9 norske hoteller med særpreg

Sist endret 29.06.2024 | Publisert 13.12.2015Overnatting, Reiseliv, Rogaland, Telemark, Trøndelag, Vestland | , , , , , , , , ,

Anslått lesetid:

Nå skal vi oppsøke 9 norske hoteller med særpreg. Vi finner mange spennende overnattingssteder rundt om i landet. Noen har en atmosfære med historisk særpreg og stor grad av gjestfrihet og imøtekommenhet.

Dette er den første av flere artikler. Her får du først presentert hva slags type etablissementer vi søker etter. Vi starter med ni i denne artikkelen, åtte i den neste og se videre. Utvalget representerer de som Sandalsand har besøkt, og ønsker å trekke fram. Det betyr at det finnes flere gode kandidater rundt om i landet, men de får komme til på senere reiser.

This article is also available in English.

 

Forventningene til et overnattingssted med særpreg

  • Stedet skal være stolt av sin historie, og vise fram minner om den, selv om dagens ytre arkitektur og innvendige miljø inkluderer elementer fra nyere tidsepoker.
  • Det skal også være et hotell, pensjonat eller gjestgiveri som lar gjesten føle seg velkommen, og gir mulighet for avslapning. Gjestfrihet og imøtekommenhet er svært viktig, og selvsagt skal det være rent og pent.
  • Dessuten skal det være et sted å oppleve god mat og drikke – gjerne basert på lokale spesialiteter – i en spennende setting. Et ekstra pluss går til steder hvor de nære omgivelsene også er tiltalende, og hvor andre attraksjoner lett kan oppsøkes.

Noen vil finne på å kalle i alle fall noen av mine utvalgte hoteller for boutiquehoteller. Dette begrepet henspiller gjerne på et lite hotell med personlig preg, unik stil, atmosfære og innredning – gjerne i kontrast til kjedehotellene. Jeg vil ikke bestride at mine hoteller er boutiquehoteller, men jeg har også overnattet på steder som kaller seg det, uten etter min mening å være det. Derfor unngår jeg akkurat denne betegnelsen som er blitt så attraktiv verden over de siste 10-15 årene. 

Knapt noen av mine utvalgte hoteller er perfekte på alt, noen kompenserer for svakere skåre på noen kriterier med å løfte seg opp til de store høyder på andre. Du får ikke servert terningkast, for overnattingsstedene er forskjellige og tjener ulike behov.

Rekkefølgen i hver artikkel er alfabetisk, og hva som presenteres i hver artikkel er smått tilfeldig.

 

1. Augustin, Bergen

Vi er i Bergen sentrum, på motsatt side av Vågen fra verdensarvstedet Bryggen. Her finner vi byens eldste familiedrevne hotell. Den eldste delen ble bygget i jugendstil i 1909, men det som særlig gjør at hotellet fortjener en plass i denne listen er Altonakjelleren.

Gården Altona hadde et av de eldste vertshus og herberger i Vestlandets hovedstad, helt tilbake til 1600-tallet. Innenfor selve hotellet kommer vi inn i det som minner om en gammel kjeller. Baren og restauranten har gamle bjelkekonstruksjoner i taket, mens de små rommene inn til siden har hvitmalte murhvelvinger. Sistnevnte er så lave at vi må bøye oss for å komme videre. Middelalderen er til å ta og føle på.

Bergens mest spennende vinkart finner vi i Altona, og de skryter selv av å være byens mest romantiske sted for en date. Veldig trivelig er det, og maten er utsøkt i restauranten. Resten av hotellet er også bra, med kunstneriske innslag som gjør at man heller velger å ta trappene enn heisen. Hotellet er tilsluttet De historiske.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artiklene om BergenSandalsand.

 

2. Dalen, Telemark

«Det er de færreste hoteller som utmerker seg som tema for egne artikler, men i Dalen finner vi et helt enestående eksemplar av denne type etablissementer.»

Slik begynner min spesialartikkel om det vakre og tradisjonsrike kråkeslottet fra 1894. Det ligger så langt opp i Telemark som båtturen opp gjennom slusene ved Skien og over lange vann fører deg. Stedet er usedvanlig spennende å stoppe opp og se på. Blir du litt lenger vil du finne at maten er strålende, betjeningen veldig trivelig, og atmosfæren kan rett og slett ikke bli bedre. Det kanskje mest spennende er at det ikke er funnet sted noen utbygginger siden slutten av 1800-tallet. Hotellet framstår veldig autentisk. Det bare må oppleves.

Det er lagt vekt på sikre gjester noe å gjøre når man er her, både med kulturstier og synliggjøring av andre attraksjoner en overkommelig biltur unna. Parken og arboretet tilhørende hotellet gir også plusspoeng, for å si det slik. Hotellet er tilsluttet De historiske. Dalen Hotel er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikkelen om hotelletSandalsand.

 

3. Fleischer’s, Voss

På tradisjonsrike Voss i Vestland finner vi et annet av landets staseligste og mest karakteristiske gamle hoteller i tre.

Fleischer’s Hotel skriver om seg selv at de har alltid vært flittig besøkt av folk fra alle lag. Fra kongelige og adelige til vanlige turister og reisende. Hotellets historie strekker seg tilbake til 1864, og det drives i dag av femte generasjon Fleischer. Hotellet har etter min mening hatt en ganske heldig hånd med utbyggingene opp gjennom årene, og lagt vekt på å trekke sin stolte historie med seg. Den finner vi igjen i de små stuene, men også rommene framstår som gode. Jeg har bare vært her på konferanser og da blir servicen straks noe mindre personlig. Det er ulempen med denne type store hoteller.

Beliggenheten langs E16 gjør det lett tilgjengelig for bilister, og Bergensbanen stopper like bak hotellet. Foran hotellet strekker det store Vangsvatnet seg, og like borti veien finner vi Vossevangen med sitt noe knappe utvalg av sentrumsattraksjoner. Det er jo primært natur og aktiviteter i den sammenhengen som kjennetegner Voss, men det finner vi dessverre ikke i umiddelbar nærhet til hotellet. Hotellet er tilsluttet De historiske.

Gå til hotellets nettside, og til bestilling av rom.

 

4. Fretheim, Flåm

Det var i 1879 at visiterende engelske lakselorder ble tilbudt et egnet overnattingssted av Christian Fretheim. Siden har det funnet sted gjentatte ombygginger, utbygginger og så videre. Fremdeles finner vi en historisk fløy, men det meste er av nyere årganger.

Innvendig vil de fleste kun stifte bekjentskap med noen eldre gjenstander, men mye av interiørutsmykningen har også tatt mål av seg å gjengi norsk kunsthåndverk i nyere kunstneriske former. Se det ene av bildene under. Jeg kom hit vinterstid og det var få andre gjester. Det gjorde at kjøkkenet måtte improvisere litt, men det klarte de godt. Hyggelig betjening.

Vi er i Flåm, et tettsted i Aurland kommune i Sogn og Fjordane. Bygda ligger ved et naturmiljø vernet av UNESCO som en varig verdensarv for menneskeheten. Til den lille bygda innerst i fjorden kommer det mye turister, med cruiseskip eller mindre turistbåter på den berømte «Norway in a nutshell»-runden. Den inkluderer også landets mest berømte togstrekning, Flåmsbana. Endeholdeplassen og kaiene ligger bare et steinkast fra Fretheim, det samme med et museum. En liten kultursti er anlagt like bak hotellet, og det er jo greit for den som vil ha litt utsikt og få maten til å synke før neste måltid. Kommer du bilveien er det E16 som gjelder. Hotellet er tilsluttet De historiske.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og les Sandalsands artikler om opplevelser i Aurland kommune.

 

5. Per Amundsagården, Røros

Røros er også et verdensarvsted, og allerede i 1923 ble denne tømrete bygården fredet. Den stod likevel i fare for å bli fjernet, og ble pakket ned og lagret hos Norsk Folkemuseum på Bygdøy. I 1969 kom den tilbake, ble satt opp på samme sted, og er du heldig kan du få overnatte her.

Per Amundsagården er fra slutten av 1700-tallet, og beskrives som en typisk rørosgård hvor bergmannen supplerte sitt utkomme med husdyrhold. Innvendig har Fortidsminneforeningen, som eier, innredet en leilighet med plass for inntil seks personer. Rommene er innredet etter tradisjonen på Røros. Utleie er til medlemmer av foreningen. Du må derfor melde deg inn eller være i følge med noen som er medlem. Foreningen disponerer også den såkalte Rasmusgården i Røros, også den til utleie.

Vi er midt i smørøyet av Røros, denne usedvanlige, unorske småbyen midt i Norge. Da jeg overnattet her vinterstid suste de innfødte forbi med sine sparkstøttinger. Jeg kunne spenne på skiene like utenfor huset, vandre opp forbi slagghaugene og legge i vei sørover til jeg møtte en reinsdyrflokk. Røros gir minner for livet.

Gå til gårdens nettside, bestilling av rom, og artikkelen om RørosSandalsand.

 

Per Amundsagården (Foto: Wikimedia Commons, Mahlum)

Per Amundsagården (Foto: Wikimedia Commons, Mahlum)

 

6. Sogndalstrand, Sokndal

Vi er på Sørvestlandet hvor den en gang så travle, men samtidig bitte lille gamle sjøfartsbyen i dag er omgjort til en gå-sakte-by. Cittaslow-bevegelsen er nemlig også kommet hit, og Kulturhotellet har i mange år vært helt sentral i å utvikle Stronnå til dagens spennende turistmål.

Hotellet er egentlig en serie med gamle hus langs byens eneste gate. Hele stedet er fredet, og det er dermed lagt vekt på å ta vare på 1700- og 1800-tallsuttrykket i bygningsstil og annen utforming. Her er maten god, servicen ypperlig og omgivelsene fantastiske.

Selve byen går man raskt gjennom om man vil. Det bør man ikke, men nyt heller bygningene, detaljene i vinduskarmene, de gamle steinbroene og losens lille hytte oppe på berget. Der satte han seg for å vente på nye skip som søkte havn – i gamle dager. Dette er et sted å ta det rolig, helt rolig. Hotellet er tilsluttet De historiske.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og Sandalsands artikler om opplevelser i Sokndal kommune.

 

7. Solstrand, Os

Vi er tilbake i gruppen for store kurs- og konferansehoteller, også dette med praktfull utsikt ut fjorden. Hotellet som ble bygget i 1896 i sveitserstil er fremdeles i bruk til sitt opprinnelige formål. Utvidelsene tar temmelig godt vare på det opprinnelige og tilfører samtidig noe nytt.

Det var Norges første statsminister, Christian Michelsen, som bygget hotellet til rekreasjon for de bergenske «kjøpmænd». Med sådant klientell var det ikke snakk om å renonsere på noe. Det er familien Schau-Larsen som siden 1929 har drevet stedet med «sterkt engasjement og omsorg for gjesten», som de selv skriver. Det er jeg hjertens enig i. Hotellet holder høy standard, bade- og spa-avdelingen er ypperlig, og maten er himmelsk.

Vi er i Os noen mil sør for Bergen, kloss ved Bjørnefjorden og ikke langt fra E39. Det er ikke særlig å gå tur bak hotellet, verken ned i sentrum eller videre oppover. Derimot er parken foran hotellet ned mot fjorden aldeles nydelig. Dette er et sted å promenere, det er høyst urbant og høyst borgerlig for å si det slik. Hotellet er tilsluttet De historiske. Hotellet er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Gå til hotellets nettside, og bestilling av rom. Sjekk ut oppslag om Bjørnafjorden kommune på Sandalsand.

 

8. Utne, Hardanger

«Et hotell fullt av sjarm og historie: Dette svært gamle hotellet tilbyr en fin blanding av historisk atmosfære med moderne fasiliteter, god mat, oppmerksom og kunnskapsrik ledelse.»

Dette skrev jeg på Tripadvisor og Sandalsand etter besøket. Vi er like bak en av de siste ferjekaiene i Hardanger, og her kommer det nok til å anløpe ferjer ennå i mange år. Hotellet har på sin side holdt stand i mye lengre tid. Faktisk var det i 1722 at det første gang ble gitt løyve til å drive gjestgiveri her. Riktignok er mye skjedd med bygget siden den gang, men man har klart å holde på det lille, og ikke minst koselige, stedet midt i en svært så fotogen bygd.

Det er ikke annet enn å gi seg over når man blir invitert, ikke til vinsmaking, men til cidersmaking av hotellets ledelse. Det er flott at hotellet tar inn over seg forpliktelsen av å ligge i landets fremste område for fruktdyrking. Dette er et fremragende hotell og er en destinasjon i sin egen rett. Dessuten er jo denne delen av Vestlandet usedvanlig vakker. Hotellet foreslår vandringsruter i nærheten, oppover i skråningen mot fjellet, men det kan holde å labbe rundt i Utne på egenhånd også. Hotellet er tilsluttet De historiske.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og alle artiklene fra Ullensvang kommuneSandalsand.

 

9. Walaker, Solvorn

Vi avslutter med nok en perle. Ikke nok med at hotellet har en historie på over 370 år, det har også vært i samme familie siden 1690. Hotellet er usedvanlig sjarmerende, har en utsøkt beliggenhet, og er kort og godt et nødvendig reisemål i Norge for både nordmenn og utlendinger.

Vi satte veldig stor pris på den engelskinspirerte hagen, å innta et glass sherry ved inngangen og en utsøkt flerretters meny i restauranten. Tenk over det: Sorbet av norsk brunost. Herlig. Vi overnattet i et av de historiske værelsene, men det finnes også nyere i et langstrakt anneks av litt kjedelig utseende, men flott utsikt. Kunstgalleriet bør man få med seg. Et amerikansk par bestemte seg under frokosten for å bli et par netter til.

På den andre siden av fjorden ligger Urnes stavkirke, et verdensarvsted. Ferje over dit går like nedenfor hotellet og er must når man er på disse kanter. Selv satte vi dessuten umåtelig stor pris på å labbe rundt i det gamle strandsittermiljøet langs stranda bortenfor hotellet. Ledsaget av et praktfullt sommervær var det rene, rene skjære idyllen. Walaker er familiedrevet og uavhengig av kjedene, men er tilsluttet De historiske. Hotellet er innehaver av Olavsrosa, Norsk Kulturarv sitt hederstegn.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artiklene fra Luster kommuneSandalsand.

 

Hva mer?

Dette er som nevnt innledningsvis den første av flere artikler om særpregete norske hoteller. Noen av dem er historiske (og medlem av foreningen av samme navn), andre er frittstående eller del av en kjede. Kartet under viser hvilke hoteller som er inkludert i denne serien, og som litt tilfeldig er spredt rundt om i artiklene.

 

 

Vi skal imidlertid være klar over følgende når det gjelder denne type overnattingssteder, og med klar referanse til den kulturturisme som ble beskrevet i en tidligere artikkel:

Mange av de mest spennende hotellene ligger på landet og de holder vinterstengt. På landet er det også vi finner mange av attraksjonene som trekker til seg kulturturistene. Også attraksjonene er bortimot vinterstengt. Skal du bruke hele Norge, er du altså omtrent tvunget til å reise i sommerhalvåret, fra mai til september. Mellom oktober og april er du henvist til byene for alle praktiske formål. Det er delvis forståelig, men også litt synd. Gitt en stadig større strøm av kulturturisme, både i antall og andel, kan det være at flere ser forretningsmuligheter i å utvikle en større grad av helårsindustri.

(Dette er ikke reklame. Artiklene og omtalene er ikke betalt av noen: Det er egne reiser og opphold som ligger til grunn for omtalen. Dersom du klikker på bestillingslenken og bestiller overnatting, så gir bookingmotoren noen øre tilbake til meg.)

 

Artiklene i serien

9 norske hoteller med særpreg (DENNE)

8 norske hoteller med særpreg

7 norske hoteller med særpreg

6 norske hoteller med særpreg

5 norske hoteller med særpreg

4 norske hoteller med særpreg

3 norske hoteller med særpreg

Les hovedoppslaget om Reiseliv for enda flere forslag.