Sommarøy – bare navnet er forlokkende. Vi hører også rykter om hvor henrivende stedet er. Når vi kommer dit viser det seg at alt stemmer.
Orientering og kart
Sommarøy er navnet på en øy, men brukes gjerne også som begrep om et lite øyrike med flere øyer, holmer og skjær. Det hele ligger som en utkant av Tromsø kommune, bare en times biltur vest av Nord-Norges største by på Fv862. Det går også rutebuss fra Tromsø til Sommarøy, og noen av de avgangene tar en større runde rundt Kvaløya på Fv858 og Fv7764. De tar halvannen time.
Sommarøy ligger med broforbindelser til den store øya Kvaløya som igjen har bro over til Tromsøya, eller Tromsø by om man vil. Vi er helt ut mot storhavet mot vest, med alt det kan innebære av kraftige vinder og uvær. Eller som under vårt sommerlige besøk, vindstille og med en blanding av gråvær og solskinn.
Kartet under er enkelt. Det viser veiforbindelsen mellom Tromsø by og Sommarøy.
Der er ferjeforbindelse mellom Brensholmen like ved Sommarøy og Botnhamn på Senja. Vi kom fra Tromsø og dro videre med ferje til Senja etter vårt besøk.
LES MER: Nasjonal turistveg Senja
Veien til Sommarøy
Vi valgte strakeste veien (Fv862) fra Tromsø og kunne ikke angre på den. Når vi har lagt bak oss bebyggelsen på Kvaløysletta og Eidkjosen, like etter Tromsø sentrum, kommer vi fram til Kattfjorddalen. Vi hadde på en tidligere bilferie hatt stor glede av å oppsøke dette henrivende dalføret og inntatt blant annet en lunsj i fri natur. Denne gangen gjorde vi et byks gjennom dalføret og fortsatte ned til Nordfjorden og videre inn Sørfjorden. Her finner vi en del bebyggelse, men overhodet ikke av en slik karakter at vi tenker over at dette er del av en storby.
Sannheten er selvsagt at mange norske storbyer også er store landkommuner. Tromsø er om mulig det største eksemplet på det. Ikke desto mindre betyr det at vi kommer inn i en rural stemning, om vi kan si det slik. Veien fortsetter ut langs Kattfjorden og før vi kommer fram til den første sandstranda, får vi syn på øyriket der ut.
Sandviksletta rommer en sandstrand som Middelhavsbyer kan misunne, men det er jo klart at klimaet er noe ganske annet. Vi runder veikrysset som fører mot nevnte Brensholmen og kjører snart fram mot og over Sommarøybrua.
Brua antar en grasiøst buet og standsmessig entre til Sommarøy. Vi kommer over til øya, passerer gjennom en portal av en vei og inn på den bebygde delen.
Navnet Sommarøy og historien
Som sagt er navnet på øya noe for seg selv. Opprinnelsen er imidlertid nokså prosaisk, for å si det slik. Tidligere var det på Hillesøya vest for flate Sommarøy at folk bodde. Det var sånn omtrent på 1830-tallet at det vokste fram et samfunn der ute. Fiskerbøndene brukte om sommeren å drive kyr over til beite på det som ble hetende Sommarøy.
Med motoriseringen av fiskeflåten fra forrige århundreskifte viste det seg at Sommarøy ga bedre havneforhold og vokste opp som et ledende fiskevær. Også mye av bosettingsveksten kom på Sommarøy, og med årene er det sistnevnte øy som har hatt best sjanse til å overleve som navn på folkemunne. Her finner vi også i dag en aktiv havn og fiskeriaktiviteter. Vårt overnattingssted bar klart preg av å være i bruk til overnatting for fiskere i andre årstider.
Overnatting og mat
Vi hadde leid oss rom gjennom Airbnb, men det er også mulig å ta inn på f.eks. Sommarøy Arctic Hotel eller campe et par steder med bobil, campingvogn eller telt. Spise gjør man som man vil med, men om man vil bli servert, er nevnte hotell stedet å oppsøke. Øysamfunnet har en dagligvarebutikk og en baptistkirke for åndelig føde.
Spaserturer
Sommarøy er relativt smal og langstrakt. Hovedveien går rett fram og passerer forbi campingplassen og over en liten bro og grunne til Hillesøy.
Her kan vi ta første vei til venstre ut mot Skipholmen. Da kommer vi også til hotellet, diverse næringsbygg i havna og rekker med moderne rorbuer flere steder. En flott, hvit sandstrand buer seg mot sør.
Tilbake på hovedveien fortsetter vi innover på Hillesøy noen meter og kommer fram til et T-kryss. Veien til venstre, Sørvegen fører oss til veis ende, men så langt kan man ikke kjøre for der er privat vei og ingen steder å parkere. Manglende parkering er det også ved veien mot høyre i fra T-krysset, Nordvegen. Følgelig er det beste å spasere, og Ut har et turforslag rundt Hillesøya som også tar med seg den 214 meter høye Hillesøynuten.
Aktiviteter
Du skal få forslag til en annen topptur lengre ned i artikkelen. Her skal vi bare nevne at det også er mulig å ta seg ut med båt til den mektige Håja (486 moh.), ei øy lengre ut i havgapet. Den har en veldig karakteristisk form, og noen sier den tjente som inspirasjonskilde for Ishavskatedralen inne i Tromsø.
Ellers skal Sommarøy og holmene rundt være velegnet for kajakkturer, eller også RIB-turer og andre båtturer lengre ut.
Vi droppet det, med priste oss lykkelige over midnattssola og den praktfulle solnedgangen i vest.
Vår sorti fra Sommarøy
Bildet som illustrerer denne artikkelen er fra Ørnfløya, en fjelltopp øst for Sommarøy. Det er ikke lange turen opp (1 km) og stigningen (136 m) er jevn og fin. Beregn en time opp, og kortere ned. Parker langs veien til Brensholmen, ca. 300 meter sør for veikrysset mot Tromsø. Utsikten på toppen er helt fabelaktig. Vi var ikke på toppen av Hillesøy, men jeg vil gjette på at Ørnfløya er et vel så godt utsiktspunkt. Panoramaet ut mot havet, alle øyene, holmene og skjærene med hvite sandstrender, og med en vindmøllepark i ryggen, er et «must» for de som vil oppsøke denne delen av kongeriket. Les litt mer om turen på Ut.
Brensholmen og omgivelsene er også ganske trivelige og skal være rikt på fornminner. Det går an å kjøre rundt Kvaløya på nevnte Fv7764, eller som vi gjorde, kjøre rett til ferjeleiet og vente på neste ferje over til Senja.
Les mer
Du kan lese mer om Sommarøy på turistsidene NordNorge og VisitTromso.
På Sandalsand kan du lese alle artikler fra Tromsø.
Besøket til Sommarøy var første ledd i en omfattende bilferie i Sør-Troms og nordlige Nordland sommeren 2022. Utgangs- og returpunktet var Tromsø. Du kan lese oversiktsartiklene i denne kronologiske rekkefølgen.
- Sommarøy og veien dit
- Nasjonal turistveg Senja
- Nasjonal turistveg Andøya
- Bilturer i Vesterålen
- Biltur fra Sortland til Finnsnes
- Biltur i Sør-Troms blant kystkommunene
- Biltur fra Finnsnes til Tromsø
Som vanlig på Sandalsand publiseres det også enkeltartikler fra spesielle severdigheter langs veien.