Bli med til 7 norske hoteller. Vi fortsetter jakten på spennende overnattingssteder, og fortsetter denne miniserien med sju utmerkede alternativer.
Innledning
Dette er den tredje artikkelen i serien. I den første artikkelen fikk du presentert hva slags type etablissementer vi søker etter. Hotellene er gjerne av tre, mange av dem har lange historiske røtter i arkitektur og innredning – og de ønsker å ta vare på det. Samtidig kan de ha elementer av moderne design. De legger dessuten vekt på sin stolte historie i møtet med sine gjester og de ønsker å gi alle en individuell, unik opplevelse. Kundene forventer høy kvalitet i alt fra sengetøy til kortreist mat. Og de ønsker gjestfrihet.
Utvalget representerer de som Sandalsand har besøkt, og ønsker å trekke fram. Det betyr at det finnes flere gode kandidater rundt om i landet, men de får komme til på senere reiser.
Omtalen av hvert hotell inneholder også lenker til hotellet, til booking av rom og til Sandalsands artikler fra kommunen vi er i. Nummereringen fortsetter fra forrige artikkel, og rekkefølgen i denne artikkelen er ellers etter alfabetet. Merk deg at helt nederst følger et kart som viser plasseringen av alle omtalte overnattingssteder.
This article is also available in English.
18. Klosterhagen, Bergen
Det var litt tilfeldig at jeg tok inn på dette hotellet, men det vil overhodet ikke være tilfeldig om jeg sjekker inn her neste gang jeg er i Bergen.
Opplevelsen var nemlig veldig positiv. Fargevalg og kunstnerisk utsmykning rundt om i hotellrom, korridorer og andre fellesarealer framstår som friske, spennende og livsbejande. Det lille hotellet på den høyden som kalles Klosteret er nemlig et aldri så lite friskt pust inn i det bergenske hotellmarkedet. Ekstrapoeng gis til hotellet for å legge til rette for arbeidstrening og -avklaring for mennesker som er på vei tilbake til arbeidslivet. Enda flere poeng gis for at disse ansatte faktisk lyktes veldig godt under mitt opphold.
Rent utover det er hotellets plassering aldeles glimrende. Vi er nemlig på stedet hvor middelalderens Munkelivskloster holdt til, men hvor det i dag er fullt av alt annet. Fargerike bygg, trange smau og en herlig atmosfære noen få meter utover mot Nordnes fra Torgallmenningen. Her er det kult og veldig greit å komme. Hotellet er vel å merke frittstående fra de store kjedene, og det støtter vi gjerne.
Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Bergen på Sandalsand.
19. Kronen Gaard Hotell, Sandnes
Etter at Kronen Gård for ikke veldig mange år siden begynte å invitere til søndagsmiddager og kursaktivitet, er det blitt bare bedre og bedre – og større og større.
Fremdeles er det ikke så veldig stort med sine 34 rom. Det er nok kurs, konferanser og selskaper som gir mest igjen – og det er i den forbindelse jeg har vært her. Det må jo sies at et visst historisk sus er det over stedet. Hovedhuset i sveitserstil ble bygget i 1898 av trelasthandler Gabriel Block Watne. Fra å bli brukt som sommerbolig og samlingssted for slekt og venner er det gjennom de siste årene blitt relativt kraftig utvidet.
Jeg har vært i villrede om stedet burde inkluderes i denne artikkelserien, men jeg tror ikke du blir skuffet om du tar inn her for en natt – eller bare kommer på dagsbesøk. Årsaken er at det er sjarm her i stuene, og maten er gjennomgående god – til tross for noen begredelige erfaringer fra flere år tilbake. Kronen Gaard er del av De historiske.
Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Sandnes på Sandalsand.
20. Rosendal Turisthotell, Kvinnherad
Det er litt risky å bedømme et sted etter kun en overnatting, men jeg tar sjansen. Dette virker nemlig å være et bankers sted å sove i Rosendal og bedre enn konkurrenten.
Vi kom hit en vårdag på vei inn i Hardangers blomstrende frukthager og fant et spennende lite hotell midt i sentrum. Beliggenheten er strålende, morgenkaffen på terrassen smakte utmerket og til og med strikkeriene innvendig falt i smak. Til alt overmål var det kulturelt tilbud kvelden vi ankom. Den positive opplevelsen ble underbygget av det trivelige rommet, fellesarealet oppe, ja til og med at vi kun fikk adgang til felles bad. Vertskapet var veldig trivelige, frokosten glimrende og i det hele tatt.
Gå til hotellets nettside, og les artikler fra Kvinnherad på Sandalsand.
21. Sanden pensjonat, Lærdal
Med kun åtte gjesterom er dette seriens minste overnattingssted. Dette er et søtt sted, tilsynelatende et beboelseshus hvor vi klatrer oppover i etasjene for å komme til vårt rom.
Ikke alle rom har eget bad, og frokosten serveres i en liten stue nede. Det pussige er at pensjonatet åpnet allerede i 1897. Man skulle ikke tro det var mulig. Vi er midt i det som burde vært et verdensarvsted, Lærdalsøyri, men som til gjengjeld er grundig fredet av norske myndigheter. Sanden er det ene av to steder verdt å overnatte når vi er her i Lærdalsøyri, og jeg kan ikke annet enn å anbefale vårt valg også til andre. Til å være så lite har Sanden faktisk åpen også om vinteren.
Gå til hotellets nettside, og les artikler fra Lærdal på Sandalsand.
22. Sola Strand Hotel
Beliggenheten er den aller beste. Hotellet ligger like bak sanddynene på den vakre Solastranda, lett tilgjengelig fra flyplassen og langs bilveien. Det er beliggenheten og maten som gjør stedet helt unikt i Norge.
Det var i 1914 at det først ble etablert noe her, nemlig et bevertningssted. Dårlige tider var det, men i 1930 ble det åpnet også for overnattinger. Siden har det vært nøysomhet og forsiktig utvikling som har kjennetegnet strandhotellet. Bygningsmassen er svært så variert, ikke alltid like billedskjønn, og definitivt noe som i tiår etter tiår har gjennomgått små og store endringer.
Strandhotellet har mange rom, lever av kurs og konferanser, og med spa som en siste tilvekst – som så mange andre hoteller over det ganske land. I mellomkrigstiden kjøpte eierne opp rester etter gamle skip og brukte materialene i innredningen av restaurantdelene. Det gir en helt spesiell stemning i disse historiske delene av hotellet. Når vi så legger til at jeg aldri har gått skuffet ut etter middager eller lunsjer her, så er det bare å anbefale det samme til andre. Hvordan frokosten og sengene er vet jeg ikke, for jeg har enda aldri overnattet på hundreåringen Sola Strand Hotel. Hotellet er med i De historiske.
Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Sola på Sandalsand.
23. Strand Hotel, Fevik
Vi skal til nok et strandhotell, denne gang i Fevik omtrent midtveis mellom Grimstad og Arendal. Det er et av de få gjenværende funkishotellene i landet.
Hotellet, som er del av kjeden De historiske, skriver om seg selv at «fra Sørlandets flotteste bankettsal kan du nyte utsikten til hav og myke sanddyner, og med en lekker velværeavdeling i tillegg er dette det nærmeste du kommer en «middelhavsferie» i Norge.» Hotellet åpnet i 1937, og er siden blitt både utbygget og oppusset. Axel Lund, mannen bak Sola Strand Hotel, var en periode også involvert i utviklingen av strandhotellet i Fevik.
Utsikten utover mot skjærgården er fabelaktig, den halvstore sandstranda innbyr til aktiviteter sommertid, og hagen opp til hotellet er pent anlagt. Selv har jeg enda ikke fått overnatte her, men har vært her i selskapeligheter. Det ga mersmak. Hotellet er for øvrig også med i De historiske.
Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Grimstad på Sandalsand.
24. Utstein Kloster, Rennesøy
Denne seriens siste overnattingssted er helt spesielt. Her får du nemlig muligheten til å overnatte i landets eneste bevarte middelalderkloster.
Det er imidlertid ikke bare, bare å komme hit og be om rom. Du må nok pent være del av et arrangement. Utleie til møter, selskapeligheter og overnatting forestås av Utstein Kloster Hotell, som selv ligger et par kilometer unna. Det gjør at servering og service er utmerket. Utstein kloster ble bygget opp på slutten av 1200-tallet, mens den beboelsesfløy som også har soverom, ble ført opp på 1700-tallet. De unike omgivelsene er verdt å oppsøke selv uten overnatting selvsagt. Selv har jeg overnattet et par ganger, og besøkt klosteret en rekke ganger.
Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Rennesøy på Sandalsand.
Kart over alle overnattingssteder
Klikk på markørene og beveg deg fritt i kartet. Det kan også åpnes i nytt vindu.
Artiklene i serien
7 norske hoteller med særpreg (DENNE)
Les hovedoppslaget om Reiseliv for enda flere forslag.