1900-tallet var der 3268 innbyggere i kommunen.

I 2018 er der 5897 ifølge SSB. Byen har i nyere tid etablert seg som sentral i Finnmark, med mange offentlige arbeidsplasser knyttet til statsforvalter og fylkeskommune. Begge deler synes å være preget av en usikker framtid.

 

Orientering

Hurtigruta anløper Vadsø daglig på sin nordgående rute. Flyplassen utenfor sentrum betjenes av Widerøe sine småfly. Tettstedets under 5000 innbyggere samler seg i sine boliger i sånn om lag fire parallelle gater opp etter skråningen på fastlandssiden. Noen bor også på Vadsøya utenfor sentrum.

E75 går tvers gjennom sentrum. Den lar seg ikke hindre av mye tverrgående trafikk. I grunnen tar det svært få sekunder å kjøre gjennom Vadsø, om man ikke absolutt vil stanse. Jeg var selv på gjennomreise, fram og tilbake, og hadde en sterk interesse av å oppsøke Vadsø som sted. Jeg ble noe skuffet. Antatt informative nettsider var skuffende tynne om hva byen hadde å tilby av opplevelser.

 

Opplevelser

70 % av byens bebyggelse gikk tapt under andre verdenskrig. Ikke desto mindre framstår byen som ganske attraktiv og med en viss småbysjarm, blant annet boliggatene oppover i skråningen mot vest og for så vidt også båthavna.

Av museer er der tre gårdstun som innbyr til en stopp, men dessverre er de bare åpne i sommersesongen og knapt nok det. Les Sandalsands artikkel om dem. Den starter slik: «I Vadsø finner vi tre gamle bygårder som minner om en forgangen tid. Det er rent ut sagt imponerende at de har overlevd. To er fra midten av 1800-tallet – en norsk kjøpmannsgård og et kvensk gårdsanlegg. Den tredje er en hundreårig sveitservilla med gårdsanlegg i fjæresteinene.»

Biblioteket ser bra ut der det ligger på landfyllingen mellom fastlandet og øya. Jeg undrer bare på om kommunen vurderte risikoen for stigningen av havnivået den gang de planla og bygde det.

Oppe i skråningen er kirken og skulpturen om kvenenes innvandring interessante fotostopp. Nede i sentrum står en vernet telefonkiosk og foran rådhuset står et reinsdyr i bronse. 

På Vadsøya står fremdeles luftskipsmasta fra 1926. Dit kan man gå på en liten kulturvandring. Masta på 35 meter ble brukt to ganger til å fortøye luftskip i. Den ene var under Roald Amundsens reise over Nordpolen i 1926, og den andre var da luftskipet Italia tok en pause på sin ferd inn i polarisen i 1928.

Men hva ellers? Egentlig ingenting såvidt jeg har klart å bringe på det rene. 

 

Finn fram

Bruk kartet under som du vil, zoom inn og ut. 

 

 

 

Les mer

Litt leksikalsk informasjon finnes på Wikipedia og SNL. Et søk på Vadsø i Nasjonalbiblioteket sin database gir svært mange treff på bøker. Les for eksempel den eldste historien og boken om Byens historie

Andre kilder til å lese seg opp på Vadsø er på nettsidene til Vadsø kommune, Visitvaranger, NordNorge, og Travel-Finnmark. Dessverre har ingen av dem noe særlig å by på hva gjelder opplevelser og aktiviteter i Vadsø by, knapt nok omtaler og anbefalinger til andre severdigheter i Vadsø kommune.

Se alle artikler på Sandalsand fra Vadsø

Her får du mine bilder fra sentrum i Vadsø. Flere bilder fra kommunen finner du i oppslaget med bilder fra Finnmark